Trend uit Japan: shinrin-yoku. Oftewel: zo namen wij een bosbad

Een bosbad bij Sapedi geeft rust
Een bosbad bij Sapedi geeft rust

Ooit gehoord van shinrin-yoku? Deze trend is overgewaaid uit Japan en staat voor het nemen van een bosbad. Denk nu niet dat je bij shinrin-yoku een wellness-dagje in het bos doorbrengt! Nee, bij shinrin-yoku draait alles om vol te genieten van de natuur en even helemaal tot rust komen. Wij beleefden een bijzondere bosbad-dag met Samantha van Sapedi, die een eigen bos heeft en daar bijzondere bosbad sessies organiseert.

Het is nog vroeg als we onderweg in de auto zitten naar Teteringen, bij Breda. We zijn benieuwd wat we vandaag precies gaan doen - ook voor ons is het nog een beetje een verrassing. Via een bospaadje met prachtige villa's komen we bij een parkeerplaats. Hier parkeren we de auto. We lopen volgens de aanwijzingen van Samantha het bos in en niet veel later zien we haar al staan in de verte. Enthousiast zwaait ze naar ons. Samantha heeft gewoon een eigen bos. Wow!

Samantha van Sapedi met de intentiestokken
Samantha van Sapedi met de intentiestokken

Essentiële levensvragen

Niet veel later begroeten we elkaar en neemt Samantha ons mee naar haar eigen bos. We zien een survivalparcours - gebouwd door Samantha's man, die hier survivaltrainingen geeft - een houten huisje dat dienst doet als toilet en komen dan bij een plek waar een tafel en bankjes staan. Samantha heeft de thee en lekkers al klaar staan en begint enthousiast te vertellen over het fenomeen shinrin-yoku, oftewel bosbaden. Dat het zo rustgevend is. En dat allerlei soorten mensen de weg naar Sapedi weten te vinden. Soms willen ze tot rust komen, soms hebben ze essentiële levensvragen. Maar altijd zijn ze op zoek naar het intenser ervaren van de natuur. Samantha kocht het stuk bos bij Teteringen een paar jaar geleden samen met haar man. Een eigen bos, wat kun je daar nu mee? Bouwen is er niet toegestaan, maar ze mogen er wel allerlei mooie activiteiten organiseren. Zo ontstond het idee om mensen de natuur meer te laten ervaren, in de vorm van coaching, meditaties en vuurrituelen. En dat is precies wat Samantha met Sapedi opgezet heeft. Ze laat ons de veschillende kruiden zien die in deze tijd van het jaar beginnen op te komen. Vol passie vertelt ze over de verschillende seizoenen, en hoe ieder seizoen bijzondere eigenschappen heeft. We drinken thee van versgeplukte kruiden, en lopen daarna met Samantha naar een plek in het bos waar we ons gaan voorbereiden op het nemen van het bosbad.

Op blote voeten door het bos
Op blote voeten door het bos

Positieve energie

Schoenen uit, warm vest aan. We gaan zitten op plaids die Samantha voor ons heeft klaargelegd. In het midden is een vuurplaats gemaakt - dat is voor straks. Nu eerst luisteren, ervaren, voelen, genieten. Samantha vertelt over bomen die rust geven. Hoe je je gedachten kunt omzetten in positieve energie, door je verhaal te 'delen' met de natuur. De rust en het écht genieten spreekt ons aan. Luisteren naar de geluiden uit het bos, ruiken, voelen. Juist daarom zijn we op blote voeten en gaan we straks ook op blote voeten door het bos lopen. Samantha vertelt hoe je, als je je verhaal wilt 'delen' met bomen, eerst in gedachten een boom om toestemming moet vragen. Je komt immers in de zone van een boom, en als mens vind je het ook niet fijn als iemand zomaar binnen jouw 'zone' komt. Hmmm... dit is voor ons nuchtere types wellicht wat te zweverig, maar we snappen de essentie. Alles draait immers om respect voor de natuur. Check.

Petra bij het vuurritueel
Petra bij het vuurritueel

Knisperende bladeren

Op blote voeten gaan we vervolgens ieder onze eigen weg. Het bos ervaren. Genieten in stilte. Onze gedachten laten gaan. Eventuele zorgen parkeren. Diep inademenen, rustig uitademen. Met al onze zintuigen het bos voelen. Blaadjes en takken voelen, luisteren naar de vogels. De boodschap: ga en ervaar, zonder tijdslimiet, iets 'moeten' of zonder jezelf iets op te leggen. We gaan beiden een andere kant op. Ik loop voorzichtig - na een lange winter zijn mijn voeten het niet gewend om op takjes en bladeren te stappen - en laat mijn gedachten de vrije loop. Samantha had ons de opdracht gegeven om twee takken te zoeken waarmee we straks een vuurritueel gaan uitvoeren. Ik voel de knisperende bladeren onder mijn voeten, speur naar een mooie tak die me aanspreekt. Ik geniet van het feit dat ik mezelf deze tijd gun, zo intens ervaar ik een boswandeling nooit. Ik loop rond, ga soms even zitten en vind een mooie tak. Dan heb ik het gevoel dat het tijd is om terug te gaan. Ook Petra is onderweg naar de vuurplaats waar Samantha op ons wacht. Ze zit op een plaid tussen gekleurde bollen wol - we zijn nieuwsgierig naar het volgende deel van ons bosbad!

Vuurritueel

En dat is het maken van een intentiestok. We mogen een of meerder bloemen kiezen en wol om daarmee de takken die we in het bos hebben gevonden te versieren. Een mooi intuitief en meditatief werkje, maar als je denkt dat we deze intentiestokken mee naar huis mogen nemen, think again! Deze takken vormen namelijk een belangrijk onderdeel van het vuurritueel; het is de bedoeling om aan deze takken een intentie mee te geven (een voor het verleden en een voor de toekomst) en die in het vuur achter te laten. Ook hier zit weer een hele mooie symboliek achter. Waarom heb je voor die kleur wol en die kleur bloem gekozen, wat wil je achterlaten in het vuur? Als je jezelf toestaat om hiervoor open te staan, dan kun je mooi filosoferen over de diepere betekenis van je keuzes. En zo niet, dan heb je jezelf een fijne dag midden in de natuur cadeau gedaan. Wij kwamen niet met een specifieke hulpvraag en hebben vooral genoten van de stilte en de natuur, maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat een bosbad kan helpen bij het loslaten van allerlei bagage. Zolang je maar open staat voor de filosofie van shinrin-yoku en jouw energie met het bos wilt delen. 

Wil je ook zo'n bijzonder bosbad ervaren? Sapedi organiseert regelmatig dagretraîtes bosbaden. Het is een cadeau voor jezelf - of voor een ander. Zoals Sapedi het beschrijft: In de jaren '80 ontstond in Japan Shinrin-Yoku, in het Westers vertaalt als bosbaden. Letterlijk betekent bosbaden ‘jezelf onderdompelen in de atmosfeer van het bos, waarbij je alle 5 de zintuigen weer gaat gebruiken’. De Japanse overheid wilde het volk stimuleren om meer de natuur in te gaan. Het is daar zelfs uitgegroeid tot een therapievorm, die wordt gebruikt als preventieve zorg. Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bosbaden vele positieve effecten heeft op de mentale en fysieke gezondheid van de mens. Hier lees je meer over de bosbaden van Sapedi en kun je jouw plekje boeken. Onze tip: gun het jezelf of een ander!

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van nieuwe tips, toffe shops, leuke adresjes en inspirerende blogs!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)