5 tips voor een opgeruimde keuken
Droom jij ook weg bij foto’s van strakke, opgeruimde keukens die je in de woonbladen of op Pinterest ziet? Keukens die er zo heerlijk georganiseerd uitzien, met een bos verse bloemen die totaal niet in de weg staat. Keukens die je zo zou willen knippen en plakken naar je eigen huis! Hoe anders is de werkelijkheid meestal….Maar niet getreurd, want met geduld, doorzettingsvermogen én met de tips in dit blog kun je er in ieder geval wel voor zorgen dat je keuken weer fris en goed georganiseerd is, ook als je geen Marie Kondo bent. Tijd voor een grote keuken schoonmaak!
In het blog van vorige week kon je al lezen hoe belangrijk het is om een fijne thuiswerkplek te hebben en hoe je die voor jezelf kunt creëren. In dit blog gaat het over een andere, veel gebruikte ruimte in huis: de keuken. We bereiden er eten, slaan er voorraad op, wassen er af, eten er en maken er soms huiswerk. Veel functies dus, die allemaal op een paar vierkante meters samenkomen! En die er voor zorgen dat er heel veel spullen in de keuken zijn. Dus volle kasten, volle werkbladen, volle vloer en een totaal gebrek aan overzicht. Ik deel in dit blog een aantal tips met je waarmee je weer een opgeruimde keuken krijgt én houdt!
Denk na over een goede flow
Voordat je begint, is het belangrijk dat je bepaalt hoe je je keuken gebruikt. Ik gebruik de mijne alleen om eten te bereiden en etenswaar en keukenspullen op te slaan. Vrij simpel dus, maar als je een grote(re) keuken hebt waar je ook eet, werkt en studeert dan zul je er bij het inrichten van de kasten en eigenlijk de hele ruimte rekening mee moeten houden dat er een goede flow is. Belangrijk puntje dus!
Leegmaken en sorteren
Oké, nu echt aan de slag! Kies, om het behapbaar en overzichtelijk te houden, één lade of plank om mee te beginnen en maak die helemaal leeg. Afval, spullen die stuk of niet meer te gebruiken zijn en etenswaar dat over de datum is doe je meteen in een vuilniszak. Alle andere spullen ga je snel en grof sorteren: je zet de spullen die bij elkaar horen simpelweg bij elkaar. Als je plank of lade helemaal leeg is, maak je hem helemaal schoon. Is wel zo fris als je straks weer alles gaat inruimen!
Herhaal dit voor al je kasten en planken. Als het goed is, ben je nu omringd door spullen en (houdbare) etenswaren die weer een plekje in je keuken moeten krijgen. Do not panic, het komt goed!
Does it spark joy?
Nu ga je aan de slag met de spullen die je net gesorteerd hebt. Je bepaalt of het in de keuken hoort of op een andere plek en of je het nog wel gaat gebruiken. Does it spark joy, zou Marie Kondo vragen bij die enorme snelkookpan die je van je oma hebt gekregen, maar die je nooit gebruikt en die dus alleen maar onnodige kastvulling is. En dat geldt ook voor al die praktische opbergbakjes in zestien verschillende formaten. Heb je er werkelijk zo veel nodig? No mercy, dus bewaar alleen die spullen die je regelmatig gebruikt en waar je blij van wordt!
Transparante en slimme opbergers
Als het goed is heb je nu schone en lege planken en lades en ben je klaar om alles weer een vaste plek te geven. Yay! Je kunt ervoor kiezen om het simpel te houden door de spullen die bij elkaar horen op een voor jou logische plek terug te zetten. Alle ontbijtspullen bij elkaar op een plank of in een lade, je voorraad houdbare etenswaren op een andere plank, alle bakspullen bij elkaar et cetera. Is al heel efficiënt, maar - and this is the fun part- het kan nóg efficiënter door leuke manden en potten te gebruiken. Zelf gebruik ik al jaren glazen potten (bijvoorbeeld van Dille&Kamille of Zusss) waarin ik pasta, quinoa, peulvruchten, granen etc in opsla. Het deksel label ik zodat in één oogopslag duidelijk is wat er in. Ook voor gedroogde kruiden die ik veel gebruik heb ik glazen gelabelde potjes. Heel overzichtelijk.
Manden of transparante boxen zijn heel handig om spullen die bij elkaar horen te bewaren, zoals voorraad, kleinere verpakkingen, keukentools etc. En ook voor schoonmaakspullen, die vaak in het kastje onder de gootsteen worden bewaard, zijn er hele leuke opbergsystemen verkrijgbaar! Let er trouwens wel op dat je niet te veel gaat stapelen, want dan zie je niet meer wat er in je manden en dozen zit!
Keep up the good work!
Je manden, boxen en potten gaan nu terug in de schone lades en kasten of op de lege planken. Ik hou ervan om een zo leeg mogelijk aanrechtblad te hebben, dus het meeste verdwijnt bij mij in de lades. Alleen mijn handzeep, snijplanken, twee stapelmandjes met ui-knoflook-gember-bataat en de apparaten die ik dagelijks gebruik (waterkoker, koffiemachine en highspeedblender) staan op het aanrecht. Maar als jij het leuk vindt om je glazen potten met granen, zaden en andere vullingen naast elkaar in het zicht op een plank te zetten, be my guest. Kan er heel leuk uitzien! En ook als je vers fruit in de keuken bewaart, haal het dan wel uit de winkelverpakking en leg het in een leuke mand of schaal.
En nu, finally, kijk eens naar die opgeruimde en gereorganiseerde keuken! Mag jij even flink trots op jezelf zijn! En hoe fijn zal het zijn om meteen aan de bereiding van je avondeten te kunnen beginnen zonder dat je eerst de boel moet opruimen of je een slag in de rondte zoekt naar de spullen die je nodig hebt. En wel volhouden nu hè, dus zorg ervoor dat jij en je huisgenoten in deze opgeruimde flow blijven. Als je er een gewoonte van maakt om iedere avond even tien minuten de tijd neemt om je keuken op te ruimen, heb je heel lang plezier van je insta-proof keuken!
p.s. Ik moet nog een klein dingetje met je delen, een bekentenis eigenlijk. In mijn keuken heb ik één rommellade. Daarin liggen allerlei kleine dingetjes, paracetamol, Eftelingzegels, diepvrieszakjes, reservefietssleutels, schroeven en nog veel meer van dat soort ongein. Dit is mijn georganiseerde chaos-lade, mijn dumpplek voor spullen waar ik zo snel niet kan bedenken wat ik ermee moet. Herkenbaar? Heb je ook zo’n lade? Het is oké! Nobody's perfect, als je er maar voor zorgt dat het bij die ene lade blijft!!
*De linker foto is van PRCHTIG. Kijk hier voor nog meer schitternde foto's en wooninspiratie.