Wat moet je doen als je kind iets kapot heeft gemaakt bij een ander?
Heb je kleine kinderen? Dan hoeven we jou niet meer te vertellen dat zij niet bepaald voorzichtig zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat ze schade aanrichten. Als dit bij spullen van jezelf gebeurt vind je dit misschien niet zo erg, maar het kan gebeuren dat ze bij een ander schade aanrichten. Heeft je kind inderdaad iets kapotgemaakt bij iemand anders? Dan vraag jij je misschien af wat je moet doen. De kans is namelijk aanwezig dat je hier als ouder aansprakelijk voor gesteld wordt. Om je een handje te helpen, leggen wij je in deze tekst uit wat je moet doen als je kind iets kapot heeft gemaakt bij een ander.
Gebruik je aansprakelijkheidsverzekering
Voordat je jouw woning betrok heb je waarschijnlijk verschillende verzekeringen afgesloten. Woon je in een koophuis? Dan heb je in ieder geval een opstalverzekering. Daarnaast is de kans groot dat je ook een inboedelverzekering hebt afgesloten. Veel mensen verzekeren zich bovendien voor aansprakelijkheid. Heb je ook een aansprakelijkheidsverzekering? Maak hier dan gebruik van als je kind iets kapot heeft gemaakt bij een ander.
Ondanks dat veel mensen zich verzekeren voor aansprakelijkheid, weet lang niet iedereen wat dit precies voor een verzekering is. Daarom geven we hier eerst antwoord op de vraag ‘wat is een aansprakelijkheidsverzekering?’. In principe wordt hiermee schade aan (spullen van) andere personen vergoed. Dit is overigens alleen het geval als je volgens de wet aansprakelijk bent voor de schade. Je hoeft geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor ieder gezinslid, want je partner, kinderen en huisdieren zijn namelijk meeverzekerd op dezelfde polis.
Dien een claim in bij je verzekeraar
Als je kind iets van een paar tientjes kapotmaakt bij een ander wordt hier vaak niet zo’n probleem van gemaakt. In de meeste gevallen gebeurt dit namelijk niet met opzet. Mogelijk strijkt degene bij wie de schade ontstaan is met de hand over zijn hart. Het kan ook zin dat hij of zij contact met je opneemt om de schade vergoed te krijgen. Wanneer het om een klein bedrag gaat, kunnen jullie het misschien oplossen zonder tussenkomst van de verzekering. Je kunt de kosten voor het verhelpen van de schade dan contant betalen of overmaken.
Gaat het om een groot bedrag? Dan is het wel aannemelijk dat je aansprakelijk gesteld wordt. In dat geval dien je een schadeclaim in bij je verzekeraar. Zij buigen zich hier vervolgens over en bepalen of ze geld uitkeren. Dit gebeurt alleen niet als het om schade aan gehuurde spullen gaat, de schade ontstaan is tijdens het werk of de schade is aangericht met of door een motorrijtuig.
Aansprakelijkheidsverzekering en eigen risico
Bij veel verzekeringen krijg je te maken met eigen risico. De zorgverzekering is hier een goed voorbeeld van. Eigen risico betekent dat je zelf opdraait voor (een deel van) de kosten. Dit gebeurt net zo lang tot jouw eigen risico ‘op’ is. De overige kosten worden dan vergoed door je verzekeraar. Heeft je kind iets kapotgemaakt bij een ander en word je hier aansprakelijk voor gesteld? Dan denk je misschien ook dat je eigen risico betaalt. Dit is een misvatting, want er is geen sprake van eigen risico bij een aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekeraar keert namelijk het volledige bedrag uit als jouw schadeclaim aan de voorwaarden voldoet.