Shop till you drop?

Shop till you drop?
Shop till you drop?

Zeg eens eerlijk... ben je een bewuste shopper of heb je stiekem een gat in je hand? Kun je de verleidingen van mooie spullen, koopjes en musthaves vaak niet weerstaan? Met deze tips gaat het je lukken om minder te kopen en meer te genieten van hetgeen je hebt. You go, girl!

Koopverslaafd
Enig idee hoeveel kledingstukken we gemiddeld hebben? Doe eens een gokje... 50? Of 70 misschien? Wellicht 100, als we sokken en lingerie meetellen? Houd je vast. Nederlanders hebben gemiddeld 173 kledingstukken, waarvan gemiddeld 50 items niet worden gedragen. Shocking, wel. Helemáál als je nagaat dat we volop blijven shoppen met z'n allen. Want gemiddeld kopen we 46 nieuwe items per jaar. Waarom we zoveel kopen? Omdat we continu in de verleiding worden gebracht om iets nieuws aan te schaffen. Omdat fast fashion (te) goedkoop is. Of omdat we het onszelf gunnen, omdat we het verdiend hebben, het nodig hebben of... noem maar op. Naar schatting is zo'n half miljoen Nederlanders koopverslaafd. Dit betreft natuurlijk niet alleen kleding. Het kan ook gaan om het aanschaffen van gadgets, interieurproducten of noem-maar-op. Serieuze aantallen, toch? En hoewel een koopverslaving je niet direct in een afkickkliniek zal doen belanden, is het wel heel vervelend als je eigenlijk veel meer met het kopen van spullen bezig bent dan je eigenlijk zou willen.

Tips
Wij zeggen altijd: "Koop minder, en áls je koopt, koop dan waar je écht blij van wordt." Dat kan bijvoorbeeld de ultieme LBD zijn waar je jaren plezier van gaat hebben, omdat hij zo geweldig zit en tijdloos is. Of een zachte merinowollen sjaal die je elke herfst weer uit de kast haalt en die je vervolgens elke dag draagt. Goed gemaakte, duurzame items zijn een prima keuze. Wil je minder last hebben van jouw koopverslaving? Probeer dan eens deze tips:
- Reken uit wat een kledingstuk per keer dragen kost. Dat prachtige merinowollen truitje van € 100,-, dat matcht met elke outfit? Ga je vast vaak dragen. Dat synthetische rokje voor een prikkie, leuk voor een feestje? Na twee keer dragen belandt het vast op Vinted. Per keer dragen kom je stukken hoger uit dan dat luxe, tijdloze truitje. Kijk dus goed naar kwaliteit, niet naar kwantiteit!
- Denk een paar dagen, weken of desnoods maanden (al naar gelang de hoogte van de prijs) na of je het item daaadwerkelijk nodig hebt. Wedden dat het 'hebben, hebben, hebben' gevoel na verloop van tijd wegebt?
- Leg op Pinterest een moodboard aan met favoriete items die echt 'jij' zijn. Jouw stijl, jouw smaak. Wijkt een item dat je wilt kopen hier sterk vanaf? Grote kans dat het een miskoop wordt. Goed over nadenken, dus.
- Misschien kun je een item delen met je vriendin, mams of dochter? Samen kopen is stukken voordeliger!
- Geef jezelf een vast maandbudget. Heb je overgehouden? Spaar het op voor iets bijzonders. Een weekendje weg, een abonnement op het theater of een Museumkaart. Minder spullen, meer belevingen.

Tuurlijk: (lichtelijk) verslaafd zijn aan de kick van steeds weer iets nieuws willen kopen is een stuk minder erg dan verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Het alarm 'direct opname afkickkliniek' zal er niet voor afgaan. Maar echt: van minder kopen word je uiteindelijk gelukkiger. Want die kledingafvalberg, die volgepropte zolders, uitpuilende kasten en bomvolle opslagloodsen zijn echt zó 2020. Het moet anders. Minder kopen, meer genieten. En vooral: duurzaam en goed gemaakt. Gaat je lukken!


 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)