5 slimme tips om energie te besparen in je huis

5 slimme tips om energie te besparen in je huis
5 slimme tips om energie te besparen in je huis

Energie besparen in huis klinkt vaak als het herhalen van dezelfde adviezen: zet de verwarming lager, gebruik ledlampen, en douche korter. Allemaal nuttige tips, maar er zijn ook creatieve en slimme manieren om energie te besparen die je misschien nog niet kent. Hier zijn vijf verrassende manieren die niet alleen je energierekening verlagen, maar die ook nog eens leuk zijn om toe te passen!

1. Gebruik je vriezer efficiënter

Wist je dat een volle vriezer minder energie verbruikt dan een halflege? Dit komt doordat een volle vriezer beter de koude lucht vasthoudt. Tipje: als je niet genoeg etenswaren hebt om je vriezer vol te krijgen, kun je plastic flessen vullen met water en invriezen. Zo hou je de temperatuur laag en bespaar je ongemerkt energie. Ook een handig trucje voor het geval je een grote etensvoorraad wil aanleggen zonder extra energie te verspillen!

2. Overweeg een warmtepomp

Een van de meest effectieve manieren om je huis energiezuiniger te maken, is door over te stappen op een hybride warmtepomp. Dit slimme systeem combineert je bestaande cv-ketel met een duurzame warmtepomp, die de energie uit de buitenlucht haalt om je huis te verwarmen. Het mooie aan een hybride warmtepomp is dat hij vooral actief is wanneer de buitentemperatuur mild is, terwijl de cv-ketel alleen inspringt op de echt koude dagen. Zo bespaar je aanzienlijk op gasverbruik zonder in te leveren op comfort. Bovendien is een hybride warmtepomp een relatief betaalbare stap richting een volledig gasloos huis. Een investering die zichzelf binnen een paar jaar terugverdient!

3. Ontdooi je koelkast (regelmatig!)

Koelkasten zijn energievreters, vooral als er ijsvorming in de vriezer zit. Dit komt doordat de motor harder moet werken om de temperatuur te behouden. Door je koelkast en vriezer regelmatig te ontdooien, voorkom je deze ijsophoping en bespaar je energie. Zet ook de temperatuur van je koelkast niet te koud: 4 à 5 graden is ideaal om je eten vers te houden zonder onnodig energieverbruik.

4. Gebruik restwarmte van de oven en kookplaat

Je kookplaat en oven blijven nog lang warm nadat je het eten hebt bereid, dus waarom zou je die energie niet gebruiken? Zet de oven of kookplaat een paar minuten eerder uit, en laat je gerecht verder garen op de restwarmte. Dit werkt verrassend goed, zeker bij pasta, rijst en ovenschotels. Bovendien kan een open oven na gebruik ook nog even als extra verwarming dienen in de keuken.

5. Schakel 'energie-vampiers' uit

Zelfs als apparaten uitstaan, kunnen ze stroom blijven trekken. Denk aan opladers, tv’s, en koffiezetapparaten die in het stopcontact blijven zitten. Deze apparaten worden vaak 'energie-vampiers' genoemd. De oplossing? Schakel ze helemaal uit door een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar te gebruiken. Zo hoef je niet telkens elk apparaat afzonderlijk uit te trekken, en je bespaart ongemerkt een hoop energie.

Slim besparen, groot verschil

Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar met deze slimme trucjes kun je ongemerkt een flink verschil maken in je verbruik. Het zijn vaak de kleine aanpassingen die op de lange termijn echt het verschil maken, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Probeer ze uit en ontdek hoe makkelijk het kan zijn om slimmer met energie om te gaan!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)