Duurzame tuin: alles wat je moet weten over regentonnen

Duurzame tuin: alles wat je moet weten over regentonnen
Duurzame tuin: alles wat je moet weten over regentonnen

Duurzaamheid in en rondom huis wordt steeds belangrijker. Wil jij jouw tuin een stukje ‘groener’ maken? Overweeg dan om een regenton aan te schaffen. Deze effectieve watervanger biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor jouw tuin en portemonnee. In dit artikel duiken we in de wereld van regentonnen: waarom is het een slimme aankoop, welke soorten zijn er verkrijgbaar en hoe kun je een regenton het beste aansluiten en onderhouden?

Waarom een regenton kopen?

Zoals je al kon lezen in de intro is een regenton niet alleen een milieubewuste keuze, maar is het ook een slimme aankoop voor je eigen waterrekening. Regenwater is namelijk gratis. Door het zelf op te vangen verminder je het gebruik van kraanwater voor activiteiten zoals tuinieren en het wassen van je auto. Je vermindert waterverspilling en kunt daarnaast wateroverlast in je tuin voorkomen.
Welke regenton past bij jou?

Regentonnen zijn er in verschillende maten, vormen en materialen. Of je nou op zoek bent naar een strak model of een klassieke houten ton: er is altijd een regenton te vinden die past bij jouw stijl en behoeften. Kies voor een ton met een deksel om muggen en ongedierte te voorkomen. Als je het duurzame item mooi wil integreren in het tuinontwerp, kun je een regenton kopen van elho met een plantenbak erbovenop. Op deze manier geniet je van een multifunctioneel resultaat! 


Hoe sluit je een regenton aan?

Het aansluiten van een regenton is niet lastig als je de juiste stappen volgt. Plaats de ton eerst onder een regenpijp en zorg ervoor dat de ondergrond egaal en stabiel is. Verbind de vulautomaat vervolgens met de regenpijp om het water op een efficiënte manier naar de ton te leiden. Voor extra gebruiksgemak installeer je een aftapkraantje aan de onderkant van de ton. Het is natuurlijk nóg handiger om te kiezen voor een moderne regenton die al is voorzien van een handige kraan. Hiermee kun je het opgevangen regenwater eenvoudig aftappen.


Hoe onderhoud je een regenton?

Voornamelijk moderne regentonnen van (gerecycled) kunststof vereisen weinig onderhoud. Het is wel goed om af en toe te controleren of er bladeren of ander vuil in het water is gevallen. Reinig daarnaast de filter van de vulautomaat om verstoppingen te vermijden. In de winter is het verstandig om de regenton leeg te maken om bevriezing te voorkomen.
 

Door regenwater op te vangen, draag je bij aan een duurzamere manier van watergebruik. Kies een regenton die bij jou past en geniet van alle bijkomende voordelen!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)