Panty's van gerecycled nylon
Het is winter. Tijd om je wollen vesten, lange broeken en laarsjes uit de kast te trekken. Oh ja, en je panty’s natuurlijk. Want veel vrouwen dragen nu eenmaal graag jurkjes en rokjes, ook als het weer geen blote benen toelaat. Maar werden panty’s niet gemaakt van enorm milieuonvriendelijk nylon? En de gemiddelde levensduur van een panty, die is ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. Gelukkig is er nu een duurzaam alternatief: Swedish Stockings!
De polyamide (merknaam: Nylon) waarvan de meeste panty’s worden gemaakt, is een kunststof die wordt vervaardigd uit de restproducten van aardolie. De productie ervan is heel vervuilend, omdat het omzetten van olie naar kunststof veel energie kost. Polyamide kan in principe wel goed gerecycled worden; de reden dat panty’s desondanks lastig te recyclen zijn is dat er ook een paar procent elastan (merknaam: Lycra) in zit. Dit materiaal zorgt ervoor dat de panty zich goed om je lichaam vormt en niet afzakt. Het uit elkaar halen van deze twee stoffen, wat nodig is om de polyamide te kunnen recyclen, is echter een ontzettend lastig proces en daarmee de reden dat de meeste panty’s nog steeds op de afvalberg belanden.
Toen de Zweedse Linn en Nadja zich een paar jaar geleden in panty’s gingen verdiepen schrokken ze van de cijfers: elk jaar zien wereldwijd zo’n twee miljard panty’s het levenslicht, waarvan het grootste deel na eenmalig dragen al wordt afgedankt. Tja, de pantymaakster waar je ooit je panty met een ladder erin naartoe bracht, is lang geleden met pensioen gegaan en de meeste vrouwen wagen zich niet zelf aan het repareren van hun panty. Ondertussen is de mode-industrie verworden tot de op één na meest vervuilende industrie ter wereld… Linn en Nadja wisten genoeg en besloten dat het tijd was om een milieuvriendelijk en kwalitatief beter alternatief op de markt te brengen, dat ze Swedish Stockings doopten.
Met hun panty’s wil Swedish Stockings laten zien dat het ook anders kan, door op een innovatieve en milieubewuste manier te produceren. Swedish Stockings maakt panty’s van gerecycled garen dat afkomstig is van het Israëlische bedrijf NILIT. In de fabriek van NILIT wordt het nylonoverschot dat is ontstaan bij eerdere productie omgevormd tot nylondraad. Dit proces kost veel minder energie dan traditionele productieprocessen: water wordt hergebruikt waardoor er minder van nodig is en de CO2-uitstoot is beduidend lager. De gerecyclede draad wordt vervolgens naar de fabrikant in Italië verscheept: een familiebedrijf waar gestreefd wordt naar 100% duurzame productie. Zo wordt het water dat gebruikt wordt bij het verfproces gezuiverd zodat het eindeloos hergebruikt kan worden en draait de productie grotendeels op zonne-energie.
Met het duurzaamheidsgehalte van de panty’s van Swedish Stockings zit het dus meer dan goed. Dit geldt overigens ook voor de levensduur: de speciale 3D-technologie die het bedrijf gebruikt staat garant voor een perfecte pasvorm en veel minder kans op ladders. Swedish Stockings ziet kwaliteit dan ook als een belangrijk onderdeel van zijn duurzaamheidsfocus. Uiteindelijk wil het bedrijf de cirkel rond maken door van oude panty’s nieuwe te maken, maar dat is technisch nog niet mogelijk.
Tot die tijd biedt Swedish Stockings een oplossing in de vorm van de ‘Recycling Club’. Het werkt heel eenvoudig: heb je minstens drie oude panty’s waar je vanaf wilt (maakt niet uit van welk merk), stuur ze naar het recycling centrum van Swedish Stockings. Het bedrijf tovert ze om in een nuttig product dat in de commerciële industrie gebruikt kan worden (iets met glasvezel reservoirs ofzo, door henzelf samengevat als ‘Glamorous, no. Sustainable, yes!). Als dank ontvang je een code waarmee je met korting kunt shoppen bij Swedish Stockings. En dan weten ze hun product ook nog eens te presenteren met geweldige foto’s en is de prachtige verpakking van de panty’s gemaakt van gerecycled papier. Ik ben om!