Slim én mooi: een PVC vloer. Check deze tips!

Slim én mooi: een PVC vloer. Check deze tips!
Slim én mooi: een PVC vloer. Check deze tips!

We kenden het vooral van scholen, kantoren en ziekenhuizen, maar PVC vloeren zijn ook ons eigen interieur binnen gedrongen. Niet zo heel gek, want wist ie dat een PVC vloer duurzaam, ijzersterk én heel eenvoudig in onderhoud is? Of je nu kiest voor een authentieke visgraat of een stoere betonlook: het kan allemaal. Wil je ook een PVC-vloer? Lees hier wat de voor- en nadelen zijn!

Om maar meteen met een heel grote voordeel van PVC te beginnen: ze zijn loei- en loeisterk. Perfect dus voor ruimtes die intensief gebruikt worden, zoals de hal, keuken of woonkamer (zeker wanneer je kinderen hebt). Dat is dan ook de reden dat PVC-vloeren vaak worden gebruikt in bijvoorbeeld scholen, winkels en kantoren. Een ander groot voordeel is dat ze heel gemakkelijk in onderhoud zijn. Waar je met een houten vloer vaak in paniek schiet als er een vlek op zit, poets je bij een PVC-vloer alles zó weer weg. Schoonmaken die je gewoon met de stofzuiger en regelmatig met de dweil. Super gemakkelijk. En slijten doen ze niet snel. Allemaal pluspunten dus. Maar er kleven meer voordelen aan een PVC-vloer... Want wat te denken van alle prints en patronen waaruit je kunt kiezen?

Of je nu gaat voor een klassieke visgraat of voor een vloer in stoere betonlook: het kan allemaal met PVC. Bij een 'houten vloer' wordt gebruik gemaakt van stroken PVC, waarbij zelfs een visgraat met een klassieke band mogelijk is. Bij een betonlook vloer wordt de vloer in tegels gelegd. Deze PVC-vloeren zijn bijna niet van echt te onderscheiden; een houtlook vloer heeft zelfs de structuur van hout! Vandaar dus dat eigenaren van een PVC-vloer nogal eens de vraag krijgen 'Is dit nou hout of toch iets anders...?' Een goed teken!

Woon je in een appartement, of wil je de vloer op een etage leggen? Dan hoef je niet bang te zijn voor het getik dat een houten vloer veroorzaakt. Een PVC-vloer is namelijk heel stil. Geluid wordt gedempt; dus daar zijn de onderburen blij mee! Er zijn plak PVC-vloeren en click-PVC vloeren. Zo'n plak-vloer moet op een egale ondergrond gelegd worden. En klus die je het beste aan de professional kunt overlaten. Een click-PVC-vloer leg je eigenlijk hetzelfde als een laminaatvloer; meestal hebben deze vloeren een geïntegreerde ondervloer. Dit kun je vrij eenvoudig zelf doen. Check dus goed welke ondergrond je hebt voordat je voor een bepaalde soort vloer kiest. En, goed om te weten: een PVC-vloer gaat prima in combinatie met vloerverwarming!

Zijn er ook nadelen aan PVC? Ja, die zijn er. Kies je voor de houtlook-optie, dan mis je de specifieke eigenschappen van hout: de geur, oneffenheden, de natuurlijke uitstraling. Tuurlijk: PVC is een stuk praktischer (én voordeliger), maar als je van hout houdt... Hetzelfde geldt voor beton: echt beton werkt, kan scheuren, het 'leeft'. Als je daarvan houdt, moet je je realiseren dat PVC een iets andere uitstraling heeft. En als je op zoek bent naar een goedkope vloer, ook dan moet je je goed bedenken. PVC is heel duurzaam en gaat jarenlang mee. Het is onverwoestbaar, en het heeft dan ook een ander prijskaartje dan een laminaatvloer. Maar dan heb je ook een vloer waar je héél lang plezier van gaat hebben...

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)