Back to work? Zó blijf je zen!

Plannen = leuk
Plannen = leuk

Ga je weer aan de slag na je vakantie, maar wil je wel graag het ontspannen vakantiegevoel een beetje vasthouden? Heel verstandig, want er zijn al genoeg mensen met een burn-out, bij die ‘club’ sluit jij je liever niet aan, toch? 

 

Onlangs stuitte ik op de term ‘productivity guilt’; je slecht voelen over niet productief zijn, dus over de momenten waarop je niets denkt te creëren, te bereiken of niet hard aan werk bent. Waarbij je je gevoel van succes op een dag laat afhangen van het aantal actiepunten dat je die dag hebt afgestreept. Pijnlijk herkenbaar, moet ik eerlijk toegeven. 

Voor welke stijl kies jij?
Voor welke stijl kies jij?

Er is ons geleerd dat productief zijn een deugd is, vooral als het gaat om werk en carrière. Daarom denken we dat hoe drukker we zijn, hoe beter we zijn. Niet voor niets krijg je op de vraag hoe het iemand gaat, vaak het antwoord “Ja goed hoor, heel druk!”. Maar druk zijn is niet hetzelfde als effectief zijn. Bovendien mis je een hoop leuke dingen in het leven als je alleen maar bezig bent met het uitvoeren en afstrepen van de taken op je to do-lijst. Een beetje druk op de ketel is niet verkeerd, maar als ontspannen lastig wordt door een schuldgevoel, dan zit je op het verkeerde spoor.  

Een doel zonder plan is slechts een wens
Een doel zonder plan is slechts een wens

Een doel zonder plan is slechts een wens
In plaats van zoveel mogelijk dingen op een dag gedaan krijgen, is het belangrijker dat je de juiste dingen doet om te bereiken wat je wilt. Bedenk waar je heen wilt in je werk, onderneming of carrière en schrijf je doel(en) op. Doelen geven richting, vergemakkelijken je planning, motiveren en inspireren. Denk vervolgens goed na over de stappen die je moet nemen om je doel(en) te bereiken en plan de daaruit voortkomende taken in. Maak ze tot je topprioriteit en zorg dat je wekelijks, liefst dagelijks, aan één of meer van deze taken werkt. Zo werk je langzaam maar zeker naar je doel(en) toe in plaats van tegen de klippen op al je dagelijkse taken af proberen te krijgen zonder enige richting. 

Fijn Planbook
Fijn Planbook

Waarschijnlijk zijn er nog tientallen andere taken die op een dag je aandacht vragen, maar probeer die pas op te pakken nadat je aan je prioriteiten gewerkt hebt. Want dan heb je al een goed gevoel en is alles wat je daarna nog extra gedaan krijgt, mooi meegenomen. Daardoor kun je aan het einde van de werkdag beter ontspannen, je bent immers op de goede weg naar het bereiken van je doel(en). En onthoud: It takes a lot of small steps to achieve a big dream!

Plannen geeft rust in je hoofd
Plannen geeft rust in je hoofd

Handig hulpmiddel: een weekplanner
Gelukkig zijn er tegenwoordig hele fijne weekplanners verkrijgbaar die je helpen je prioriteiten inzichtelijk te maken en overzichtelijk te plannen. Ik heb weleens ergens gelezen dat je per dag maar vijf taken in moet plannen, waarvan maximaal drie prioriteit hebben. En inderdaad, als je ‘maar’ vijf taken hoeft te doen op een dag, is de kans groter dat je ze allemaal kunt uitvoeren en er niets doorschuift naar de volgende werkdag. Dit geeft een heel voldaan gevoel! 

Tip: begin je dag met de belangrijkste taken
Tip: begin je dag met de belangrijkste taken

Maak aan het einde van iedere werkweek een half uurtje vrij om je prioriteiten voor de week erna in te plannen in je weekplanner. Op de werkdag zelf kun je daar dan nog een aantal extra taken aan toevoegen, maar wees streng voor jezelf en houd het op in totaal maximaal vijf. Begin je werkdag met je belangrijkste taken en als je die hebt afgerond pak je je overige taken op. Grote kans dat het nu wel haalbaar is alles af te krijgen, je minder stress ervaart en met een voldaan en ontspannen gevoel huiswaarts keert.

Happy planning!
Happy planning!

Hier zie je de leukste en handigste planners voorbij komen, en laat je inspireren door de planners op deze foto's!
Happy planning! 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)