Simpele stapjes op weg naar een duurzamere wereld

Simpele stapjes op weg naar een duurzamere wereld
Simpele stapjes op weg naar een duurzamere wereld

Een duurzame leefstijl is vooral een kwestie van bewustwording. In de loop der jaren hebben we van alles bedacht om dingen gemakkelijker te maken, maar die keuzes waren niet per definitie duurzaam. Voor een deel komt duurzaamheid neer op het doen van een stap terug. Dichter bij de natuur gaan staan en meer leven van wat ons gegeven wordt. Hier zijn wat simpele voorbeelden om zelf thuis te kunnen toepassen.

Je eigen appels telen

Eet je dagelijks een appel? Veel appels worden gewoon in Nederland gekweekt, dus dat kun je ook prima in eigen tuin doen. Zeker als je een wat grotere tuin hebt, zou je daar prima wat appelbomen kunnen plaatsen. Daarmee ben je in staat om zelf voor je eigen appels te zorgen. Zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan zelf-geteelde appels? Je moet die bomen natuurlijk wel goed verzorgen om tot het gewenste resultaat te komen. Maar wat de professionele telers elders in het land kunnen, is voor jou natuurlijk ook te doen!

Een natuurlijke afbakening

Heb je ooit uit gemakzucht gekozen voor een schutting rond je tuin, maar is die aan vervanging toe? Een nieuwe schutting is natuurlijk een optie, maar je kunt ook kiezen voor een natuurlijke vorm van afbakening. Je kunt bijvoorbeeld leibomen kopen om als erfafscheiding te laten dienen. Soms kiezen mensen ook voor leibomen om een soort anti-inkijkscherm te creëren. Het voordeel is dat je niet alleen het primaire doel bereikt, maar ook de biodiversiteit in je eigen tuin vergroot. Houd er wel rekening mee dat leibomen doorgaans in de winterperiode hun blad verliezen.

Een composthoop in je tuin

Zelf compost maken dient meerdere doelen. Een composthoop in je tuin is een plek waar je organisch afval verzamelt. Dat afval zou anders via een opgehaald worden door een afvalverwerker en dat kost onnodig veel energie. Het is dus nuttig om die compost in eigen tuin te bewaren, want je hebt daar later profijt van. Leg bijvoorbeeld in een hoek van de tuin wat tegels en gooi daar de compost op. Ga uit van een composthoop met een hoogte van zeker anderhalve meter, want gedurende het composteringsproces zal die hoop geleidelijk in omvang afnemen. Wat overblijft is een humusrijk eindproduct dat zeer geschikt is om te gebruiken voor het verbeteren van de bodem. Let op: plaats een composthoop niet binnen vijf meter van oppervlaktewater.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)