Wandelen in eigen omgeving: onze tips!
Nu we in een strenge lockdown zitten, en we weer allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is het hartstikke logisch dat we de graag de natuur in duiken. En omdat we onze eigen omgeving goed kennen, stappen veel mensen graag de auto in om een extra mooie wandelroute te bewandelen. Ook heel logisch, maar niet heel handig. Natuurbeheerders hebben al gewaarschuwd dat (populaire) natuurgebieden steeds maar drukker en drukker worden, en de drukte opzoeken willen we nu júíst niet. En hoe vermijd je die drukte nu het beste? Door te wandelen in eigen omgeving! Dat klinkt heel saai, dat hoeft het echt niet te zijn! Ik geef je tips voor fijne wandelingen in je nabijgelegen omgeving/natuur.
Eigen omgeving
Maar eerst even duidelijkheid: wanneer is iets 'mijn eigen omgeving'? Dat is een lastige. In het meest ideale scenario kom je lopend of op de fiets naar je wandelbestemming. Niet alleen omdat het dichtbij is, maar ook om files/verkeersdrukte te voorkomen. Maar, wij kunnen ook begrijpen dat niet iedereen na een minuut of 20 fietsen verschillende dorpjes en natuurschoon bereikt heeft. Dit geldt vaker voor mensen die in de stad wonen. Hou in dit geval in je achterhoofd dat je voornamelijk nabijgelegen natuur opzoekt, of verkennende routes uitstippelt in eigen stad/dorp/gemeente. Hoe je die leuk en prikkelend houdt, vertel ik je nu!
Activeer je zintuigen
En dat geldt zowel voor je lichaam als je geest! Heb je wel eens goed gelet op de omgeving waar je wandelt? Heb je favoriete spots, en zo ja, waarom vind je het fijn om daar te zijn? Door je zintuigen te activeren en op je omgeving te letten, maak je je wandeling al een stuk interessanter. En wat een wandeling in eigen omgeving nóg interessanter maakt, is een speurtocht voor jezelf uitzetten! Dit kan echt met vanalles en nog wat, en dat betekent dat je nog lang niet klaar bent met het ontdekken van je eigen omgeving. Ga bijvoorbeeld op zoek naar planten, insecten en vogels. In elk seizoen vind je specifieke soorten planten, insecten en vogels en die vind je ook in jouw dorp/stad. Zoek ze op, maak een lijstje, en ga ze maar ontdekken! Een leuke tip hierbij is het mooie pocket bomenboek van Snor: zo leer je op een super aantrekkelijke en leuke wijze je omgeving kennen! Een andere tip om je zintuigen te activeren is het opschrijven van je bevindingen op als je eenmaal een vogel/insect/plant ontdekt hebt; maakte de vogel nog een typerend geluid, of zat er nog een specifieke geur aan die plant? Voor wie dit interessant lijkt, raad ik je even aan om 'stoepkrijtplantjes' op te zoeken. Een leuke beweging van natuurenthousiasten die met stoepkrijtjes de naam van plantjes op de grond schrijven, als ze er een ontdekt hebben. Leuk toch? En als je het niet zo hebt op flora en fauna, kun je nog altijd een speurtocht uitzetten op het gebied van mooie woningen en architectuur of geschiedenis. Dus ga vooral ontdekken!
Tip: neem een tasje en een schaartje mee om takjes en groen te verzamelen, kun je hartstikke leuke (kerst)versiering van maken!
Kids
Maar hoe gaat dat dan met kids? Die hebben meer behoefte aan speelse elementen tijdens zo'n wandeling en die vinden een volwassen speurtocht misschien toch écht te saai.. Gelukkig heeft OERRR super leuke tips voor kids om buiten de lockdown door te komen, zonder dat ze drukke speeltuinen op hoeven te zoeken. Organiseer bijvoorbeeld een vogelfeestje in je tuin door voor de vogels lekkere vogelsnacks te maken zoals een vogeltosti of pindaslinger! Een plezier dat die vogeltjes gaan hebben! Of zet je eigen speurtocht uit in je tuin of straat met het speurpakket, vol met pijlen en opdrachtkaartjes. Op de opdrachtkaartjes vind je opdrachtjes zoals 'Vind een lieveheersbeestje: hoeveel stippen tel je?' en 'Wie vindt in 5 minuten de meeste bladeren/steentjes/bloesemblaadjes etc.'. Super leuk! Of maak je eigen winterkaars uit een grote schelp, en zet 'm als verrassing op tafel tijdens het kerstdiner! Ook bij Kidsproof kun je super leuke activiteiten en tips voor kids vinden, en al helemaal goed binnen de eigen regio. De website van Kidsproof barst van de leuke blogs met tips voor kerstactiviteiten, wandelroutes binnen eigen regio, knutseltips en nog veel meer!
En als je dan echt ergens anders wil wandelen..
Kies dan bij voorkeur een lange route; deze zijn vaak rustiger dan kortere routes. En kijk goed of je wandelroute niet te druk bezocht is, want dan kun je echt veel beter een andere route kiezen. Hoe druk een wandelroute precies is, kun je onder andere hier checken. Via Natuurmonumenten kun je populaire wandelroutes ook virtueel bewandelen! Dan kun je ze tóch ontdekken zonder de drukte op te zoeken..