20 (leuke!) tips om geld te besparen

20 leuke bespaartips
20 leuke bespaartips

Wil (of moet) je even wat zuiniger leven en zoek je slimme bespaartips? Deze 20 ideeën om geld te besparen helpen je op weg en zijn nog leuk ook! Geen slecht idee, zo aan het begin van het nieuwe jaar.

1. Struin Marktplaats af
Nu fysieke winkels dicht zijn, bestellen we meer dan ooit online. Maar hoe zit het met gebruikte spullen? Veel mensen houden juist nú grote opruiming en daarvan kun jíj profiteren. Bovendien: het opknappen van meubels en accessoires is hartstikke leuk, dus je hebt er zo weer een nieuwe hobby bij!

2. Ga ruilen
Nee, er komt echt geen huilen van ruilen. Ruilen is juist hartstikke slim. Uitgekeken op dat jurkje of vest? Ruil! Banenenplant te groot geworden? Ruil 'm met een vriendin voor twee kleinere! Zin in nieuwe kussens op de bank? Je zus heeft misschien wel hetzelfde idee! Ook boeken zijn een geweldig ruilmiddel. Superleuk.

3. Kook voor meerdere dagen
Ik ben gek op deze bespaartip, want hij bespaart niet alleen geld maar ook tijd. Wij koken vaak voor twee dagen. Wat we niet opeten, gaat de vriezer in. Superhandig voor drukke werkdagen, sportavondjes of als je geen tijd hebt om boodschappen te doen.

4. Koop buiten de seizoenen
Dus... in de SALE. Wat kopen we deze maand? Kerstspullen! Als je kiest voor tijdloos design, ben je altijd on trend.

5. Doe een ontdek-wandelroute (met de kids)
Vergeet dure uitjes, ga met de kinderen de natuur in. Tja, we kunnen nu niet veel anders, maar doe dit ook als we straks wél weer overal naartoe mogen. Want gewoon de natuur in, lekker wandelen en ontdekken is hartstikke leuk en vaak nog gratis ook. Kijk eens op de website van Natuurmonumenten voor mooie routes en voel je op vakantie in eigen land. Je maakt het extra leuk als je een speurtocht doet, op Geocaching.nl vind je te gekke routes. Op jacht naar de schat!

6. Investeer in een tijdloze garderobe
Tuurlijk: het is superleuk om af en toe iets te kopen dat helemaal on trend is. Maar veel leuker is het om kleding te kopen waarvan je jaar in, jaar uit plezier hebt. Vooral als het nog duurzaam gemaakt is ook. De investering is dan werllicht wat hoger dan als je fast fashion koopt, maar ik reken liever uit wat een kledingstuk mij per keer dragen kost. En echt, dan schrik ik vaak wat een trendgevoelig item eigenlijk kost...

7. Bewust boodschappen doen
Doe eens wat vaker echt bewust boodschappen en koop alleen wat je écht nodig hebt, dus even geen koek/snoep/chocola etc. Saai? Ja, beetje wel. Maar reken eens uit wat je daarmee kunt besparen! Al doe je het om de week, of een keer een maand. Je hoeft natuurlijk ook niet té streng te zijn voor jezelf. Gok wat je bespaart en zet dit geld opzij. Wedden dat je na een jaar een aanzienlijke besparing hebt? Al is het maar in kilo's lichaamsgewicht :-).

8. Aan de slag met Kintsugi
Eerder schreef ik een blog over Kintsugi (zie foto), een methode uit Japan waarbij je dat wat kapot is herstelt, waardoor het mooier dan voorheen wordt. Dus... je lievelingsvaas gebroken? Dat mooie bord kapot? Gooi het niet weg, maar plak het met Kintsugi goudlijm. Práchtig.

9. Ga opruimen, verkopen en sparen
Lijkt op 1. maar dan andersom. Namelijk: ruim je huis op. Fotografeer alle spullen die je een tweede leven bij een ander gunt. Zet alles op Marktplaats. Stop het verdiende geld in een envelop en doe er iets speciaals voor, of spaar het voor iets wat je al lang op je verlanglijst had staan.

10. Wordt vega (of vegan)
Geen vlees eten bespaart flink op je dagelijkse boodschappen. Geen vlees én kaas eten bespraat nog meer op je boodschappen. Bijkomend voordeel: je gaat écht nieuwe gerechten proberen en dat is superleuk. Laat je eens inspireren door het feestelijke vegan kerstdiner-blog dat onze Petra schreef. Dus: lekkerder eten voor minder én bewuster omgaan met het milieu. Ik zeg: drie keer leuk!

11. Koop een elektrische fiets (en doe die tweede auto weg)
Ik zeg niet dat je geen auto meer mag rijden. Want eerlijk gezegd: ik zou zelf niet weten wat ik zou moeten beginnen zonder auto, ook al woon ik in de stad. Maar een tweede auto? In veel gevallen is het toch een beetje een overbodige luxe. Mijn tip: doe 'm weg als het enigszins kan en koop een elektrische fiets. Zo'n Van Moof bijvoorbeeld. Waanzinnig mooi en nog gezond ook.

