Bomen met een verhaal

Femke in haar stand op Flavourites Live en... onze favo boom
Femke in haar stand op Flavourites Live en... onze favo boom

Al van kindsaf aan had de sociaal bevlogen Femke iets met bomen. Niet zo heel gek dus dat ze in 2012 OnceUponaTree lanceerde; prachtige houten handgemaakte bomen waarbij in de blaadjes foto’s gestoken kunnen worden. Een bijzonder huwelijks-, gedenk- of geboortecadeau. Femke: “Deze bomen vrágen om er iets symbolisch mee te doen. Dat levert bijzondere verhalen op.”

Het is alweer een aantal jaar geleden dat we voor het eerst de bomen van OnceUponaTree zagen. Meteen waren we bij Flavourites verkocht: wat een prachtig product. Origineel, handgemaakt, perfect uitgevoerd, in diverse soorten verkrijgbaar en vooral: zelf te customizen. Kortom: een bijzonder product dat we graag meer bekendheid wilden geven. Vooral het gegeven dat je in de blaadjes van de bomen zelf foto’s kon stoppen, sprak ons enorm aan. Tijd dus om eens langs te gaan bij oprichtster en eigenaresse Femke Hertsenberg om het bijzondere verhaal achter OnceUponaTree te horen.

Chic in zwart
Chic in zwart

Femke zit aan de keukentafel te werken als ik bij haar aanbel. Hier, vanuit Abcoude, runt ze OnceUponaTree. “Meestal zit ik hier aan tafel te werken”, vertelt ze. “Bestellingen pak ik boven in, waar ik een kamertje met opslagruimte heb.” In het kamertje staan de dozen met bomen opgestapeld; enkele dozen fungeren als inpaktafel. Erbovenop staan enkele voorbeeldbomen. Femke: “Dit is maar een klein deel van de voorraad; de meeste producten liggen opgeslagen bij het bedrijf van mijn man.”

Aan de keukentafel
Aan de keukentafel

Eenmaal terug aan de keukentafel vertelt Femke over het ontstaan van OnceUponaTree, nu ruim vier jaar geleden. “Bomen zijn al van jongsaf aan een steeds terugkerend onderwerp in mijn leven”, vertelt Femke. “Bomen staan voor groei, voor verbinden en het vertellen van een verhaal. Ik vind dat mooi. Tijdens mijn studie aan Academie Artemis – waar ik overigens inmiddels zelf les geef om mijn ervaringen als ontwerper en ondernemer te delen - kwamen bomen steeds in mijn ontwerpen terug. En ook op de geboortekaartjes van de kinderen staan ook bomen.” Het is dus niet heel verbazingwekkend dat Femke uiteindelijk voor een business ‘in de bomen’ koos.

Tijdens het les geven op 't Artemis
Tijdens het les geven op 't Artemis

Femke: “Op een avond was ik met mijn man Jorrit aan het brainstormen over digitale stambomen. Toen ontstond het idee van een 3D-boom. Ik ben eerst gaan schetsen, knippen en plakken. Met dat ontwerp ging ik naar een sociale werkplaats. Hier werden de eerste exemplaren gemaakt. Vervolgens liet ik de bomen zien aan een bedrijf in de kinderopvang. Het liep meteen storm. Er was duidelijk behoefte aan het product! De sociale werkplaats werd al snel te klein, waarna we uitweken naar Egypte om daar een deel van de productie te laten plaatsvinden. Maar met de sociale werkplaats werk ik ook nog steeds samen.”

Bij 't eerste Babyhuis
Bij 't eerste Babyhuis

Egypte mag dan wellicht geen voor de hand liggend land zijn qua houtproductie, voor Femke was dat het wel: “Ik werkte in het begin veel samen met Marina van World of Bessy, die veel contacten had in Egypte. Zo kwamen we bij een ambachtsman terecht die de bomen met de hand voor ons maakte. Ik was op van de zenuwen toen we de eerste order plaatsten… Maar het resultaat was prachtig.” Inmiddels worden de ‘OnceUponaTrees’ in China gemaakt. Nog steeds vol liefde en met de hand, maar in grotere productieaantallen. Femke: “Het maken van de bomen is ontzettend bewerkelijk. Alleen al de blaadjes, die allemaal met de hand uit duurzaam hout worden gezaagd… Omdat ik de aanschafprijs aantrekkelijk wilde houden en de vraag enorm toenam, ben ik overgestapt naar productie in China. Hier heb ik een fabriekje gevonden waar ze de bomen in perfecte kwaliteit maken. Het is altijd weer spannend als er dozen vol bomen aankomen!” De bomen zijn verkrijgbaar in twee formaten (de Bo en de BoXL) en in verschillende kleuren: in mint, zwart of in blank hout. Je kunt ‘m natuurlijk ook zelf schilderen. En een favoriet van ’t Flavourites-front: de blankhouten boom met neonroze randje. Wow. Ook leuk is de kleine witte BoMini, die je eventueel zelf kunt versieren.

In de uitzending bij Paul de Leeuw
In de uitzending bij Paul de Leeuw

Inmiddels mag Femke rekenen op bestellingen van over de hele wereld en is ze vele levensverhalen rijker. “Ik hoor de mooiste verhalen”, vertelt Femke. “Dat vind ik nog wel het mooiste onderdeel van mijn werk. Ik kan mensen helpen met mijn product, dat blijf ik bijzonder vinden. De bomen worden vaak cadeau gegeven op bruiloften en bij geboortes en communies, maar er staat ook bijvoorbeeld een boom met doopfotootjes in een kerk in Zeist en ze worden ook gebruikt als herinneringsboom bij een overlijden. Zoals een moeder die haar kindje verloor, en nu foto’s van haar kindje in de boom heeft gedaan. En vorig jaar heb ik met de kinderen teksten met goede voornemens in de boom gedaan. Dat hielp echt om de voornemens uit te voeren!” De grote symbolische waarde van de bomen stimuleerde Femke een goed doel te koppelen aan OnceUponaTree. Daarom is OnceUponaTree sinds vorig jaar sponsor van het eerste Babyhuis in Nederland. Femke: “Heel fijn dat ik op deze manier moeders die het zo hard nodig hebben, kan helpen.” En hoe komt Femke eigenlijk bij de naam ‘Bo’ voor de bomen? “Ze zijn vernoemd naar onze adoptiedochter Bo”, lacht Femke. “Vandaar ook dat mijn hart bij Het Babyhuis ligt, en bij het delen van verhalen.” Wat een mooi concept. Onthoud OnceUponaTree als je een bijzonder cadeau zoekt!

De productie draait op volle toeren
De productie draait op volle toeren
BoMini mag je zelf inkleuren!
BoMini mag je zelf inkleuren!
BoMini van stevig karton
BoMini van stevig karton
Femke in haar werkkamer
Femke in haar werkkamer
Op de tentoonstelling van Flavourites Live
Op de tentoonstelling van Flavourites Live

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)