Zó leuk: workshop leren tas maken in Amsterdam. We did it!

Trits op ons zelfgemaakte tasje
Trits op ons zelfgemaakte tasje

Een handtasje of shopper van duurzaam leer maken? Bij Monsak.nl kan het. Naast hun eigen collectie bieden ze hier toffe workshops. Wij volgden er afgelopen week zo'n workshop en maakten een schoudertasje van duurzaam gered leer (ook wel 'restleer'). Stap-voor-stap liepen we door het hele werkproces, van het kiezen van kleuren kleuren tot het aan elkaar naaien. Erg leuk en leerzaam, en wie had er gedacht dat je helemaal zelf zo'n mooi tasje kon maken? Lees hieronder meer over deze hidden gem!

Als je door het atelier van Monsak loopt, zie je de prachtige, eigen collectie van Margriet. Ze verkoopt stijlvolle shoppers, rugzakken, handtassen, schoudertassen en laptoptassen, allemaal met aandacht voor jou gemaakt. Chic maar toch eenvoudig, luxe maar toch praktisch. Als je een stukje extra aandacht wil kan dat ook, want eigenaresse Margriet maakt ook tassen op maat voor je! De tassen zijn daarnaast ook duurzaam: ze zijn allemaal stuk voor stuk gemaakt van gered leer (dat is leer dat is afgekeurd door de strenge regels van de modehuizen, maar als je om de kleine beschadigingen heen snijdt zijn ze goedgekeurd door ons!). Het atelier heeft een overzichtelijke, rustige en tegelijkertijd warme indeling waardoor je je thuis en op je gemak voelt. De grote ramen bieden veel licht en uitzicht op een magnifieke binnentuin en een terras. De creativiteit is in elk hoekje van het atelier terug te vinden, van het opgerolde leer en de vele riempjes tot aan de meetlinten aan de muur en de leernaaimachines die op ons stonden te wachten.

Duurzaam 'gered' leer
Duurzaam 'gered' leer

We werden in het atelier ontvangen door Margriet en onder het genot van een cappuccino werd ons verteld wat we konden verwachten van de mini workshop. Al gauw haalden we de ene lap leer na de andere uit de schappen om een mooie kleur te kiezen (keuzestress blijft ook een ding), en maakten we gebruik van de tip van Margriet om de collectie riempjes te bekijken en naast het leer te leggen om beter te kunnen kiezen. We konden het zo creatief maken als we zelf wilden, want Margriet vertelde ons dat je ook verschillende soorten leer kunt combineren. Na het kiezen van de kleuren konden we aan de slag.

Natascha aan het werk
Natascha aan het werk

We begonnen met het uitsnijden van de vormen van onze tassen in het leer via een perspex mal. We gebruikten de mallen als het ware als een liniaal, waardoor onze mesje soepel door het leer sneden. Omdat het mesje rond is, een stevige hendel heeft en je van je af snijdt gaat dit gemakkelijk en veilig. We sneden een voor-en achterpandje uit, een onderpandje en een binnenvakje. Het riempje en de rits hoefden we niet uit te snijden, die lagen al voor ons klaar. 

Margriet legt superduidelijk uit wat we moeten doen
Margriet legt superduidelijk uit wat we moeten doen

Toen alles uitgesneden was, hebben we eerst de rits in het midden vastgenaaid aan het voor- en achterpandje met de leernaaimachine. Dit is best spannend als je het niet zo vaak doet, maar ook heel leuk en leerzaam om te ervaren. Toen de rits vastzat, naaiden we het binnenvakje vast en als laatste naaiden we het onderpandje vast om de voor- en achterpandjes met elkaar te verbinden. Daarna draaiden we het tasje met de goede kant naar buiten, en rolden we de naad tussen onze vingers om de onderkant glad en soepel te maken. Door dit te doen werd de onderkant van de tas al vrij glad, maar hij moest nog vlakker, en dus konden we onze energie kwijt aan het vlak slaan van de onderkant met een hamertje. Margriet bleef de gehele workshop vlakbij om ons te ondersteunen wanneer dat nodig was, en het was erg verrassend om te ontdekken dat het maken van een tasje door iedereen gedaan kan worden. Of je nou nog nooit iets genaaid hebt of wel, of onzeker bent over je creativiteit of niet, je gaat hoe dan ook naar huis met een mooie zelfgemaakte tas die je favoriet wordt! 

Petra was onder de indruk van haar eigen creativiteit!
Petra was onder de indruk van haar eigen creativiteit!

Na het vlak slaan met de hamer, drukt Margriet zelf nog even een knop voor het riempje erin en klaar zijn onze zelfgemaakte schoudertasjes! Terwijl wij onze tasjes bewonderden, legde Margriet uit dat ze hoopt dat mensen na het volgen van deze workshop meer respect krijgen voor het werk wat er bij een productie komt kijken, en voor het materiaal zelf. Een mooie basis voor een duurzaam bestaan als consument. Monsak heeft ons een geweldige dag bezorgd en ons super trots gemaakt op onze zelfgemaakte tassen. Monsak is een echte 'hidden gem' die je moet zien!

Leuk: naaien met een leermachine.
Leuk: naaien met een leermachine.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook graag een workshop volgen bij Monsak? Dat kan! Monsak biedt meerdere (covid-proof!) workshops aan. Bij de mini-workshop werk je een halve dag aan een heuptasje of een schoudertasje, en bij de maxi-workshop werk je de hele dag aan een shopper of rugtas en is er een lunch inbegrepen bij de buren. Je kunt ook een privé workshop boeken, of een online DIY-project aanschaffen voor leuke (brillen)etui's en schoudertasjes. Al meer ervaring met het werken met leer of met je eigen ontwerp aan de slag? Boek dan een privéles en leen de kennis van Margriet!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)