Bijna wintertijd: 10 tips tegen een winterdip!

Verwen jezelf met lekkere warme dranken deze winter
Verwen jezelf met lekkere warme dranken deze winter

Nancy neemt ons in haar blogs mee in de wereld van haar nordic luxuries. Dit keer vertelt ze je alles over de winterdip en vooral wát je er tegen kunt doen! We don't let you fall: tips tegen winterdips!

Al sinds een paar weken is het officieel herfst en zijn we langzaamaan gewend aan de overgang van zomer naar herfst. We hebben de lange, zwoele zomeravonden achter ons moeten laten en doen het nu met kortere, donkerdere, regenachtige en vooral koudere dagen. En ja, daar komt de wintertijd, die aanstaande zaterdag- op zondagnacht in gaat, dan óók nog bij, waardoor het buiten nóg eerder donker wordt. Verrassend genoeg wordt daar heel verschillend, en vooral door vrouwen, op gereageerd: de één geniet van frisse herfstwandelingen in het bos en kijkt uit naar heerlijk cocoonen op de bank tijdens koude winterdagen met een plaid, de ander is al aan het aftellen en kan niet wachten op de eerste tekenen van de lente. Of liever nog: een heerlijke zomerse dag om die teenslippers weeraan te trekken! De winterdip is voor sommigen helaas ook een feit. In de tropen hebben ze nog nooit van dit fenomeen gehoord, op het Noordelijk Halfrond is het een begrip. In Nederland blijken maar liefst 1 op de 4 Nederlanders last te hebben van een winterdepressie*. De oorzaak hiervan is eigenlijk vrij eenvoudig: een gebrek aan licht is de grootste boosdoener. De zon komt later op en de lichtsterkte neemt in de winter af. Onze biologische klok is al in de war door de wintertijd en kan daardoor nog meer van slag raken. Sommige mensen maken meer melatonine aan tijdens die kortere dagen**, een stofje in de hersenen dat zorgt dat je ’s avonds lekker in slaap valt, en voelen zich daardoor moe.

Een haard maakt je heerlijk warm en vrolijk
Een haard maakt je heerlijk warm en vrolijk

Laten we eerst even checken of je überhaupt last hebt (gehad) van een winterdip voordat we de tips met je delen. Hieronder staan een paar vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden. 
Beantwoord jij de meeste vragen met 'JA'? Grote kans dat je dan last hebt (gehad) van een winterdip!
- Ben je vermoeid en heb je veel meer behoefte aan slaap?
- Duurt het bij het opstaan veel langer voordat je 'echt' wakker bent?
- Concentreer je je slechter dan normaal?
- Heb je geen zin om erop uit te gaan of met vriendinnen af te spreken?
- Ben je meer prikkelbaar en somber?
- Neemt je eetlust en gewicht toe omdat je eerder ongezonde voeding eet?
.
Veel 'ja' geantwoord? Don't worry, je bent lang niet de enige. In de Nordics hebben ze nog veel meer gebrek aan licht dan in Nederland. In de winter ziet men soms dagen geen daglicht. Met een beetje geluk krijg je daar dan wel weer het Noorderlicht voor terug, maar dat is slechts bepaalde plaatsen voorbehouden. Daarom weten ze als geen ander hoe om te gaan met de winterdip! Hun geheim? De levensfilosofieën Hygge en Lagom! Dit betekent zoveel als ‘in het nu zijn’: met warmte, in harmonie, samen, dankbaar zijn. Gewoon genieten met balans en aandacht voor elkaar. Tevreden zijn met wat je hebt. Wij hebben daarom een paar Scandinavische tips voor je verzameld en zetten die voor je op een rij. Doe er je voordeel mee als je last hebt van een winterdip. Voor sommige tips hoef je maar weinig te doen en andere tips vragen iets meer inspanning. Maar hé, je voelt je daarna echt beter en daar doen we het voor toch? You can do this!
.
1. In de winter hebben we snel gebrek aan vitamine D. Deze vitamine helpt je om je mentaal beter te voelen en is ook nog eens goed voor het immuunsysteem. En dat kun je tijdens de wintermaanden goed gebruiken. Easy peasy toch? Start met vitamine D!
2. Als de Coronamaatregelen het toelaten, is het zeker de moeite waard jezelf te verwennen met een dagje sauna. Lekker voor lichaam en geest!
3. Hoewel je gevoel het waarschijnlijk tegenspreekt… ga naar buiten toe en het liefste op het moment dat er het veel zonlicht is. De buitenlucht gaat je écht goed doen. Sterker nog, door te bewegen of te sporten maak je endorfine aan, een stofje waar je blij van wordt. En dat heb je hard nodig tijdens een winterdip.
4. Let op je voeding en eet zoveel mogelijk gezond. Scandinaviërs eten veel vis met Omega-3 vetzuren waar je veel energie van krijgt. 
5. Schrijf elke dag iets op waar je dankbaar voor bent. De uitdrukking ‘A positive mind is a joy forever’ is niet zomaar door iemand bedacht. 
6. Maak de avonden gezellig en knus voor jezelf en je gezin; maak ‘m ‘Hygge’! Doe de haard of kachel aan, steek wat kaarsen aan, maak lekkere hapjes klaar, plof op de bank met een zachte plaid en zet jullie favoriete Netflix-serie op of kijk met z’n allen ‘Wie is de Mol’.
7. Doe je schoenen uit als je het huis binnenstapt. Behalve dat het heel hygiënisch is, heeft het ook iets gezelligs en comfortabels. Voor wie hierin wil doorslaan: zet ook gastenpantoffels klaar voor als er bezoek komt. In het begin zal het wennen zijn, maar uiteindelijk voelt ook je bezoek zich meer op zijn of haar gemak.
8. Verwen jezelf met een heerlijke herfstthee. Heerlijk, daar worden wij heel blij van. Het recept vind je hieronder!
9. Vermijd teveel geestelijke of lichamelijke inspanning voor het slapen gaan.
10. Ga op vaste tijden naar bed en sta elke dag op hetzelfde moment op.  Op de social media van Nordic Luxuries delen we maar liefst 30 tips waar je blij van wordt in de winter. Dus volg ons via Instagram of Facebook!

Flavourites' Petra maakte de eerder genoemde herfstthee. Heerlijk!
Flavourites' Petra maakte de eerder genoemde herfstthee. Heerlijk!

Recept herfstthee:
Ingrediënten:
- 1 Sinaasappel
- Gember
- Kaneelstokje
Doe heet water in een lekkere grote mok. Snijd een sinaasappel in zes partjes en doe een partje in je mok (bewaar de overige partjes in de koelkast voor later gebruik). Doe naar smaak wat gember erbij en maak het af met een kaneelstokje. Wedden dat het genieten is? Je kunt de mok blijven vullen met heet water, want de ingrediënten behouden lang hun smaak. Enjoy!
.
*   bron: https://www.kieskompas.nl/nl/
** bron: https://www.psyq.nl/

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)