Bijzonder: het perfecte tafelzeil

Floor aan het snijden in de loods
Floor aan het snijden in de loods

Elke vrijdag gedurende de vakantieperiode zetten we de mooiste en meest bijzondere interviews van afgelopen jaar nog een keer in the spotlights. Laat je inspireren door deze ondernemersverhalen!

Je kent het wel, dat stevige, dikke plastic dat voor de koeling in veel supermarkten hangt. Datzelfde soort materiaal kan dus ook op je tafel. Sterker nog: Floor Heslenfeld richtte bijna vier jaar geleden Tafelziel.nl op, waarmee ze op maat gesneden stevig tafelzeil verkoopt. Een regelrechte hit, gezien de grote schare aan fans die Tafelziel inmiddels heeft.

 

Al een paar keer heeft Floor met Tafelziel meegedaan aan Flavourites Live, en eigenlijk altijd is het hartstikke druk in haar stand. We merkten het twee jaar geleden zelf ook, toen we een Flavourites-stand hadden met een grote tafel. Op de tafel hadden we allerlei Flavourites-foto’s verspreid, met daaroverheen een op maat gesneden zeil van Tafelziel. Hoeveel reacties we wel niet kregen, en hoeveel mensen we hebben doorgestuurd naar de stand van Floor… Het is niet zo heel verwonderlijk, want Tafelziel is een mooi, slim en uniek product. Leuk dus om eens bij Floor in Hilversum langs te gaan en te kijken hoe ze haar business runt!

Leuk om foto's onder te leggen
Leuk om foto's onder te leggen

Floor werkt vanuit huis. Hoewel, niet helemaal, want het snijden van het zeil gebeurt in een kleine loods om de hoek. Daar werkt Floor een dag per week, samen met haar medewerkster Jacqueline. De rest van de week handelt Floor de orders af en runt ze de webshop vanaf het keukeneiland. We schuiven direct aan de grote leeftafel voor een cappuccino, en terwijl Floor in de keuken staat bekijk ik nog even het zeil dat – natuurlijk – standaard bij Floor thuis op tafel ligt. “Het gaat er nooit meer af”, lacht Floor. “Veel te handig. Onze drie meiden kunnen hier lekker knutselen en we hoeven nooit meer placemats te gebruiken. Die vond ik toch al zo onhandig.”

Bij Floor aan de keukentafel
Bij Floor aan de keukentafel

Het begon met het vrolijk gekleurde Mexicaanse tafelzeil dat standaard bij Floor op tafel lag, maar waar de prachtige houten tafel altijd onder 'verstopt' zat. Heel zonde natuurlijk. Placemats gebruikte Floor daarom ook wel, maar dat vond ze ondingen. “Met knutselen en eten viel er altijd meer naast dan op. Dat moest toch anders kunnen?” De oplossing kwam toen Floor bij de kapper zat, waar dik plastic op de tafel lag. Floor zag er direct mogelijkheden in. “Als ik dat toch eens op de kop kon tikken, en dan dikker. En precies op de maat van de tafel gesneden. Ik ben gaan speuren en kwam bij een Turkse groothandel uit waar ze het plastic verkochten dat ik zocht. Niet veel later hadden we ons eigen tafelzeil in huis; een op maat gesneden dik stuk plastic. Het grappige was dat de kinderen er van alles onder gingen leggen. Tekeningen, briefjes, foto’s. Vrienden en familie reageerden dat het zo handig en leuk was, en waar ze het konden kopen. Hier wilde ik meer mee doen!”

In de loods
In de loods

En dat kon, want Floor was net weg bij Nike, waar ze dertien jaar lang had gewerkt, onder meer op de afdeling productontwikkeling. Floor: “Ik wist alles van materialen, stoffen en innovaties. Een leuke uitdaging natuurlijk als ik dit nu vanuit mijn eigen business zou gaan doen.” Floor dacht meteen ‘groot’ en zocht een fabrikant. “Ik wilde het bij de bron halen, zonder tussenhandel. Zo kwam ik uit bij een goede Europese fabrikant die 100% recyclebaar pvc maakt. Lekker stevig en duurzaam, hetzelfde materiaal als je in de supermarkt bij de koeling ziet.”

