Voor het eerst zwanger worden? Dat doe je zo!

Voor het eerst zwanger worden? Dat doe je zo!
Voor het eerst zwanger worden? Dat doe je zo!

Spannend! Je wilt graag een kindje. Het plannen van een zwangerschap kan een verrijkende ervaring zijn, maar ook vragen oproepen. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om je kansen op een zwangerschap te vergroten en hoe je ovulatie- en zwangerschapstesten werken.

Het geheim van de vruchtbare dagen

Om zwanger te worden, is het belangrijk dat een zaadcel een eicel bevrucht. Dit gebeurt meestal rond de eisprong, het moment waarop een rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok. De dagen rond de eisprong worden daarom ook wel de vruchtbare dagen genoemd.

Hoe werkt de eisprong? Elke maand doorloopt een vrouw een menstruatiecyclus. Tijdens deze cyclus bereidt het lichaam zich voor op een eventuele zwangerschap. Ongeveer halverwege de cyclus vindt de eisprong plaats.

Hoe kom je erachter wanneer je ovuleert?

  • Ovulatietest: Met een ovulatietest kun je zelf thuis je bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt. Deze test meet de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) in je urine. Als de LH-spiegel hoog is, betekent dit dat de eisprong binnenkort plaatsvindt. Tip: bestel meerdere ovulatietesten, zodat je regelmatig kan testen. 
  • Basale temperatuur meten: Door elke ochtend je temperatuur op te meten, kun je een patroon ontdekken in je cyclus. Rond de eisprong stijgt je temperatuur meestal licht.
  • Cervicale slijm: Door het slijm aan de uitgang van je baarmoeder te observeren, kun je ook een indicatie krijgen van je vruchtbare periode. Rond de eisprong wordt het slijm meestal helder en rekbaar.

 

Zwanger worden: tips en trucs

  • Regelmatig vrijen: De beste tijd om te vrijen is in de dagen rond de eisprong.
  • Gezonde leefstijl: Zorg voor voldoende beweging, een gezond gewicht en een gevarieerde voeding.
  • Foliumzuur: Start met het slikken van foliumzuur voordat je zwanger wordt. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van de baby.Ontspannen: Stress kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Probeer daarom voldoende te ontspannen.

Een positieve zwangerschapstest

Als je denkt dat je zwanger bent, kun je een zwangerschapstest doen. Deze test meet het hormoon hCG (human chorionic gonadotrofine) in je urine. Dit hormoon wordt aangemaakt door de cellen rondom een bevruchte eicel.

Hoe werkt een zwangerschapstest? De meeste zwangerschapstesten zijn zeer betrouwbaar als je ze volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt. Het hCG-hormoon komt meestal pas enkele dagen na de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder in je urine terecht. Daarom is het belangrijk om de test niet te vroeg te doen.

Wanneer naar de huisarts?

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan onderzoeken of er medische oorzaken zijn voor het uitblijven van een zwangerschap. Raadzaam is ook om de tips op thuisarts.nl te lezen. 

Onthoud ook: Het krijgen van een kindje is een bijzonder proces. Ieder lichaam is anders en wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Geniet van de reis naar het ouderschap en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)