Vloertegels verven? Zo lukt het wél

Vloertegels verven vereist écht een speciale aanpak.
Vloertegels verven vereist écht een speciale aanpak.

Ken je dat gevoel: je kijkt naar de vloertegels van je keuken en ineens word je helemaal niet blij? De vloer is duidelijk niet meer in z'n beste doen, en die kleuren gaan je ook steeds meer tegenstaan. Maar oké, wat nu? Want een nieuwe vloer laten leggen, dat is ook weer zo wat - om over de kosten nog maar even te zwijgen. Natuurlijk kan dit fictieve voorbeeld ook over de badkamer gaan. Sommigen onder ons moeten het maar met een benauwd hokje doen in gedateerde kleuren; hoe geweldig zou het dan wel niet zijn om deze om te toveren naar een eigentijds geheel? Gelukkig ligt de oplossing hiervoor écht binnen handbereik. Een goede tegelverf vormt de oplossing voor tegel-vraagstukken!

Zelf stoeien met tegelverf, wordt dat een succes?

Vloertegel verf moet aan een paar belangrijke eisen voldoen: het moet uiteraard bestand zijn tegen het lopen met schoenen erover, krassen van hondenpootjes, het laten vallen van spullen, kortom: tegen de alledaagse zaken des levens. En natuurlijk mag de verf geen slijtage plekken vertonen, want dan krijg je ronduit een aftandse vloer - zodra de oude vloer onder de deklaag van verf tevoorschijn popt. Vloertegels verven vereist dus écht een speciale aanpak.

DIY met vloerverf

Voor het verven van je vloertegels heb je een goede vloerverf nodig, de EP Vloercoating HQ en PU Aqua top 2k zijn hiervoor het meest geschikt. Na afronding breng je een Epoxy coating aan. Een hardere coating dan dit is nauwelijks denkbaar. Epoxy coatings worden ook in het bedrijfsleven, zoals in magazijnen en garages gebruikt. Ze zijn dus slijtage- en krasvrij én waterdicht.

Om de vloer met vloerverf te behandelen zorg je er eerst voor dat de tegels worden geruwd, zodat er een betere hechting kan plaatsvinden. Dit kun je met schuurpapier doen. Zorg er ook voor dat je voegen opvult indien nodig, want je wilt uiteraard een strak eindresultaat.

Na het opschuren en schoonmaken van de vloer breng je eerst primer met een roller aan. Is de primer eenmaal goed opgedroogd, dan kan deze dun (fractie van een millimeter) behandeld worden met epoxy. Maar let op: epoxy vergt een snelle werkwijze, aangezien het snel hard wordt. Ga je epoxy met kleur mengen, maak dan net zoveel aan als je kunt verwerken in een half uur tijd.

Begin met epoxy aan te brengen bij de plinten en hoeken (plak alles goed af!), je doet dit met een PU roller. Hierna kun je met een grotere PU roller het hele oppervlak behandelen.

En dan dit nog even

Houd er rekening mee dat epoxy dagenlang nodig heeft om echt volledig uit te harden. Vermijd dus minimaal 4 tot 5 dagen de plek waar je de vloer hebt geverfd. Je koopt epoxy en aanverwante spullen bij Epoxywinkel.nl. Vergeet ook zeker geen handschoenen te dragen tijdens het verven met epoxy; dit middel droogt snel en is bijzonder lastig te verwijderen. En natuurlijk trek je oude werkkleding aan tijdens deze klus en doe je bij lang haar je haren in een staart, want een haar op je vloer dát zou zonde zijn!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)