De inpaktafel
De inpaktafel

Wat begon met alleen het op maat gesneden tafelziel, is inmiddels een florerend bedrijf waar Floor niet alleen het tafelzeil verkoopt, maar ook losse decoraties voor eronder. “Dit idee is twee jaar geleden ontstaan”, vertelt Floor. “Met de decoraties bieden we tafelzeil met net een beetje meer. Vorig jaar heb ik voor Flavourites Live zelf een kilo op maat gemaakt confetti gemaakt, juist om iets te kunnen bieden dat niet standaard is. Het was een helse klus, maar we kregen zoveel leuke reacties! Inmiddels kun je kiezen uit allerlei verschillende vormen en kleuren, zodat je écht je tafelzeil kunt customizen.”

Aan het snijden
Aan het snijden

Ik ben inmiddels toch wel erg nieuwsgierig geworden naar de loods van Floor. De plek waar het gebeurt: waar Floor samen met Jacqueline een dag in de week staat te bikkelen, en alle orders op maat snijdt. “Mensen hebben er vaak een romantisch beeld bij”, lacht Floor. “Maar het is hard werken hoor! Niks geen leuke jurkjes en hoge hakken, maar op laarzen met stalen punten staan we dan keihard te buffelen.” We lopen de deur uit, gaan de hoek om en komen dan aan bij de loods. In feite een grote garage waar tegen de zijwand grote rollen zeil staan opgesteld en in het midden een snijtafel van maar liefst twee bij vier meter staat, helemaal op maat gemaakt voor Floor. En ik al die tijd maar denken dat Floor het zeil gewoon thuis aan de keukentafel sneed. Natuurlijk niet, onmogelijk. Dit is echt een heel ander verhaal!

Leuk: de confetti
Leuk: de confetti

Floor gaat meteen aan de slag met een kleine demonstratie met – jawel – mijn eigen op maat gesneden tafelzeil. Het is precisiewerk, dat zie ik meteen. Strak uitmeten en perfect snijden. Van het restmateriaal worden monsters gemaakt. Floor: “Op deze snijtafel kunnen we in principe alle formaten maken. We hebben wel eens zeil voor een tafel van zeven meter gemaakt. In de bijna vier jaar tijd dat ik Tafelziel heb, heb ik de gemiddelde eettafelmaat al flink groter zien worden.” Hoe Floor de toekomst ziet van Tafelziel? “Ik had destijds nooit verwacht dat Tafelziel zo groot zou worden”, vertelt Floor terwijl ze stug mijn zeil verder snijdt. “De confetti slaat ook heel goed aan, dus zo blijf ik steeds nieuwe dingen bedenken. Dat is juist het leuke van een eigen bedrijf: de ontwikkelingen staan nooit stil.”

Lekker knutselen aan tafel zonder dat hij vies wordt
Lekker knutselen aan tafel zonder dat hij vies wordt

Even later ga ik naar huis, met mijn rol tafelzeil (best zwaar!) onder mijn arm. En als ik eenmaal thuis het zeil op de tafel leg, zie ik pas hoe perfect op maat het is gesneden, en hoe handig het is. Huiswerk wordt er direct onder gelegd (hoe slim!) en de confetti geeft een continu feestelijk gevoel. Wát een goed product is dit. Tip: ook dit jaar is Floor weer op Flavourites Live aanwezig met Tafelziel, kom het ook in het echt bewonderen!

Bij Flavourites' Natascha thuis. Blij met Tafelziel!
Bij Flavourites' Natascha thuis. Blij met Tafelziel!

 

Kruimels geen probleem!
Kruimels geen probleem!

 

 

 

reacties op dit blog (1)

07 oktober 2016
J Heslenfeld
Floor , wij nemen binnenkort onze intrek "achter de rabarber ". Liefs, pap.
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)