Juwelenfreaks uit Antwerpen
Elke vrijdag in juli en augustus zetten we de mooiste en meest bijzondere interviews van afgelopen jaar nog een keer in the spotlights. Laat je inspireren door deze ondernemersverhalen!
Wie had pakweg tien jaar geleden gedacht dat je je trouwring online zou kopen? Wij niet. Toch gebeurt het tegenwoordig steeds vaker, dankzij juweeltjes van webshops als Emenel. Hoogste tijd om de beauties die we altijd over ons scherm voorbij zien komen, nu eens in het echt te bekijken!
Op een regenachtige zaterdagmorgen heb ik een afspraak met Mike en Lilian van Emenel.be. In Antwerpen, wel te verstaan. Want daar is hun atelier c.q. winkel gehuisvest. Een half uur te vroeg bellen mijn lief (want ja, we maken er meteen een weekendje van) aan bij een prachtig hoekpandje in een wijk net buiten het centrum. De deur zwaait open, en in onvervalst Nederlands (hé, Lilian is geen Belgische!) worden we welkom geheten. Dat ze nog even druk is. We zijn wat vroeg. De hond moet uit. Ze moet nog ontbijten. En, en… Geen paniek. Lief gaat de Antwerpse straten in met hond Mo, ik neem plaats aan de tafel annex toonbank in de winkel, terwijl Lilian naar boven verdwijnt om te ontbijten, waar ze wonen. Mooi, heb ik even de tijd om rond te kijken. Sieraden die ik maar al te goed ken uit hun webshop, zie ik hier in het echt. Wow, wow, en nog eens wow. Hier kijk je je ogen uit. Ik vind de sieraden van Emenel zó mooi. In real life nog mooier dan op het scherm. Terwijl ik alvast wat foto’s schiet, komt Mike binnen. Hé, ook Nederlands! Grappig is dat, want we mailen al een aantal jaren met elkaar. Laten wij nou altijd gedacht hebben dat Mike en Lilian Belgisch waren. Niet dus. We gaan zitten, Mike serveert koffie en Rens Kroes’ Osawacake. Heerlijk. Maar vertel. Hoe zijn ze nou in België verzeild geraakt?
Van heinde en verre
Mike steekt van wal: “We kennen elkaar van de Vakschool Schoonhoven voor goud- en zilversmid. Hier zijn we opgeleid als allrounder in het maken van juwelen. Ook in onze vrije tijd waren we altijd bezig met het maken van sieraden. We liepen stage in Antwerpen en begonnen in 2001 met een eigen collectie. We voelden ons hier thuis, het Bourgondische van België spreekt ons aan. Toen kochten we ook dit hoekpand, bestaande uit vier kleine verdiepingen. Een poppenhuis, maar wel heel mooi.” “En met beneden een werkplaats”, vult Lilian aan. “Dat was ideaal. In 2005 openden we er een winkel bij.” Tien jaar bestaan ze dus al, met Emenel. Moet je eens nagaan hoeveel mensen ze in die jaren al hebben blij gemaakt met een mooie ring, oorbellen of ketting. “Dat klopt”, lacht Lilian. “Mensen komen van heinde en verre naar onze winkel, en combineren het vaak met een weekend Antwerpen.” In 2006 volgde de webshop, gebouwd door een goede vriend. Het onderhoud doen ze zelf. Mike: “De webshop fungeert meer als een etalage. We merken dat er nog altijd een grote groep consumenten is die een bijzonder sieraad tóch eerst in het echt wil zien. Bovendien maken we veel maatwerk. We zitten dan uitgebreid met de klant om tafel.” “Bijna alles is uniek wat we maken”, vertelt Lilian. In onze juwelen zit veel symboliek verwerkt. We maken bijvoorbeeld regelmatig nieuwe sieraden uit bestaande stukken. We horen zóveel bijzondere verhalen.”
Uitmuntende klantenservice
Wie dacht dat Mike en Lilian de hele dag romantisch aan het smeden zijn in hun werkplaats, heeft het mis. Lilian: “Er komt zóveel kijken bij het runnen van een bedrijf… PR en marketing, de administratie en natuurlijk de klantenservice. Die moet uitmuntend zijn.” Natuurlijk is er een taakverdeling. Meestal maakt degene die het eerst contact heeft met een klant het ontwerp. De sieraden uit de bestaande bloemetjeslijn worden vaak door Lilian gemaakt, Mike neemt meer de assemblage op zich. Lilian richt zich wat meer op de commerciële, draagbare ontwerpen, terwijl Mike zich vooral bezighoudt met bijzondere, aparte ontwerpen. “We zijn aanvullend op elkaar”, vertelt Mike. “Het gaat heel natuurlijk. Plannen is niet aan ons besteed, we doen wat op ons pad komt. En over het algemeen gaat dat heel goed. Het zou alleen wel wat efficiënter mogen. Nu zijn we bijna altijd met ons werk bezig. Dat zou best wat minder mogen. Misschien gaat het helpen nu we net verhuisd zijn. Geen werkplaats en winkel meer aan huis, dat scheelt.” Lilian besluit: “Aan de andere kant: we hebben wel het mooiste werk dat er is. We verbeelden herinneringen voor mensen. Dat is toch heel bijzonder?”
Tip
Toch een beetje té spannend, om je bijzondere sieraad vanaf een scherm te kopen? Bezoek Emenel in Antwerpen en maak er meteen een fijn weekendje weg van!
Dit interview plaatsten we eerder in juli 2015.