Je ventilatiesysteem vervangen: een frisse start voor je huis

Je ventilatiesysteem vervangen: een frisse start voor je huis
Je ventilatiesysteem vervangen: een frisse start voor je huis

Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Verouderde ventilatiesystemen kunnen onvoldoende presteren, veel stroom verbruiken en herrie maken. Tijd voor vervanging? In dit artikel ontdek je wanneer het tijd is om je ventilatiesysteem te vervangen, waar je op moet letten en hoe je dit kunt aanpakken. Voor alle benodigde materialen kun je terecht bij Weltechniek, dé webshop die jouw werk makkelijk maakt met een compleet assortiment ventilatieproducten.

Wanneer is het tijd om je ventilatiesysteem te vervangen?

Je ventilatiesysteem is volgens de experts van Weltechniek aan vervanging toe als je systeem ouder is dan 10-15 jaar, de ventilatiebox veel lawaai maakt of je energierekening onverklaarbaar hoog is. Ook vochtproblemen in je huis, zoals condens of schimmel, en klachten zoals hoofdpijn of benauwdheid die verbeteren wanneer je buiten bent, zijn signalen dat je ventilatiesysteem toe is aan vervanging.

Moderne ventilatiesystemen zoals de Vent-Axia ventilatiesystemen zijn niet alleen stiller en zuiniger, maar kunnen ook vraaggestuurd werken op basis van CO2- en vochtmetingen. Hierdoor ventileer je precies wanneer het nodig is!

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

Bij het vervangen van je ventilatiesysteem heb je verschillende opties:

Systeem C: Mechanische afvoer

De meest voorkomende variant in Nederlandse woningen. Verse lucht komt binnen via roosters boven de ramen en de ventilatiebox zuigt vervuilde lucht af uit keuken, badkamer en toilet. Ideaal voor renovatieprojecten omdat je bestaande kanalen kunt hergebruiken.

Systeem D: Balansventilatie met warmteterugwinning

Hierbij wordt zowel verse lucht ingeblazen als vervuilde lucht afgezogen. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat tot 95% van de warmte behouden blijft. Energiezuinig, maar vraagt om een uitgebreider leidingstelsel.

Vraaggestuurd ventileren

Moderne ventilatieboxen kunnen uitgerust worden met sensoren die CO2 en vocht meten. Zo wordt er alleen geventileerd wanneer dat nodig is - energiezuinig én comfortabel!

Stap voor stap je ventilatiesysteem vervangen

1. Breng je huidige situatie in kaart

Kijk welk systeem je nu hebt, welke kanalen aanwezig zijn en wat de afmetingen zijn van de ventilatiebox.

2. Kies het juiste systeem

Voor renovatieprojecten zijn er speciale renovatieboxen beschikbaar die perfect aansluiten op bestaande ventilatiekanalen. Zo hoef je niet je hele huis open te breken! Een goede ventilatiebox moet passen bij de grootte van je woning en jouw specifieke situatie.

3. Plan de installatie

Het vervangen van een ventilatiebox kan in veel gevallen binnen een dag gebeuren. Zorg dat je vooraf alles goed plant: schakel de stroom uit, zorg dat je alle benodigde materialen in huis hebt en leg een werkblad klaar om beschadiging te voorkomen.

4. Montage

Verwijder de oude ventilatiebox, plaats de nieuwe box op dezelfde locatie, sluit de kanalen aan en dicht ze goed af. Na het aansluiten van de elektra regel je het systeem in volgens de meegeleverde instructies.

Professioneel of zelf doen?

Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kun je een ventilatiebox zelf vervangen. Zorg wel dat je de juiste materialen gebruikt en de handleiding goed volgt.

Heb je twee linkerhanden of wil je zeker weten dat alles perfect wordt geïnstalleerd? Laat het dan over aan een professional. Die kan ook meteen je hele systeem inregelen voor optimale prestaties.

Welke merken zijn aan te raden?

Er zijn verschillende topmerken op de markt, zoals Duco, Itho Daalderop, S&P en Vent-Axia. Deze merken staan bekend om hun stille werking en energiezuinigheid. Kies een merk dat past bij jouw specifieke situatie en budget.

Tot slot

Het vervangen van je ventilatiesysteem is een investering in een gezond binnenklimaat en kan je energierekening flink verlagen. Met de juiste voorbereiding en materialen is het een klus die je zeker kunt overwegen zelf te doen. Oh wat is dat een makkelijke klus met de juiste materialen!

Zorg er vooral voor dat je na installatie het systeem goed inregelt en regelmatig onderhoud pleegt. Zo kun je jarenlang genieten van frisse, gezonde lucht in huis!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)