Zomer voor de deur? Insecten buiten houden!

Zomer voor de deur? Insecten buiten houden!
Zomer voor de deur? Insecten buiten houden!

Zijn eindelijk die natte, gure en vooral donkere wintermaanden weer aan ons voorbij getrokken, dan snakken we weer naar het eerste lentezonnetje. De tuin wordt op orde gemaakt, de woning krijgt een metamorfose en inzet horren, eventueel een lik verf wat ook beter te doen is nu de ramen weer open kunnen: kortom, we zijn er helemaal klaar voor!

Horren, ook voor je nieuwe uitbouw

Misschien heb jij al in het prille voorjaar een mooie uitbouw aan je woning laten realiseren. Dan kun je zelfs nóg eerder genieten van het semi-buiten leven; lekker achter het glas genieten tijdens het voorjaar en zodra de zomer zich aandient, gooi je gewoon die schuifpuien open. Misschien ligt er al een mooie laminaat vloer in je uitbouw, en heb je hem al ingericht met een trendy loungehoek: je bent er helemaal klaar voor. Maar hoe zit het met insecten buiten de deur houden, ofwel: heb je al aan horren gedacht?

Horren vormen geen overbodige luxe

Sommige huishoudens laten horren voor wat ze zijn, want horren op maat laten maken vormt nu eenmaal een investering. Het is overigens wel goed om te beseffen dat horren niet alleen vliegen (ziekteverspreiders) en muggen buiten de deur houden, maar ook ongedierte zoals motten. Mensen vragen zich wel eens af hoe het komt dat er een mottenplaag is ontstaan, aangezien ze het huis altijd goed schoonhouden. Maar wist je dat motten gewoon naar binnen komen vliegen van buiten? Eenmaal een paar motten in huis en je kunt aan de slag met ongediertebestrijding. Ze weten soms forse schade aan te richten aan al je wollen en zijde spullen. Goede horren voorkomen deze ellende; een simpel vlieggordijn is echt niet afdoende.

Welk type raamhorren?

Ramen zijn er in alle soorten en maten, en dus geldt dit ook voor raamhorren. We kennen horren die aan de buitenzijde van de woning in de raampost geplaatst worden, dit zijn inzet horren. Voor kiepramen, zoals op zolder, zijn er voorzethorren, die voor de raampost geplaatst worden, zo kun je het kiepraam een heel stuk kantelen. Dan zijn er ook nog rolhorren, deze worden aan de binnenzijde van je woning geplaatst. Dit type hor is geschikt voor ramen die uitsluitend naar buiten toe openen, of niet verder dan het raamkozijn kunnen kantelen. Doe je het raam open, dan trek je vervolgens het rolhor naar beneden tot aan het kozijn. 

Welk type hordeuren?

Voor deuren, schuifpuien en openslaande balkondeuren zijn er diverse type hordeuren verkrijgbaar. De hordeur kan voor een deuropening, maar vergt wel meer ruimte doordat hij naar binnen opengaat. Ruimte besparend is de uitschuifbare plisse hordeur, deze wordt vaak gebruikt bij een schuifpui, maar kan ook perfect in een deuropening. Openslaande balkondeur worden meestal voorzien van dubbele plisse hordeuren, die naar elkaar toe schuiven vanaf de zijkant.

Voor welk type hor je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat de kwaliteit dik in orde is, anders kun je om de paar jaar nieuwe horren aanschaffen. Beter één keer een uitgave doen, dan achter de feiten aan blijven lopen.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)