Zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

Zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?
Zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in onze maatschappij. Daarnaast zijn de energieprijzen nog steeds enorm hoog. Daarom overwegen steeds meer mensen om in zonnepanelen te investeren. Deze betalen zichzelf op termijn meer dan terug. Maar met welke kosten moet je rekening houden en na hoeveel tijd gaat het je wat opleveren? Daar zoomen we in dit artikel op in.

Terugverdientijd van zonnesysteem
De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is zes tot acht jaar. Hierbij is het belangrijk dat je het aantal panelen op je dak zo goed mogelijk laat afstemmen op je verwachte verbruik. Vooralsnog kun je overtollige stroom terug leveren aan het net. Dat heet salderen. Deze salderingsregeling gaat echter vanaf 2025 afbouwen en vanaf 2031 kun je zelfs helemaal niets meer salderen. Door het zonnesysteem daarom zo goed mogelijk af te stemmen op dat verwachte verbruik behaal je het meeste rendement.

Kosten van het zonnesysteem
Voordat je aan zonnepanelen gaat verdienen, moet je dus eerst een investering maken. Die komt voor gemiddelde huishoudens uit op circa €3.500 tot €5.000. Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd naar een indicatie van de kosten op basis van jouw verbruik? Doe dan een Dakscan bij aanbieder Sungevity. De werkelijke kosten worden overigens pas bepaald nadat een zonne-expert jouw situatie heeft beoordeeld. Gedegen persoonlijk advies is bij het kiezen van een zonnesysteem een must.

21% btw besparen
Wat interessant is om te weten, is dat zonnepanelen btw-vrij zijn. Die regel geldt vanaf 2023. Mocht je de zonnepanelen nog in 2022 kopen, dan kun je in de meeste gevallen de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Die uitsparing aan btw komt in praktijk neer op een besparing van zo’n €1.000. En dat is natuurlijk mooi meegenomen. Deze regeling is in het leven geroepen om het nemen van deze duurzame maatregel te stimuleren. Zonnepanelen zijn immers een goede keuze voor het milieu.

Extra regelingen vanuit de gemeente
Naast de besparing van btw zijn er extra subsidies beschikbaar waarmee je kunt besparen op het nemen van duurzame maatregelen. Deze gelden bijvoorbeeld voor zonnepanelen, maar ook voor huisisolatie of een warmtepomp. De regelingen verschillen per gemeente en per moment. Ben je benieuwd of jij slim gebruik kunt maken van een dergelijke regeling? Check dan de website van de gemeente of vul je gemeente in via de Energiesubsidiewijzer.

Toekomstproof aanpassing aan je huis
Voor zonnepanelen moet je dus eerst een investering doen, maar die kan mogelijk nog relatief laag voor je uitkomen dankzij extra regelingen en subsidies. Daarnaast verdient een zonnesysteem zich dus al binnen zes tot acht jaar terug, terwijl zonnepanelen normaal gezien minimaal 20 jaar meegaan (kwalitatieve panelen nóg langer). Zonnepanelen zijn dus een toekomstproof aanpassing waar je op termijn aan gaat verdienen. Daarnaast is het ook nog een duurzame keuze. En last but not least: uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat huizen met zonnepanelen gemiddeld €7.000 duurder verkocht worden. Kortom, zonnepanelen zijn een slimme investering waar je op termijn de vruchten van plukt!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)