12. Ruil de sportschool in voor hardlopen
Ik wil de sportschool niet afvallen want baal er ook van dat 'ie dicht is. Maar misschien is dit wel hét moment om te beginnen met een sport die goedkoper is, die je altijd kunt uitoefenen, waarmee je flink werkt aan je conditie en die snel resultaat geeft. Ik zeg: start met hardlopen. Hoe dan? Ik schreef er al eens het boek Fun to Run over (tip: kun je ook tweedehands kopen!). Vol met leuke tips en inspirerende anekdotes. En na het lezen ruil je het gewoon weer voor een ander leuk boekie.

13. Maak een cadeautjes-kastje
Minder geld utgeven betekent vaak gewoon beter plannen. Kijk eens rond bij al die leuke shops die je op Flavourites vindt en check de sale. Blijf kritisch, maar kijk eens rond welke producten té gek zijn en die je over een paar maandjes (of-wanneer-dan-ook) cadeau kunt doen aan je vriendin, buuf of collega. Bestel liefst meerdere producten in één keer, dat scheelt weer verzendkosten. Leg de cadeautjes in een speciaal kastje (lade, plank, doos) en zoek bij een geschikte gelegenheid hier een cadeautje uit.

14. Slim boodschappen doen
Omdat er over de dagelijkse boodschappen vele tips te geven zijn, hier een paar bij elkaar. Allereerst: maak altijd een lijstje en koop alleen wat er op het lijstje staat. Sla linzen, bonen, pasta en meel in. Goedkoop en vullend. Shop niet alleen op ooghoogte, want daar liggen de duurste producten. Vergeet frisdrank maar drink water, thee of maak water-met-een smaakje met verse munt, rood fruit, komkommer of gember. Oja, drogisterijproducten haal ik altijd bij het Kruitvat of de Etos voor een 2=1 of 4=2.

15. Minder vaak wassen
Kleding vies met vlekken? Dan wassen op een iets lagere temperatuur dan je gewend bent. Kleding niet meer heel fris maar nog wel schoon? Dan buiten hangen. Eventueel heerlijke spray van Rosaodor erop. Oké, daar gaat je besparing maar vraag zo'n spray voor je verjaardag (of volgend jaar voor Kerstmis!). Je doet er superlang mee en wordt elke keer weer instant blij.

16. Ruil je huis
Een aantal jaren geleden ruilden wij van huis met een Australisch gezin. Zij ons woonbootje, wij hun villa met zwembad en zeilboot :-). We vonden het een goede ruil. Zij ook! Het was het begin van onze Airbnb-carrière die tot op de dag van vandaag duurt. Woningruil is hartstikke leuk. Want: je ruimt je huis weer eens grondig op (tenminste, dat doe ik wel elk jaar) en je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen. Tuurlijk: je moet ervoor openstaan en ik snap heel goed dat dat niet voor iedereen zo werkt. Maar persoonlijk vind ik: spullen zijn maar spullen, wat echt persoonlijk is gaat in een kast met een slot erop en ik ga er altijd vanuit dat bezoekers net zo voorzichtig met onze spullen omgaan als wij zelf (in al die jaren is er vrijwel niets kapot gegaan). En ik heb ook nog nooit gemerkt dat spullen ineens zijn verdwenen. Homeexchange.com is een website waar je met mensen van over de hele wereld van huis kunt ruilen.

17. Maak een Pinterest-moodboard
'Huh? wat levert dat nou voor besparing op?!', hoor ik je denken. Nou gewoon. Als je een moodboard maakt van de spullen die je leuk vindt zonder dat je direct tot kopen overgaat, neem je rustig de tijd om na te denken of je de betreffende producten écht wilt of dat het meer een bevlieging is. Geef jezelf een periode om echt even goed na te denken. Vind je het product na die periode nog steeds zo leuk? Dan mag je het kopen.

18. Maak je eigen kaarsen met restjes kaarsvet
Slim: spaar restjes kaarsen en verwarm ze au-bain-marie om tot een nieuwe kaars. Heel leuk om te doen en nog voordelig ook!

19. Slim verpakken
Vergeet milieu-onvriendelijke verpakkingen als folie en plastic zakjes, maar koop deze bijenwasdoeken van Zoutbloed en je kunt keer op keer lunchpakketjes, koekjes, nootjes etc verpakken. Twee vliegen in één klap!

20. Doe net als ik deed en koop een jaar geen kleding
Oeiii... dit is wel een héél moeilijke hoor. Lees hoe het mij verging toen ik besloot om een jaar geen kleding te kopen. Spoiler alert: het is ontzettend moeilijk, maar heel goed als je een duurzame gedachte nastreeft, jezelf eens écht wilt uitdagen of wanneer je gewoon even een jaar goed wilt besparen. 

 

 

 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)