Baking with the boys

Baking with the boys!
Baking with the boys!

Eén van onze favoriete weekend activiteiten is bakken. Zit in de familie denk ik, want mijn moeder deed het vaak en graag. Ik vind het ook heerlijk om nieuwe baksels te proberen en mijn kinderen kneden, rollen, versieren en genieten ook van bakken. Vanochtend ging ik met drie jongens aan de slag met een recept uit Sunny Good Food. Ready, set, bake!

 

Lekker! Koekjes bakken, zo leuk om samen te doen. Maar laat ik beginnen te zeggen dat je voor dit recept geen oven nodig hebt, want we maken geen traditionele zandkoekjes of chocolate chip koekjes. Wij maken Sunny in de wolken en dat zijn heerlijke dadel haver koeken. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond en echte energie bommen. Handig tussendoortje dus voor drie stuiterende jongens!

Klaar voor de start!
Klaar voor de start!

Je hebt nodig:
200 gram dadels (ontpit en geweekt in warm water)
100 gram havermout (voor een glutenvrij recept neem je glutenvrije havermout)
½ theelepel anijspoeder (wij gebruikten speculaaskruiden)sap van ½ citroen (wij gebruikten een sinaasappel)
grof gehakte mix van 75 ongezoute noten, 3 eetlepels zaden en pitten en 100 gram cranberries (wij gebruikten een kant en klare noten en zaden mix en deden er extra abrikozen bij)
kokosrasp

En bakken dat ze kunnen!
En bakken dat ze kunnen!

En zo maak je het:
Snij de dadels heel fijn en meng ze met de havermout, de kruiden en het citroensap (of doe dit met behulp van een keukenmachine).
Doe er dan de grofgehakte noten, zaden en cranberries bij en meng goed door (ook dit kan in de keukenmachine).
Je hebt als het goed is nu een kleverige massa. Die rol je uit zodat je er een leuke vorm uit kunt steken. Maar wij rolden er balletjes van die we vervolgens op een bakplaat legden en plat drukten met een glas.
Tot slot kun je over de koeken nog een laagje kokosrasp strooien.
Nu leg je de koeken ongeveer twee uur in de koelkast om hard te laten worden (of minder lang, als je niet kunt wachten!).
.
Eet smakelijk!

Mixen tot een kleverige massa
Mixen tot een kleverige massa

Dit recept komt uit het kookspeelboek Sunny Good Food, een ontzettend leuk eerste kookboek voor kleine chefs. In dit kinderkookboek vind je allerlei gezonde en lekkere  recepten die worden afgewisseld met leuke spelactiviteiten in die je kind nog meer betrekt bij het bereiden van eten. Je daagt je kind op een speelse en actieve manier uit om nieuwe dingen te proberen, want bij zelf koken hoort natuurlijk ook proeven! De vormgeving en receptuur zal vooral de wat jongere kinderen aanspreken (tot een jaar of acht), maar ook voor de wat oudere kinderen zijn deze recepten leuk om te maken. 

Finishinig touch: bestrooien met kokosrasp
Finishinig touch: bestrooien met kokosrasp

Wij hebben nu een aantal recepten uit het boek gemaakt en ons oordeel is: heel leuk! Zowel mijn jongste als ik zijn heel enthousiast om nóg meer recepten uit te proberen. Dit kinderkookboek is ook erg leuk om cadeau te doen. Tip: voeg het maar snel toe aan de Sinterklaas of Kerst verlanglijstjes!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)