Zo plan je een nieuwe badkamer

Zo plan je een nieuwe badkamer
Zo plan je een nieuwe badkamer

Een nieuwe badkamer plannen is een spannend project dat je huis een frisse uitstraling kan geven. Het begint allemaal met een goede planning. In deze blog geef ik je stapsgewijze tips om je te helpen bij het ontwerpen van je droom badkamer. We beginnen met het bekijken van de ruimte, maken een plattegrond op schaal en spelen met de verschillende opties. Daarna stel je een realistisch budget op en doe je inspiratie op.

Zo plan je een nieuwe badkamer

Het plannen van een nieuwe badkamer vereist een aantal belangrijke stappen. Volg onderstaande stappen op en je bent klaar voor een nieuwe badkamer!

Stap 1: Bekijk de ruimte en maak een plattegrond

Het eerste wat je moet doen, is de ruimte van je huidige badkamer goed bekijken. Neem een meetlint en noteer de afmetingen van de muren, ramen en deuren. Hierdoor weet je precies hoeveel ruimte je hebt om mee te werken.

Maak een plattegrond op schaal

Nu kun je de meubels intekenen, uiteraard op dezelfde schaal. Zorg ervoor dat je de exacte afmetingen van ieder meubelstuk hebt. Je kunt de meubels ook op een los papier tekenen en uitknippen. Zo kun je schuiven en meerdere opstellingen uitproberen in de plattegrond. Een plattegrond op schaal maken helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van wat er past en wat niet. Zo kun je beter plannen en weet je zeker dat alles in je nieuwe badkamer gaat passen.

Speel met de opties

Gebruik je plattegrond om verschillende indelingen uit te proberen. Plaats het bad, de douche, de wastafel en het toilet op verschillende plekken om te zien wat het beste werkt. Vergeet niet om rekening te houden met de aansluitingen voor water en elektriciteit. Als je deze moet verplaatsen, kan dat extra kosten met zich meebrengen.

Waar let je op bij het maken van een indeling  van de nieuwe badkamer?

-          Zorg ervoor dat je genoeg loopruimte hebt. Plaats grote meubels zoals een bad of douche tegen de muur om ruimte in het midden vrij te houden.

-          Denk na over waar je de ramen hebt. Natuurlijk licht kan de badkamer groter en frisser doen lijken.

-          Zorg voor genoeg kastjes en plankjes voor je spullen. Dit houdt de badkamer netjes.

-          Denk na over de toekomst. Misschien wil je later nog aanpassingen doen, zorg dat dit mogelijk blijft.

Stap 2: Stel een budget op

Een goed budget maken voor je nieuwe badkamer is belangrijk om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Begin met het opschrijven van alles wat je nodig hebt: een douche kopen, wastafel, toilet, tegels, verlichting, enzovoort. Kijk vervolgens online naar de prijzen van deze producten. Bezoek ook eens een paar winkels om prijzen te vergelijken.


Wat kost een nieuwe badkamer?

-          Douche: Een eenvoudige douche kan rond de 300 euro kosten, terwijl luxe inloopdouches wel 2000 euro of meer kunnen kosten.

-          Wastafel: Een simpele wastafel is al verkrijgbaar vanaf 50 euro. Een moderne wastafel kan oplopen tot 500 euro.

-          Tegels: Tegels zijn er in vele prijsklassen, van 10 euro per vierkante meter tot wel 100 euro per vierkante meter voor de mooiste designs.

Door de prijzen op een rij te zetten, krijg je een idee van hoeveel je in totaal nodig hebt. Vergeet niet om een beetje extra geld opzij te zetten voor onverwachte kosten.

Waar let je op bij het maken van een budget?

-          Bepaal wat je echt nodig hebt en wat je wilt. Dit helpt je om prioriteiten te stellen en onnodige uitgaven te vermijden.

-          Stel een maximaal budget vast en probeer je hieraan te houden. Zo voorkom je dat je meer uitgeeft dan je je kunt veroorloven.

-          Kijk rond bij verschillende winkels en online om de beste deals te vinden.

Stap 3: Doe inspiratie op

Nu je weet wat je wilt en hoeveel je ongeveer kwijt zult zijn, is het tijd om inspiratie op te doen. Dit is misschien wel het leukste deel van het plannen van een nieuwe badkamer. Ga online op zoek naar mooie badkamers en bewaar foto’s van wat je mooi vindt. Bezoek verschillende sanitairwinkels om ideeën op te doen en voel de materialen in het echt.

-          Websites zoals Pinterest en Instagram zijn perfecte plekken om inspiratie op te doen. Zoek op termen als "badkamer ideeën" of "moderne badkamer".

-          Blader door woonmagazines voor de nieuwste trends en stijlen.

-          Bezoek showrooms van sanitairwinkels. Hier kun je de producten in het echt zien en voelen. Dit helpt vaak bij het maken van de juiste keuze.

Geld besparen bij een nieuwe badkamer?

Een nieuwe badkamer kan duur zijn, maar er zijn manieren om geld te besparen. Hier zijn een paar tips:

-          Als je de indeling van je huidige badkamer behoudt, bespaar je op de kosten van het verplaatsen van water- en elektriciteitsaansluitingen.

-          Door zelf de oude badkamer te slopen, kun je flink wat geld besparen. Dit is wel zwaar werk, maar met wat hulp van vrienden of familie is het goed te doen.

-          In plaats van nieuwe tegels te plaatsen, kun je plaktegels over de oude tegels heen plakken. Dit is veel goedkoper en minder werk.

-          Kijk ook naar aanbiedingen en outlethoeken voor badkamermeubels en sanitair. Hier vind je vaak goede spullen voor een lagere prijs.

-          Als je handig bent, kun je veel werk zelf doen, zoals schilderen en eenvoudige installatiewerkzaamheden.

Het plannen van een nieuwe badkamer is een leuke maar ook uitdagende klus. Begin met het bekijken van de ruimte en maak een plattegrond. Probeer verschillende indelingen en denk na over wat het beste werkt. Maak daarna een realistisch budget en zoek inspiratie op verschillende plekken. Vergeet niet dat er manieren zijn om geld te besparen, zoals het behouden van de huidige indeling en zelf sloopwerk doen. Met een goede planning en creativiteit heb je binnen de kortste keren een nieuwe badkamer die helemaal aan jouw wensen voldoet!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)