Met deze tips voorkom je een legionellabesmetting
Nu het aantal besmettingen met legionella in Nederland toeneemt, waarschijnlijk door het veranderende klimaat, is het extra belangrijk om maatregelen te nemen om een besmetting te voorkomen. Want niets vervelender dan een legionellabesmetting. Maar wat is legionella precies, en hoe voorkom je een legionellabesmetting?
Hoe ontstaat legionella?
In stilstaand water van 25-45 graden kunnen bacteriën ontstaan, waaronder ook de legionellabacterie. Deze bacterie is niet gevaarlijk wanneer je het water drinkt of er eten mee bereidt. Maar krijg je de bacterie binnen via de luchtwegen? Dan kan dit legionellagriep of veteranenziekte veroorzaken. Je krijgt de legionellabacterie binnen via waternevel, bijvoorbeeld tijdens het douchen of het sproeien van de planten in de tuin.
.
Hoe voorkom ik een legionellabesmetting?
De beste manier om een legionellabesmetting te voorkomen, is door minimaal één keer per week alle kranen in huis te gebruiken. Wanneer je de kranen langer dan een week niet hebt gebruikt, bijvoorbeeld door een vakantie, dan moet je deze goed doorspoelen. Hoe lang kraan doorspoelen legionella? Vijf minuten is voldoende om de bacterie uit het water te krijgen. Vergeet ook de douchekop en de tuinslang niet door te spoelen. Dit kun je doen door de douchekop en tuinslang zonder sproeier in een emmer met water te doen en ze vijf minuten door te laten lopen. Laat de tuinslang na gebruik ook goed leeglopen om stilstaand water te voorkomen. Helemaal in de zomer, wanneer de tuinslang in de volle zon ligt of hangt, kunnen hier dan bacteriën in ontstaan. Kranen die niet worden gebruikt, kunnen ook worden afgesloten. Tot slot wordt aangeraden om de temperatuur van de boiler of CV-ketel af te stellen op minimaal 55 graden.
.
Toch legionella opgelopen?
Merk je dat je toch besmet bent geraakt met legionella, omdat je last hebt van je luchtwegen of van algemene griepverschijnselen? Ga dan langs de huisarts. Een legionellabesmetting is goed te behandelen met een antibioticakuur. Het is gelukkig niet besmettelijk.