Dit is hoe je de kwaliteit van jouw kraanwater flink kunt verbeteren!
Iedereen wil graag schoon en lekker smakend kraanwater. Gelukkig zijn er simpele manieren om de kwaliteit van jouw kraanwater aanzienlijk te verbeteren! Hoewel het kraanwater in Nederland van hoge kwaliteit is, kunnen verschillende factoren toch de smaak of zuiverheid beïnvloeden. Denk aan ouderwetse leidingen, kalkvorming of zelfs kleine hoeveelheden verontreinigingen. In dit artikel geven we je vier effectieve tips om jouw kraanwater net dat beetje extra te geven!
Zorg voor een goede filter
Een van de eenvoudigste manieren om de kwaliteit van je kraanwater te verbeteren, is door een goed water filter te gebruiken. Waterfilters kunnen effectief allerlei onzuiverheden, zoals chloor, zware metalen en zelfs sommige bacteriën en virussen, uit het water verwijderen. Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar, zoals koolstoffilters en omgekeerde osmose systemen. Het is belangrijk om een filter te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en situatie. Bijvoorbeeld, als je water hard is, kan een onthardingsfilter helpen om kalk te verwijderen. Zorg ervoor dat je het filter regelmatig vervangt om de effectiviteit te waarborgen!!!
Kook je water
Een andere methode om de kwaliteit van je kraanwater te verbeteren is door het simpelweg te koken. Door water te koken kun je schadelijke bacteriën en virussen doden, maar ook sommige chemische stoffen verdampen. Nadat het water drie minuten heeft gekookt, kun je er zeker van zijn dat het een stuk veiliger is om te drinken. Dit is vooral handig wanneer je op reis bent of in een gebied woont waar de waterkwaliteit regelmatig in het geding is. Let wel, het koken van water lost niet alles op; zware metalen en bepaalde chemicaliën blijven achter.
Ontkalk je water
Hard water kan een vervelende nasmaak en ongewenste residuen achterlaten, zoals kalkaanslag in je waterkoker of koffiezetapparaat. Ontkalken is essentieel om de smaak en zuiverheid van je water te verbeteren. Dit kun je doen door een waterontharder te gebruiken, die over het algemeen werken op basis van ionenuitwisselingstechnologie. Ze vervangen calcium- en magnesiumionen door natriumionen, waardoor het water "zachter" voelt en minder snel kalk achterlaat. Het regelmatig ontkalken van je apparaten kan ook hun levensduur aanzienlijk verlengen, wat altijd een leuke bonus is!
Laat je kraan eerst 30 seconden lopen
Een simpele en effectieve tip is om je kraan eerst 30 seconden te laten lopen voordat je er water uit haalt om te drinken of te koken. Dit helpt potentiële verontreinigingen die zich in de leidingen kunnen ophopen, weg te spoelen. Vooral als de kraan langere tijd niet is gebruikt, kunnen metalen zoals lood en koper zich opstapelen in het stilstaande water. Door de kraan even te laten lopen, geef je het schonere, versere water de kans om door de leidingen te stromen. Het is een gemakkelijke gewoonte die je binnen no-time kunt aannemen en een groot verschil kan maken in de waterkwaliteit.