Zo maak je een goede indruk op je eerste werkdag

Zo maak je een goede indruk op je eerste werkdag
Zo maak je een goede indruk op je eerste werkdag

Ben je aangenomen voor een baan? Dan staat je een spannende tijd te wachten. Een nieuwe werkomgeving en nieuwe collega’s: de eerste werkdag kan zenuwslopend zijn. Je wilt natuurlijk gelijk een goede indruk achterlaten, zodat andere werknemers en je werkgever positief verrast zin. Maar hoe doe je dat, een goede indruk maken op je eerste werkdag? Wij delen een aantal handige tips!

Kom op tijd

Een hele belangrijke tip om jezelf op een positieve manier te presenteren op je eerste werkdag, is door op tijd te komen. Voorkom absoluut dat je te laat aankomt, want dat komt natuurlijk niet goed over. Je kunt beter te vroeg zijn, dan te laat. Ga dan ook op tijd van huis weg en houdt daarbij ook rekening met eventuele vertragingen onderweg.

Kom netjes gekleed

Een andere tip om een positieve indruk te maken op je eerste dag, is om jezelf netjes te kleden. Je outfit en uitstraling zijn tenslotte het eerste wat mensen van je zien. Zorg daarom dat je er verzorgd uitziet en dat je uitstraling past bij waar het bedrijf voor staat. Op je eerste dag is het hoe dan ook een aanrader om jezelf netjes en zakelijk te kleden. 

Neem een open houding aan

Als je wilt dat mensen een goed beeld van je krijgen, is het ook een aanrader om een open houding aan te nemen. Groet de mensen die je tegenkomt, praat met je handen en vergeet niet te glimlachen. Zit ook netjes rechtop als je aan je bureau of in een meetingsruimte zit. Als je een open houding hebt, zijn anderen veel sneller geneigd om het gesprek met je aan te gaan. Zo heb je meteen al het gevoel dat je echt welkom bent.

Maak aantekeningen

Wat ook handig is om te doen, is aantekeningen maken. In de eerste werkweek komt er veel op je af. Een andere werkwijze, nieuwe systemen, verschillende handleidingen: je krijgt ontzettend veel informatie binnen. Alles helemaal zelf onthouden, wordt een lastige klus. Het is daarom beter om aantekeningen te maken, zodat je het later nog eens terug kunt zoeken. Zo hoef je niet telkens alles opnieuw te vragen, maar heb je het helder op een rijtje voor jezelf staan. Zorg dat je vooraf een notitieboek hebt aangeschaft, waarin je aantekeningen kunt zetten. Dat item komt overigens niet alleen goed van pas op je eerste werkdag, maar ook op je andere werkdagen.

Neem iets lekkers mee

Jezelf meteen positief neerzetten? Dat doe je ook door wat lekkers mee te nemen voor je collega’s. Qua traktaties is natuurlijk van alles mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan koekjes, brownies, muffins of bijvoorbeeld gebak. Het wordt hoe dan ook gewaardeerd als je iets lekkers meeneemt. Zie je het zitten om gebak te trakteren? Als je het graag wilt bestellen, kun je denken aan het heerlijke gebak van Hema

Nu je weet hoe je een positieve indruk maakt op je eerste werkdag, kun je jezelf daar beter op voorbereiden. Bereid je jezelf voor, dan maak je het ook wat minder spannend voor jezelf. Vergeet niet om echt jezelf te blijven, zodat mensen echt een beeld krijgen van wie je bent.  

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)