Zo herken je microplastics in je verzorgingsproducten!

Smeer jij plastic op/in je huid?
Smeer jij plastic op/in je huid?

Ooit van microbeads gehoord? Wij in ieder geval niet. AbbeyLab (je weet wel, dat fijne en bijzondere 100% natural beautylabel ) schreef een blog erover en wij waren geschokt toen we hoorden wat microbeads zijn!

Oké. Check voor de lol eens een paar van je verzorgingsproducten, zoals je deodorant, je douchegel of je facewash. Zit er één of meer van de onderstaande ingrediënten in?
· Nylon-12 (polyamide-12)
· Nylon-6
· Poly(butylene terephthalate)
· Poly(ethylene isoterephthalate)
· Poly(ethylene terephthalate)
· Poly(methyl methylacrylate)
· Poly(pentaerythrityl terephthalate)
· Poly(propylene terephthalate)
· Polyethylene
· Polypropylene
· Polystyrene
· Polytetrafluoroethylene
· Polyacrylate
· Acrylates copolymer
· Ethylene/propylene/styrene copolymer
· Ethylene/methylacrylate copolymer
· Ethylene/acrylate copolymer
· Butylene/ethylene/styrene copolymer
· Styrene acrylates copolymer
· Trimethylsiloxysilicate
.
Ja? Hou je dan vast: dat betekent dat je plastic op/in je huid smeert en door het putje spoelt.. Brrr. De meest bekende vorm van plastic in verzorgingsproducten is de microbead. Super kleine stukjes plastic die als reinigingsmiddel dienen in bijvoorbeeld scrubs en douchegel. De deeltjes zijn zó klein dat ze door de waterzuiveringssystemen glippen. En daardoor komen die deeltjes weer in het grondwater en vervolgens in rivieren en de zee terecht. En dan kun je verder zelf wel bedenken wat er met dat plastic kan gebeuren als het daar eenmaal is..
.
In Zweden en Canada is de microbead inmiddels al verboden, en in Nederland binnenkort gelukkig ook. Maar met een verbod zijn we er helaas nog niet. Om een product waterproof te krijgen, de huid zacht aan te laten voelen of de textuur van een product prettig aan te laten voelen, worden óók plastic deeltjes toegevoegd aan verzorgingsproducten.

100% natuurlijke vegan verzorging van AbbeyLab!
100% natuurlijke vegan verzorging van AbbeyLab!

Ge-luk-kig zijn er beautylabels zoals AbbeyLab. Met 100% natuurlijke vegan verzorginsproducten, gemaakt in een Brabantse abdij en ontwikkeld met kruiden uit hun eigen kruidentuin. Zonder onnodige toevoegingen en synthetische troep. No worries over het doorspoelen van microplastics in het grondwater! Oh, en daarnaast zijn de producten ook nog eens echt geweldig voor je huid, ruiken ze heerlijk en zijn ze prachtig om te zien. Flavourites' Natascha heeft haar drie favouriete Abbeylab producten uitgekozen en hieronder voor je samengevat: 

Calming cleansing oil
Calming cleansing oil

Cleansing oil
Dit is elke avond mijn ritueel. Ik doe drie pompjes cleansing oil op mijn handen, wrijf zachtjes mijn gezicht ermee in en doe er een hot towel (doekje van Abbeylab dat ik eerst even onder de warme kraan hou) op. Alsof je in een spa bent. De ontspannende geur van lavendel is echt heerlijk. Ik vind dit een van mijn favoriete beautyproducten van de afgelopen jaren. De olie neemt vuil en make-up op, dus als ik met het doekje mijn gezicht afveeg is het helemaal schoon. Heel fijn: ik heb een (hyper) gevoelige huid maar deze cleansing oil irriteert nul komma nul!

Herbal shower cream
Herbal shower cream

Herbal shower cream
Na een lange dag hard werken is het heerlijk om ontspannen te douchen met deze douchegel. Er zit onder meer kamille en rozengeranium in, dat ontspant.Het ruikt heerlijk, een beetje kruidig.

Moisture miracle oil
Moisture miracle oil

Moisture miracle oil
Deze olie doe ik op mijn gezicht voordat ik ga slapen. Elke avond. Heerlijk zacht, rustgevend en kalmerend. Ik heb nooit meer een droge, trekkerige huid- ook niet na het douchen. Heel soms vergeet ik het. Als ik dan 's avonds in bed lig en merk dat mijn gezicht trekt, ga ik meteen uit bed om alsnog de miracle oil op te doen. Mijn huid is er echt van opgeknapt.

AbbeyLab heeft dus geen microplastics in hun producten verwerkt. Maar van een aantal producten is de verpakking nog wel gemaakt van plastic. Ik snap het als je nu een beetje verward bent, maar in hun blog leggen ze uit hoe dit zit. En een grote stap vooruit is dat ze voor een aantal van hun producten mooie glazen alternatieven hebben gevonden. Dat is natuurlijk nog het best te recyclen! 
You go AbbeyLab!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)