Deze kruiden mogen niet ontbreken in jouw keuken

Kruiden zorgen voor smaak, geur en kleur in je keuken. Het zet echt de puntjes op je i van een gerecht. Er zijn een aantal kruiden die in geen enkele keuken mogen ontbreken. Of je nu dol bent op eenvoudig koken of dat je juist liever uitgebreid kookt. Het is daarnaast belangrijk dat je de kruiden goed bewaart. In deze blog vertellen we je er meer over.
Kruiden die in iedere keuken thuishoren
Een van de meest veelzijdige kruiden is waarschijnlijk basilicum. Dit kruid past goed bij Italiaanse gerechten. Denk aan pasta’s, pizza of een salade. Ook mag tijm niet ontbreken in de keuken. Dit is een echte toevoeging aan stoofschotels, vleesgerechten of groenten. Ben je juist gek op frisse smaken? Haal dan peterselie. Dit is heerlijk in soepen, sauzen en ook op aardappelen en vis.
Wil je je gerechten meer diepte geven? Kies dan voor rozemarijn. Oregano zorgt ook voor een kruidige en warme smaak. Tot slot is er dan nog koriander. Sommige mensen zijn er dol op, anderen houden er juist totaal niet van. Het is populair in de Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken. Daardoor is het erg geschikt voor curry’s, soepen of salsa.
Gedroogde of verse kruiden?
Zowel verse als gedroogde kruiden hebben hun voordelen. Verse kruiden zorgen voor een intensere en frissere smaak, maar zijn wel beperkt houdbaar. Gedroogde kruiden van Van Beekum Specerijen bewaar je een stuk langer. Daarnaast zijn gedroogde kruiden geschikt voor gerechten die lang moeten sudderen. Je kunt het beste afwisselen tussen verse en gedroogde kruiden.
Zo bewaar jij je verse kruiden op een goede manier
Omdat verse kruiden niet zo lang houdbaar zijn, is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. Kruiden (takjes) zoals basilicum, koriander en peterselie kun je, net zoals bij bloemen, in water zetten. Dicht het glas af met een plastic zakje en zet ze in de koelkast of op je aanrecht.
Harde kruiden, denk aan rozemarijn en tijm, kun je het beste losjes in keukenpapier wikkelen. Leg het in een afsluitbaar zakje in je koelkast. Je kunt kruiden ook invriezen. Hak ze eerst fijn en giet er daarna een beetje olijfolie overheen. Zo voeg je kruiden toe aan je gerechten, zonder dat de smaak verloren gaat.
Gedroogde kruiden goed bewaren
Gedroogde kruiden moet je juist bewaren op een donkere, droge plek. Bewaar het in luchtdichte potjes of blikjes. Licht en warmte zorgt er namelijk voor dat de deur en smaak snel afneemt. Vaak verliezen gedroogde kruiden na een jaar hun smaak en kracht.
Zelf je kruiden drogen
Heb je veel verse kruiden, maar lukt het je niet om alles op te maken? Dan kun je de kruiden ook zelf drogen. Dit doe je door de takjes ondersteboven op een droge plek te hangen. Na een paar dagen kun je ze dan in een potje stoppen.
Kruiden in de keuken
Met een basis aan lekkere kruiden kun je alle kanten op. Je blijft variëren in verschillende gerechten met diverse combinaties. Het voegt subtiele hints toe aan je gerechten, waardoor je altijd een heerlijke smaak op tafel zet.