Aandacht voor vakmanschap

Een kijkje achter het scherm bij Bottines.nl
Een kijkje achter het scherm bij Bottines.nl

Ze heeft gewoond in Singapore en Kaapstad. Ze heeft het Amsterdam Fashion Institute briljant afgerond, met een afstudeeropdracht (én aansluitende werkopdracht) bij Viktor & Rolf footwear in Parijs. Een chic merk damesschoenen bestaansrecht gegeven in Londen. En nu, sinds 2010, runt ze haar eigen business vanuit Amsterdam: Bottines.nl – handgemaakte schoenen. Meet Marjolein!

Een tijdje geleden had ik een afspraak met Marjolein om over haar webshop Bottines.nl te praten. Wellicht kon ik haar nog wat advies geven. Nou, ik was behoorlijk onder de indruk van háár sales en management ervaring! Nadat we onze voorgeschiedenis hadden besproken kwam al snel het begrip handgemaakt ter sprake. Dát is waar Marjolein haar hart ligt. Een eerlijk handgemaakt product, vakmanschap en kwaliteit. Daar wil Marjolein haar aandacht op richten. Met haar bedrijf Bottines is dat precies wat ze doet: producten onder de aandacht brengen die het verdienen.

Marjolein en de enkellaarsjes die zij in Parijs ontdekte
Marjolein en de enkellaarsjes die zij in Parijs ontdekte

Ik zoek haar een paar weken later op in de pop-up shop die ze in de creatieve werkruimte Spaces aan de Vijzelstraat te Amsterdam heeft ingericht en ben onder de indruk van de prachtige merken die ze heeft samengebracht. Ze heeft duidelijk een neus voor vakmanschap.

De bandjes van de enkellaarsjes zijn verwisselbaar, leuk!
De bandjes van de enkellaarsjes zijn verwisselbaar, leuk!

Haar specialisatie in footwear aan het Amsterdam Fashion Institute en haar eigen enorme gedrevenheid en enthousiasme hebben haar een flinke sprint gegeven toen zij jaren geleden de wijde wereld in trok: aan het werk. En dan ook nog eens in het buitenland! "Ik kwam terecht in een wereld vol glitter en glamour en fashion. Na een paar jaar was ik zo goed als opgebrand", nuanceert Marjolein lachend. "Ik wilde weer terug naar Amsterdam, weer even met beide benen op de grond staan. Toen ik aankwam in Amsterdam heb ik een tijdje even helemaal niets gedaan, ik moest echt letterlijk 'bijtanken'. Tijdens een shopweekend in Parijs kocht ik mijn eerste paar handgemaakte schoenen; prachtige, elegante enkellaarsjes met een platte hak. Je voelt het gewoon als iets kwalitatief goed gemaakt is. Ik wilde niets anders meer. Daarnaast kreeg ik zoveel complimenten over mijn schoenen dat ik op onderzoek uit ging. Het Franse schoenenmerk bleek niet te koop te zijn in Nederland…  Met mijn achtergrond in footwear heb ik de 'stoute schoenen' aangetrokken en de schoenenlijn naar Nederland gehaald", vertelt Marjolein trots.

Marjolein op bezoek in de fabriek van familiebedrijf ‘La Botte Gardiane'
Marjolein op bezoek in de fabriek van familiebedrijf ‘La Botte Gardiane'

Marjolein ontdekte dat de enkellaarsjes afkomstig waren van een kleinschalige fabriek genaamd 'La Botte Gardiane' in een dorpje tussen Nîmes en Montpellier. De fabriek bestaat al sinds 1958 en groeide destijds snel uit tot specialist in de fabricage van Camargue cowboy laarzen. In 2007 hebben ze zelfs een onderscheiding van het Franse Ministerie van Economie gekregen voor hun vakmanschap en 'manufacturing excellence'. Alle schoenen worden er met de hand gemaakt en met de beste leer- en suedesoorten. Deze worden geleverd door een Franse looierij die bekend staat om z’n kwaliteit en plantaardige productieproces. Ook merken als Ralph Lauren en Hermes kopen hier hun leer!

