5 slimme manieren om plastic uit je dagelijkse routine te halen!

5 slimme manieren om plastic uit je dagelijkse routine te halen!
5 slimme manieren om plastic uit je dagelijkse routine te halen!

Word jij soms ook zo moe van al die single use plastic verpakkingen? Het is zo treurig dat er nog steeds zo veel plastic gebruikt wordt voor de verpakking van de producten die je dagelijks gebruikt. Lijkt bijna onmogelijk om het te vermijden in je dagelijkse leven. Lijkt, want met de juiste alternatieven en goede gewoontes kun je jouw plastic afvalberg een stuk verkleinen. Wij geven je vast vijf slimme en makkelijk toe te passen manieren om plastic te vermijden.

Hervulbaar afwasmiddel

Stap over op een hervulbaar afwasmiddel in plaats van steeds een nieuwe plastic fles te kopen. Dit afwasmiddel van The Plastic Free Company is gemaakt van slechts drie natuurlijke ingrediënten (gerecyclede olie, kokosolie en essentiële citronella olie) en zit in een stijlvol en navulbaar keramisch bakje. Is je afwasmiddel op, dan kun je een nieuw blok zeep kopen en hup, in het mooie bakje doen! Volgens de reviews op de site werkt het prima en ruikt het heerlijk fris. 

Plasticvrij scheren met een safety razor
Plasticvrij scheren met een safety razor

Safety razor

Zeg bye bye tegen wegwerpscheermesjes en hello tegen een safety razor! Deze roestvrijstalen scheermessen gaan een leven lang mee en vervangen dus ontelbaar veel plastic scheermesjes. Dat is niet alleen fijn voor de planeet - veel van de wegwerpmesjes belanden in de natuur -, maar ook voor je huid. Met een safety razor scheer je namelijk dichter op je huid, waardoor je ingegroeide haartjes en huidirritatie voorkomt. Bij The Plastic Free Company vind je verschillende soorten safety razors, mesjes en vaste scheerzeep van Helemaal Shea en Werfzeep.  

Je tanden worden fris en schoon met duurzame tandpasta tabletten
Je tanden worden fris en schoon met duurzame tandpasta tabletten

Tandpasta

Ga voor plasticvrije mondverzorging, zoals tandpasta in een duurzame glazen of composteerbare verpakking. Er zijn inmiddels heel veel merken die fijne alternatieven aanbieden, zoals Georganics en Ben & Anna. Ik ben zelf helemaal fan van tandpasta tabletten. Zo ontzettend handig! Je gebruikt altijd precies genoeg, het valt niet van je tandenborstel in de wasbak want je stopt het tabletje gewoon in je mond en het doet precies wat het moet doen: je tanden schoonmaken! Het kan even wennen zijn, want de meeste tabletten schuimen niet. Maar dat is ook niet nodig, want het schuim is gewoon een trucje van de tandpastamerken. Hoe dan ook, met een plasticvrije tandpasta zorg je er in ieder geval voor dat er zo’n 8 plastic tubes minder per jaar gebruikt worden.

Verzorg je haren met een vaste zeep en conditioner
Verzorg je haren met een vaste zeep en conditioner

Shampoo en conditioner bar

Vervang al je plastic flessen shampoo en conditioner door alternatieven in vaste vorm. Deze compacte en geconcentreerde bars gaan lang mee en bevatten geen onnodige toevoegingen zoals water. Bovendien hebben ze vrijwel altijd een plasticvrije verpakking. De shampoo en conditioner bars van The Plastic Free Company zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten door kleine zeepgieterijen uit Nederland zoals Botma & Bennekom en Nature Bar. Oké, ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het echt wel even wennen is om je haar te verzorgen met een hard stuk zeep, maar na een poosje weet je niet beter en wil je niet anders! Nog niet overtuigd? Lees dan dit blog met 5 redenen om over te stappen op shampoo bars.

Je hebt nooit meer plastic folie nodig als je herbruikbare foodwraps gebruikt
Je hebt nooit meer plastic folie nodig als je herbruikbare foodwraps gebruikt

Herbruikbare foodwraps

Oh ik krijg echt jeuk van plastic folie en plastic boterhamzakjes! Het is tegenwoordig echt niet meer nodig om dit te gebruiken voor het vershouden van je lunch en andere etenswaren. Het is zo makkelijk om over te stappen op duurzame alternatieven, zoals roestvrijstalen lunchtrommels of herbruikbare foodwraps. Mijn favoriete foodwrap is het bijenwaswikkel. Je kunt ze gebruiken om kommen mee af te dekken, boterhammen, kaas en fruit mee in te pakken, of iets anders waar je normaal plasticfolie voor zou gebruiken. De wikkels plakken aan de rand van de kommen en borden die je gebruikt of aan zichzelf als je het ergens omheen vouwt. Bijenwaswikkels zijn ook  nog eens antibacterieel, waardoor je eten langer vers blijft. 

Met behulp van deze vijf eenvoudige swaps, kun je jouw dagelijkse routine veranderen in een routine die plasticvrij is. En het is een cliché, maar o zo waar: kleine veranderingen maken al een groot verschil!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)