Zorgverzekeringen vergelijken: waar let je op?

Zorgverzekeringen vergelijken: waar let je op?
Zorgverzekeringen vergelijken: waar let je op?

Iedereen in Nederland is verplicht om zich vanaf zijn 18e verjaardag zelf te verzekeren tegen ziektekosten. Sluit je niet binnen een maand nadat je volgens de wet volwassen bent een zorgverzekering af? Dan levert je dat een boete op. Reden genoeg om je als jongere uit Wijchen op tijd te verzekeren. Om de beste zorgverzekering te vinden, kun je het beste een vergelijking maken. Veel jongeren weten alleen niet waar ze precies op moeten letten bij het vergelijken. Daarom hebben wij hier de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. 

Dekking

Jongeren dienen minimaal een basisdekking af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen ‘standaardzorg’, zoals een consult bij de huisarts, voorgeschreven geneesmiddelen en ziekenhuis. De inhoud van de basisverzekering wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld, waardoor deze dekking overal hetzelfde is. Altijd handig om goed te kijken of je wel of geen aanvullende dekkingen nodig hebt, voor bijvoorbeeld fysiotherapie of tandarts. Denk bijvoorbeeld aan de huidige situatie van je gezondheid, je levensstijl en je toekomstplannen.

Als je enkel de basisverzekering af wilt sluiten, hoef je niet bijzonder veel tijd aan de dekking te besteden. Wil jij je student zorgverzekering voor 18 jaar uitbreiden met één of meerdere aanvullende dekkingen? Dan is het een ander verhaal. Verzekeraars bepalen namelijk zelf wat er wel en niet verzekerd is binnen aanvullende verzekeringen. Hierdoor kan een aanvullende dekking van twee verzekeraars qua naam overeenkomen, maar qua inhoud verschillen.

Premie

Omdat de inhoud van de basisverzekering overal hetzelfde is, denken veel jongeren uit Wijchen dat dit ook voor de premie geldt. Dit is een misvatting, want verzekeraars bepalen zelf welk prijskaartje ze aan een basisverzekering hangen. Reden genoeg om ook naar de premie te kijken als je zorgverzekeringen vergelijkt, want zo houd je de kosten laag. Ook heb je de mogelijkheid zorgtoeslag aan te vragen, mits je hiervoor in aanmerking komt. Dit kan je  flink helpen met het kiezen van een verzekering die beter bij jou past, aangezien de premie dan aanzienlijk goedkoper zou zijn.

Voorwaarden

Jongeren hebben er vaak een handje van om de goedkoopste zorgverzekering af te sluiten. Begrijpelijk, want door de lage premie houd je meer geld over voor andere dingen. Helaas is de goedkoopste zorgverzekering niet altijd het beste. Baseer je keuze daarom nooit alleen op de premie, maar lees ook de voorwaarden goed door. Je voorkomt zo dat je voor verrassingen komt te staan als je zorg nodig hebt.

Eigen risico


Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het ook verstandig om naar het eigen risico te kijken. Er geldt sowieso een verplicht eigen risico van 385 euro, maar verzekeraars werken daarnaast met vrijwillig eigen risico. Waar het verplicht eigen risico vaststaat, geldt dit voor het vrijwillig eigen risico niet. Je kunt dit op 0 euro laten staan, maar ook verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Door een hoger vrijwillig eigen risico krijg je korting op de premie. Besef je alleen wel dat je ook opdraait voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt.

Kortingen en extra's

Tot slot raden wij je aan om bij het vergelijken van zorgverzekeraars te kijken naar speciale programma’s van een zorgverzekeraar. Zo zijn er verzekeraars die een jongeren verzekering aanbieden. Dit kan interessant zijn, want je kunt dan aanvullende zorg aanvragen die geschikt is voor jouw levensstijl. Denk aan bijvoorbeeld het krijgen van korting op jouw sportschool abonnement, maar ook korting op het halen van condooms. Door speciale programma’s te kiezen kun je wat extra’s halen uit je zorgverzekering, die past bij jouw leefomgeving.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)