Verzekeren: wat is nuttig, en wat onzin?

Verzekeren: wat is nuttig, en wat onzin?
Verzekeren: wat is nuttig, en wat onzin?

In Nederland zijn we over het algemeen best risicomijdend. Uit eerder onderzoek van een grote bank bleek, dat bij een financiële beslissing zes op de tien mensen de optie met het minste risico kiest. Ook als dat minder oplevert. Die risico-aversie blijkt overigens uit nog meer dingen. Zo willen we ook het liefst zo weinig risico lopen als het gaat om eventueel (financieel nadeel door) verlies of schade van een gebeurtenis of bezit. Op vakantie? Reisverzekering afsluiten. Iets nieuws gekocht? Een verzekering ervoor afsluiten. Maar wat is nu eigenlijk nuttig om te verzekeren, en wat is onzin?

Kampioen oververzekeren
Wist je dat Nederlanders gemiddeld wel acht verzekeringen hebben? Met een dergelijke hoeveelheid is het dan ook niet vreemd dat we kampioen oververzekeren zijn. Ten eerste verzekeren we dingen vaak dubbel. Daarnaast kiezen we vaak een dekking die hoger dan nodig is.  Beide zaken zorgen ervoor dat er vaak nog wel iets te besparen valt op verzekeringen. Het is aan te raden daarom een keer per jaar je verzekeringen onder de loep te nemen. Onderstaand overzicht helpt je hierbij.

Verplichte verzekeringen
Er zijn twee verzekeringen die wettelijk verplicht zijn. Dat zijn de ziektekostenverzekering (voor iedereen) en minimaal een WA-verzekering (voor automobilisten). 

Bij sommige hypotheekverstrekkers moet je als huisbezitter ook je woning verzekeren, althans voor wat de opstal betreft. Met een opstalverzekering, ben je zeker van dekking van schade aan of van je woning bij onder meer brand, storm of inbraak. Verder stellen hypotheekverstrekkers vaak woningeigenaren verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Deze verzekeringen worden aangeraden
Naast verplichte verzekeringen, zijn er ook de verzekeringen die haast iedereen kunnen beschermen tegen een grote financiële last. Allereerst is er de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt tot vaak ruim een miljoen euro aan schade die je bij anderen per ongeluk veroorzaakt. Of het nu gaat om materiële schade of letselschade. 

Daarnaast zijn er nog twee verzekeringen die gerelateerd zijn aan wonen. Zo is het ook geen overbodige luxe de spullen in je woning te verzekeren tegen onder meer diefstal, lekkage of storm. Ook als je bezittingen in huis verloren gaan bij een brand, is het fijn dat je een nieuwe uitzet kunt kopen met een inboedelverzekering. De eerder genoemde  overlijdensrisicoverzekering is overigens ook zeer aan te raden voor huurders.

Nut is afhankelijk van de polisvoorwaarden

Wordt er verder gekeken naar welke verzekeringen er allemaal zijn, dan kom je bij de verzekeringen waarvan het nut afhangt van de voorwaarden.

Denk aan een reisverzekering, die naast het verlies van bagage, reddingsoperaties of ziekenhuisbehandelingen in het buitenland dekt. Een ander goed voorbeeld is een rechtsbijstandverzekering. Die premie is relatief niet eens erg hoog, maar het is maar de vraag of en hoe vaak je een juridisch conflict zult krijgen.

Verzekeringen voor een specifieke doelgroep of product: vaak nutteloos

Tot slot is er nog een hele waslijst aan verzekeringen voor specifieke gebeurtenissen (een bruiloft), een specifieke doelgroep (huisdiereigenaren) of voor specifieke producten (fietsen, smartphones, tuin, zonnepanelen, brillen en gehoorapparaten). Voor al deze verzekeringen geldt in de regel dat de premie eigenlijk niet opweegt tegen de vergoedingen. Zo vallen vaak heel veel dingen niet onder de dekking, en is er een relatief hoog eigen risico. Daarnaast vallen ze soms al onder een andere verzekering, zoals de woonverzekering. Het is echt een persoonlijke afweging of je dit wil verzekeren. Je hoeft in dit geval alleen over een verzekering na te denken als je zelf echt niet voldoende spaargeld voor vervanging.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)