Hoe kun je snel en makkelijk afvallen?

Hoe kun je snel en makkelijk afvallen?
Hoe kun je snel en makkelijk afvallen?

Jaaaa, 't is lente! Ein-de-lijk. Mán wat hebben we hier met z'n allen naar uitgekeken. Maar er dient zich meteen een probleem aan: de outfits van vorig jaar zitten toch net even niet meer zo lekker. What happened? Terwijl we ons door regenbuien en donkere avonden trotseerden, deden we ons net even te vaak tegoed aan een kaasje, wijntje en zoetigheden. En de almaar stijgende leeftijd werkt er ook niet aan mee. Resultaat: toch een paar kilootjes teveel en die willen we eraf hebben. We moeten ons gewoontegedrag doorbreken en dat is nog niet eens zo gemakkelijk. Want hoe doen we dat?

Tja, afvallen. Het blijft een ding. Al van kindsafaan hoorden we erover via onze moeders, tantes en vriendinnen van moeders. Van brooddieet tot het sherry-dieet (ja echt, dat bestond). Op een gegeven moment raakte het Montignaccen in zwang. Herinner je je die nog? Gingen ze ineens allemaal aan de vette hap. Daarna kwam Sonja Eierkoek Bakker. Werd steenrijk van haar boeken, tegenwoordig zien we ze vooral op de Koningsdag markt liggen. En nu is het intermittend fasting (ook niet zo'n goed idee, lazen we deze week op 't NOS). Kortom: de diëten kunnen in de prullenbak, een nieuwe lifestyle pak je 't beste op een andere manier aan. Minder eten, meer bewegen. Maar dat wist je al. Het is een kwestie van onze gewoontes doorbreken, maar waarom is dat zo lastig? Omdat ons brein is gericht op instant gratification: we willen direct beloning. Slecht eten, suiker, drank. Lastig om af te leren! Toch hebben we hier een aantal afvallen tips die je hopelijk écht gaan helpen. En onthoud: haastige spoed is zelden goed, laat de kilo's er heel geleidelijk af gaan. En goed is goed genoeg: we hoeven echt niet superslank door het leven te gaan. Is nergens voor nodig, maar gezond zijn én blijven is dat wel.

Tip 1: Veel minder suiker

Wil je afvallen? Schrap snoepgoed gewoon uit je systeem. Klinkt eenvoudig, is het niet - als je een zoetekauw bent. Sein je familieleden in en vraag ze geen zakken drop, pakken bokkenpootjes en paaseitjes meer mee te nemen. Want grote kans dat je 't gedachteloos naar binnen werkt zonder dat je ervan genieten. Da's sowieso zonde. Neem jezelf gewoon voor om af en toe lekker te genieten van een lekker taartje als je met een vriendin een koffietje drinkt in de stad. En heb je een klusweekend, dan mag je jezelf best tussendoor belonen met een gevulde koek. Maar daarna is het klaar, het moeten uitzonderingen blijven. Geniet, maar snoep met mate. Beetje flauw misschien maar dit gaat de zoetekauwen onder ons wél helpen.

Tip 2: Fruit

Stop met die glazen verse jus in de ochtend. Ja, oké: af en toe mag het natuurlijk. Bij uitzondering. Maar niet dagelijks. Er zit namelijk veel fruitsuiker in. Beter is het om gewoon twee keer per dag een stuk fruit te eten. Appeltje kaneel, sinaasappel in stukjes, een kiwi: echt super lekker en het voelt ook heel gezond. Wedden dat je straks niet meer zonder kunt?

Tip 3: Veel groente

Deze ken je ook: meer groente eten. Lunchen met een flinke bak sla, tomaten, komkommer. Als tussendoortje wortels of komkommer met bijvoorbeeld humus. Doen wij ook, in onze Flavourites studio. Het vult en is gezond. Fijn voor je hele lijf! En 's avonds iets minder koolhydraten en wat meer groente. Maak er een gewoonte van. Dan ben je al een heel eind! 

Tip 4: Minder snelle koolhydraten

Even wennen (daar gaan we weer, gewoontes aanpassen) maar je wilt voedingsmiddelen eten, geen vulmiddelen. Dus wit brood wordt volkoren brood. Witte pasta wordt volkoren pasta. Witte rijst wordt zilvervliesrijst. Enzovoort, enzovoort. Zo krijg je veel meer voedingsstoffen binnen, zit je eerder vol en heb je minder behoefte aan slechte tussendoortjes. Klaagt de fam? Maak het lekker: online zijn er miljoenen heerlijke recepten te vinden, voor elk wat wils! 

Tip 5: Variatie

De ene keer ontbijten met havermout, de andere keer met een bruine boterham met kipfilet en komkommer. Maak het lekker, zo heb je iets om naar uit te kijken. En wissel vervolgens af. Zo houd je je darmen alert en blijven ze flink aan het werk.

Tip 6: Bewegen

Ja... dit weet je. Niks nieuws. Maar, maar, maar... Zoek eerst een sport die je echt wel heel oké vindt. Tip: zoek een sportmaatje (die je écht stimuleert en niet liever een koffietentje induikt dan met jou gaat hardlopen). Ga samen padellen. Of ga bij een boksclubje. Maak vaste afspraken, prik vaste momenten in de week en ga niet met jezelf in onderhandeling (zal ik wel, zal ik niet...?). Dat doe je immers ook niet als je naar je werk gaat. 

Tip 7: Maak een goed begin

Start de dag meteen goed, en het is gemakkelijker om dit de hele dag vol te houden. Nee, de hele week. De hele maand. De rest van je leven! Maak er een nieuwe lifestyle van. Je beloont jezelf doordat je langzaam maar zeker fitter en gezonder wordt. En dat is wat je wil.

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)