Dakrenovatie: waar moet je op letten?

Dakrenovatie: waar moet je op letten?
Dakrenovatie: waar moet je op letten?

Een dakrenovatie is in twee situaties noodzakelijk. Je dak heeft de maximale levensduur bereikt of is zo ernstig beschadigd dat reparatie niet meer mogelijk of zelfs te duur is. Bij een dakrenovatie worden de beschadigde onderdelen vernieuwd waardoor je dak weer heel wat jaren mee gaat. Wanneer je dak aan renovatie toe is, kom je voor een aantal belangrijke keuzes te staan. Waar moet je op letten?

Waarom is een dakrenovatie nodig?
Je dak wordt het gehele jaar door blootgesteld aan soms extreme weersomstandigheden. Een dakrenovatie wordt alleen uitgevoerd wanneer het dak de maximale levensduur heeft bereikt of wanneer het zo ernstig beschadigd is dat reparatie niet meer mogelijk is. Wanneer je de renovatie uitstelt, heeft dit ernstige gevolgen. Daklekkage zal blijven terugkeren wat kan leiden tot blijvende vochtschade aan de dakconstructie. Dit wil je te allen tijde voorkomen, omdat de dakconstructie ervoor zorgt dat het dak niet instort. Stel een renovatie dus niet uit en schakel op tijd een dakdekker in.

Wat gebeurt er bij dakrenovatie?
Een dakrenovatie bestaat uit verschillende werkzaamheden, die eigenlijk afhangen van wat er precies aan je huidige dak mankeert. In eigenlijk alle gevallen is de dakbedekking beschadigd: deze moet worden vervangen. Dat kan zijn van enkel het vervangen van daktrimmen tot vervangen van de gehele dakbedekking.  De belangrijkste factor in het bepalen van de nieuwe dakbedekking is het type dak. Voor zowel platte- als hellende daken zijn er verschillende soorten dakbedekking. Voor een plat dak zijn EPDM, bitumen, pvc en een groendak geschikte opties. Heb je een hellend dak? Dan kan je ook kiezen uit dakpannen, leien, zink, riet of koper.  Een ander belangrijk onderdeel is het vernieuwen of herstellen van de dakconstructie. Dit is natuurlijk alleen noodzakelijk wanneer deze beschadigd is. 

Wat kost een dakrenovatie?
De kosten hangen af van verschillende factoren zoals het tarief van de dakdekker, het soort dakbedekking zoals epdm dakbedekking,  de werkzaamheden die worden uitgevoerd en de oppervlakte van je dak. Ook een plat of hellend dak maakt verschil in de kosten. Ten eerste is een plat dak vaak makkelijker bereikbaar waardoor de kosten lager liggen dan bij een hellend dak. De dakbedekking voor een plat dak is ook goedkoper dan dakbedekking voor een hellend dak, al moet is de bedekking op een plat dak wel eerder aan vervanging toe. Platte daken hebben meer last van weersomstandigheden dan hellende daken. Een dakrenovatie is bij uitstek het perfecte moment voor het laten plaatsen van dakisolatie. Voor het plaatsen van dakisolatie moet de dakbedekking namelijk verwijderd worden. Daarom wordt het plaatsen van dakisolatie vaak gecombineerd met een dakrenovatie. En dat brengt nog een extra voordeel met zich mee: je bespaart zo op de kosten voor beide werkzaamheden.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)