10 Tips voor het kiezen van de perfecte petroleumkachel
Warmte en behaaglijkheid. We houden er allemaal van, want wie wil er nu echt koude voeten, handen en neus als je lekker op de bank televisie zit te kijken? Toch is het heel goed te begrijpen dat je niet meteen voor het hele huis wil stoken, want de energiekosten zijn al zo hoog. Heb je dan al eens gedacht aan petroleumkachel? Ja, dat klinkt wellicht niet heel modern, maar de nieuwe modellen van petroleumkachel.nl zijn dat wel. Bovendien zijn ze zuinig in gebruik en kun je met een kacheltje de hele ruimte verwarmen. Er zijn verschillende petroleumkachels om uit te kiezen met ieder zijn eigen capaciteiten.
1. Kies een type petroleumkachel die bij je past
Er zijn drie soorten petroleumkachels, namelijk de kouskachel, laserkachel en gevelkachel.
Kouskachels zijn ideaal om de voortent, serre, schuur, garage of je tuinhuis mee te verwarmen. Ze hebben geen thermostaat, maar geven wel een fijne, constante warmte af. Bij de kouskachel ruik je de verbranding van de kachelvloeistof het beste, daarom gebruik je deze liever niet in de woonkamer of slaapkamer.
Laserkachels zijn ideaal om binnenshuis te gebruiken, omdat je door de gesloten verbranding de geur ervan niet merkbaar is. Dankzij een ventilator wordt de warmte gemakkelijk verspreid. Ze zijn vaak voorzien van een timer, zodat de kachel zichzelf uitschakelt, en hebben een thermostaat. De gewenste temperatuur kun je gemakkelijk instellen.
Gevelkachels zijn de enige kachels die je niet kan verplaatsen, aangezien deze aan de gevel wordt bevestigd. Deze kachel heeft een afvoerpijp, zodat de geur van verbranding niet aanwezig is in huis. De afvoerpijp heeft nog een functie; het zuigt koude lucht aan van buiten en dat wordt omgezet in warmte in huis. Gevelkachels zijn heel handig voor het verwarmen van grotere ruimtes, maar ook voor de garage, woonkeuken, het tuinhuis en een chalet.
2. Let op de capaciteit
Welk type petroleumkachel je nodig hebt om de ruimte te verwarmen hangt helemaal af van de grootte van de kamer. In de specificaties van iedere kachel staat hoeveel vierkante meter het kan verwarmen. Koop je een petroleumkacheltje voor een kleinere ruimte, zorg er dan voor dat je een kachel kiest die voor een dergelijke ruimte geschikt is. Dat geldt andersom ook voor een grotere ruimte. Zo haal je het beste rendement uit de kachel.
3. Brandstof voor de kachel
Petroleumkachels werken op, zoals de naam al zegt, petroleum. Dit is geen huis-, tuin- en keukenbrandstof, want voor je nieuwe petroleumkachel heb je speciale kachelvloeistof nodig. Deze is uiteraard op basis van zuivere petroleum. Het is belangrijk om voor de zuivere variant te kiezen, want het voorkomt problemen met je kachel en nare verbrandingsgeuren in huis. Als je een kacheltje zoekt die zuinig is in gebruik, dan vormen gevelkachels en laserkachels een goede keuze. Daarnaast zijn petroleumkacheltjes elektrisch. Check trouwens bij de aanschaf van een kacheltje wat de capaciteit van de tank is. Zo weet je meteen hoe vaak je deze zou moeten bijvullen.
4. Gemakkelijk te onderhouden
Wist je dat het onderhoud van een petroleumkacheltje best gemakkelijk is? Volg gewoon de aanwijzingen in de handleiding van het gekozen model. Goed onderhoud is wel belangrijk voor een petroleumkachel, dus reinig je kacheltje geregeld en zorg dat de tank leeg is als je de kachel verplaatst.
5. Eenvoudig te verplaatsen
Als je kiest voor een kouskachel of laserkachel, dan kies je voor een petroleumkacheltje wat je gemakkelijk kan verplaatsen. Ideaal voor op reis bijvoorbeeld, maar ook wanneer je de warmte naar een andere kamer wil verplaatsen. Een verplaatsbare petroleumkachel is tevens gemakkelijk op te bergen wanneer je deze niet meer nodig hebt. Maak dan wel de tank leeg en volg de aanwijzingen van de gebruikershandleiding voor het opbergen en stallen van een petroleumkacheltje.
6. Geluidsniveau
Petroleumkacheltjes kunnen geluid maken. Dit is het geluid van de verbranding van de vloeistof. Het ene kacheltje is daarin stiller dan het andere kacheltje. Wanneer je een petroleumkachel gaat uitzoeken, is het dus aan te raden om bij de specificaties te kijken hoeveel geluid het maakt.
7. Diverse uitvoeringen
Naast diverse type petroleumkachels, zijn er ook diverse uitvoeringen qua uiterlijk. Zo kun je een petroleumkachel uitkiezen die, net als je woonaccessoires, perfect aansluit bij je interieur.
8. Uit te breiden met accessoires
Om het optimale uit je petroleumkachel te halen, zijn er accessoires die bijvoorbeeld het overhevelen van brandstof vergemakkelijken. Dat maakt het onderhoud weer een stuk eenvoudiger.
9. Hittebestendige top- en onderlaag
Heb je vloerbedekking, laminaat of keramische tegels in huis? Geen probleem. De huidige petroleumkachels kunnen hier gewoon op worden neergezet, dankzij de hittebestendige top- en onderlaag. Hierdoor kun je de kachel zelfs op een vinyl ondergrond plaatsen, zonder de vloerdecoratie te beschadigen. Dit betekent overigens wel dat je niet kan koken op het kacheltje. Een klein theepotje voor de sier kan je er natuurlijk wel gewoon op zetten.
10. Lees reviews
Een goede tip om mee te eindigen: lees reviews van gebruikers. Zij kunnen precies vertellen hoe fijn een kacheltje is, zodat je kan bepalen of deze bij jou behoeftes past.
Verwarm je huis op een andere manier
De aanschaf van een petroleumkachel is een goede optie als je op een andere manier een ruimte wil verwarmen. Ideaal voor de schuur en garage, maar ook voor de voortent en het tuinhuis. Je kan een kous- of laserkachel zelfs buiten plaatsen in een partytent. Zo zit je er altijd warmpjes bij!