Geld sparen, zo doe je dat

Geld sparen, zo doe je dat
Geld sparen, zo doe je dat

Geld sparen is niet een van de makkelijkste dingen die er zijn. Je hebt er veel discipline voor nodig. Maar of je nu spaart voor een droomvakantie, een nieuwe keuken of gewoon omdat je een financiële buffer wil hebben, gelukkig zijn er manieren en strategieën die je kunnen helpen om je spaardoelen te bereiken. In dit artikel onderzoeken we ze.

Bepaal je doelen


Sparen is een stuk makkelijker als je weet waarvoor je spaart. Begin daarom met het opstellen van spaardoelen. Het opstellen van een duidelijk spaardoel houd je gemotiveerd en helpt je de discipline op te brengen om iedere maand wat geld opzij te zetten.

Maak een budget


Een budget opstellen is net het maken van een kaart voor je financiën. Weet waar je geld naartoe gaat en onderzoek waar je kunt besparen. 

Inkomstenbronnen


Maak eerst een lijst van al je inkomstenbronnen. Bijvoorbeeld je salaris, bijverdiensten, huurinkomsten of andere bronnen van geld. 

Uitgaven


Maak hierna een gedetailleerde lijst van al je uitgaven. Categoriseer ze als vaste lasten (bijv. huur, hypotheek, nutsvoorzieningen), variabele uitgaven (bijv. boodschappen, entertainment) en incidentele uitgaven (bijv. medische kosten, reparaties). 

Noodzakelijke kosten


Bepaal nu de noodzakelijke kosten die je maandelijks moet betalen, zoals hypotheek of huur, energierekeningen, verzekeringen en boodschappen.

Variabele kosten


Schat de variabele kosten in op basis van je historische uitgaven. Hierbij gaat het om zaken als uit eten gaan, kleding en entertainment. Houd rekening met seizoensgebonden schommelingen.

Het totaalplaatje


Tel al je inkomsten op en trek je uitgaven eraf. Het saldo geeft aan of je elke maand overschot hebt (wat ideaal is), precies genoeg hebt of een tekort hebt. Heb je iedere maand wat over? Maak het dan direct over naar je spaarrekening.

 

Houd je budget bij


Een budget is geen vaststaand feit. Het moet regelmatig worden bijgewerkt om veranderingen in je financiële situatie en doelen weer te geven. Gebruik apps, spreadsheets of pen en papier om je budget bij te houden. Door een budget op te stellen en je eraan te houden, krijg je controle over je financiën en kun je gericht werken aan je spaardoelen. Het vergt wel wat discipline, maar de financiële gemoedsrust is de moeite waard.

Zorg voor meer inkomsten


Houd je maandelijks niet genoeg over? Zoek dan naar manieren om extra inkomsten te genereren, zoals freelancen of andere manieren van bijverdienen of investeren. Elk extraatje kan je spaardoelen een boost geven. Investeren kun je bijvoorbeeld doen door te beleggen. Beleg in aandelen of in crypto. Houd hiervoor de crypto koersen in de gaten. Houd er wel rekening mee dat je inleg ook minder waard kan worden. 

Automatiseer het sparen


Stel automatische overboekingen in naar je spaarrekening. Hierdoor wordt sparen een vaste gewoonte, vergelijkbaar met het betalen van rekeningen. Het “uit het oog, uit het hart” principe werkt hier wonderbaarlijk goed. Wat je niet ziet kun je namelijk ook niet uitgeven. 

Vergelijk spaarrekeningen met elkaar


Vergelijk verschillende spaarrekeningen en kies er een met de hoogste rente. Online banken bieden vaak hogere rentetarieven dan traditionele banken. Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen. Zo heb je bijvoorbeeld reguliere spaarrekeningen en termijndeposito’s. Elk type heeft zijn eigen kenmerken. Reguliere spaarrekeningen bieden flexibiliteit en termijndeposito’s hebben vaste looptijden.

Betaal schulden af


Geld lenen kost geld, dat weten we allemaal. Heb je leningen? Zorg dan dat je deze eerst afbetaald voordat je begint met sparen. Je leningen kosten namelijk maandelijks geld. Dat geld kun je (be)sparen op het moment dat je de leningen hebt afbetaald.

Bekijk hoe je kunt besparen


Kijk of je met kleine wijzigingen in je levensstijl kunt besparen. Ga bijvoorbeeld minder uit eten, maar kook zelf. Ga niet naar de bioscoop, maar kijk thuis een film. Zet het geld dat je anders uit had gegeven in een restaurant of in de bioscoop gelijk op je spaarrekening. Kijk ook of er abonnementen zijn die je niet per se nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een abonnement op meerdere streamingdiensten? Wellicht is één genoeg.

Doe geen impulsaankopen


Denk twee keer na voordat je een impulsieve aankoop doet. Maak er een gewoonte van om jezelf af te vragen of je het artikel echt nodig hebt en of het je helpt bij het bereiken van je spaardoelen.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)