Duurzame mode: begin bij het onderste laagje!

Woron bij Honesse
Woron bij Honesse

Je leeft bewust en wilt ook je kledingkast verduurzamen? Dat gaat het gemakkelijkste vanaf het laagje dat je het dichtste bij je huid draagt, bijvoorbeeld je lingerie. In dit blog legt gastblogger Laura je uit waarom je het beste begint bij het onderste laagje.

Gif in je kleding
Een detox voor je kleding is geen gek idee! Onderzoek van Greenpeace toont aan dat de vezels van kleding meestal resten bevatten van chemische stoffen. In de kledingindustrie worden er meer dan 8000 gebruikt: pesticiden en insecticiden op de katoenplantages, kleurstoffen om stof te kleuren, speciale chemicaliën om een waterafstotend effect, een antizweet effect of een antikreuk effect te bekomen, of zelfs formaldehyde die gebruikt wordt om schimmel en kreuken tijdens transport uit het verre Oosten te voorkomen. Deze chemische stoffen zijn vaak erg vervuilend voor het milieu. Ze zijn irriterend, giftig of zelfs kankerverwekkend voor de makers en de dragers. De Europese Unie heeft gelukkig normen voor de kleding die hier op de markt gebracht wordt, en deze werden in 2020 strenger. Maar worden ze nageleefd en zijn ze streng genoeg?
.
Je wilt hier waarschijnlijk liever geen risico's nemen. De kleding die het meest in contact komt met je huid zou volledig vrij moeten zijn van schadelijke restanten! Duurzame modemerken zoals Thought en Woron gebruiken niet enkel ecologische en biologische stoffen maar verzekeren ook dat de stoffen een Ökotex label hebben. Het opkomende Belgische label Ylle Knitwear gebruikt enkel biologisch katoen om haar prachtige handgehaakte bralettes (in België!) te maken.
.
Een biologische stof heeft het voordeel dat de teelt volgens natuurlijke methodes gebeurt, en zonder vervuilende insecticiden en pesticiden. Dat heeft heel wat voordelen voor mens en dier. 
.
Ökotex
is een kwaliteitslabel dat garandeert dat je kledingstuk vrij is van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Er wordt getest aan de hand van 100 parameters. En hoe dichter je het kledingstuk op je huid draagt, hoe strenger de normen.

Thought & Ylle knitwear van Honesse
Thought & Ylle knitwear van Honesse

Nieuw nieuw nieuw
Wanneer je duurzamer gaat leven, komt pre-loved vaak om de hoek piepen. Hergebruik en langer gebruiken van de dingen die al gemaakt zijn is namelijk één van de beste manieren om bewuster te leven. In de Vinted-app, in tweedehandswinkels en dankzij "kleding swaps" kan je echte pareltjes op de kop tikken. 
.
Veel vrouwen kopen ondergoed en lingerie toch liever nieuw omwille van hygiëne. Aangezien je ondergoed en sokken best vaak wast, verslijten ze snel. Dan is regelmatig nieuw kopen de beste optie. En nu het goede nieuws! Er zijn ondertussen talrijke duurzame merken waar je leuk ondergoed kan vinden. 
.
Denk je toch aan hergebruik en circulariteit? Dan is een merk als Anekdot een prima keuze: dit Duitse label ontwerpt op basis van reststoffen van hoge kwaliteit uit massaproductie (meestal fabrieksoverschotten uit de jaren '80). Dit vullen ze aan met Econyl, gemaakt met gerecycled nylon van visnetten en ander nylon afval. De creaties zijn sexy en klassevol.

Anekdot & Woron van Honesse
Anekdot & Woron van Honesse

Goed in je vel zitten
Duurzame merken hanteren een bewuste aanpak in elke stap van het proces: van het ontwerp tot het afgewerkt product. Dit zal je vertaald zien in zowel comfort als esthetiek. Zo vertrekt het Deense merk Woron vanuit het welzijn en de gezondheid van vrouwen. Zitten we lekker in ons vel? Voelen we ons sexy? Verschijnen we met vertrouwen in ons dagelijks leven? Het zijn allemaal vragen die het ontwerp van de beha's, bralettes en slips beïnvloeden.
.
Zo kies je voor comfortabele lingerie die geen compromissen sluit op het gebied van stijl. En om het nog duidelijker te zeggen: slips die niet omhoog kruipen, en beha's die je niet irriteren of prikken. Liefst zonder beugel om je lymfevatenstelsel niet te belemmeren. 
.
Zo ga je je vanzelf goed in je vel voelen!

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)