Pure vakmanschap!
Pure vakmanschap!

"In het begin was de fabriek een beetje verbaasd en terughoudend over mijn verzoek om de schoenen naar Nederland te brengen. Maar gelukkig heb ik ze met mijn kennis en ervaring én mijn enthousiasme kunnen overtuigen. Ze verwelkomen me nu met open armen als ik een bezoek breng aan de fabriek", lacht Marjolein.

Marjolein op werkbezoek...
Marjolein op werkbezoek...

 

... op zoek naar de mooiste kleurencombinaties
... op zoek naar de mooiste kleurencombinaties

Marjolein mag met recht trots zijn; ze heeft veel meer voor elkaar gekregen bij de fabriek dan het puur inkopen van deze prachtige enkellaarsjes. Zo bepaalt ze zelf de kleuren van de enkellaarsjes en verwisselbare bandjes en stelt daarmee haar eigen collectie samen onder de naam Bottines. Ook de sandalen die Marjolein in haar webshop verkoopt komen van dezelfde fabriek en worden exclusief in deze kleurencombinaties voor de collectie van Bottines gemaakt.

De sandalen die exclusief in deze samenstelling voor Bottines gemaakt worden
De sandalen die exclusief in deze samenstelling voor Bottines gemaakt worden

Marjolein haar liefde voor het vakmanschap en haar liefde voor Frankrijk hebben haar nog veel meer moois gebracht: zo verkoopt ze ook de luxe sneakers voor mannen en vrouwen van Zespa Aix-en-Provence. Oftewel de 'haute de gamme' sneaker – een luxe sneaker, volledig gevoerd met kalfsleer. Deze sneaker heeft inmiddels wereldwijde bekendheid gekregen en omdat ze in kleine schaal gemaakt worden bestaat er nu zelfs een wachtlijst! Terwijl wij staan te praten zie ik bijna alle mannen die hier voorbij lopen de sneakers oppakken. En zodra Marjolein de achtergrond vertelt zie je de mannen nóg enthousiaster worden. Zo gaat het ook bij de vrouwen die de enkellaarsjes met bewondering in hun handen nemen. Het is overduidelijk dat hier Marjolein haar hart ligt en dat ze goed vakmanschap herkent. Het is een investering waar je nog heel lang plezier van gaat hebben.

De luxe sneakers van Zespa Aix-en-Provence
De luxe sneakers van Zespa Aix-en-Provence

Ik zie zelfs geparfumeerde kaarsen liggen in haar pop-up shop. Kaarsen? "Ja, een uitstapje. Maar ook deze producten worden met de hand gemaakt in Frankrijk. Al sinds 1858 door een klein Frans familiebedrijf. Mijn focus met Bottines ligt op handgemaakte schoenen maar als ik een ander soort product tegenkom waarvan ik vind dat ze aandacht verdienen dan neem ik die ook op in de collectie van Bottines".

Een andere ontdekking van Marjolein: de kleding van Mochi
Een andere ontdekking van Marjolein: de kleding van Mochi

Vandaar ook het kledingrek vol bontgekleurde rokken. Ze zijn van het merk Mochi waar Marjolein het exclusieve verkooprecht op heeft in Nederland en West-Europa. Met de hand gemaakt en volgeborduurd met authentieke stiksels in moderne patronen. Ze voelen heerlijk aan, stralen kwaliteit uit maar ik twijfel of ik zo’n felgekleurde rok zal dragen. Dan kijk ik nog eens goed naar Marjolein en zie dat zij er één aan heeft. Het staat haar geweldig. Dit is een adres om in de gaten te houden, Bottines.nl. Hier kun je merken spotten die al een leven lang bestaan, gemaakt met liefde en die jouw aandacht verdienen!

Na zoveel mooie achtergrondinformatie over het product ben ook ik om: ik heb mijn eerste paar handgemaakte schoenen gekocht! En het klopt allemaal wat Marjolein mij heeft verteld, ze lopen heerlijk en staan fantastisch. Het voelt ook nog eens goed, te weten dat ze met ziel en zaligheid gemaakt zijn.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)