Zó leer jij klussen. Vijf onmisbare tips!

Zó leer jij klussen. Vijf onmisbare tips!
Zó leer jij klussen. Vijf onmisbare tips!

Vreemd maar waar: klussen lijkt nog steeds een 'mannending' te zijn. Ja hé, dát kan natuurlijk niet! Daarom: vijf super klustips voor meiden zoals jij (en ja, mannen mogen ook meelezen!).

Tip 1: Start basic
Oftewel: start met een leuke klus die niet te ingewikkeld is! De kenner zal zeggen: álle klussen zijn leuk! Maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Schilderen heb je vast al eens gedaan. Kun je door naar de volgende ronde: behangen. Geeft snel resultaat en met een beetje oefenen moet het zeker lukken! Dan het volgende: een boekenplank of zware spiegel  ophangen. Gelukt? Dan kun je weer een stapje verder gaan!

Tip 2: Gebruik goed gereedschap
Het lijkt zo verleidelijk: zo'n knalroze toolbox kopen en aan de klus. Ziet er leuk uit, maar is. - meestakl - zonde van je geld. Met goed gereedschap kun je jaren, soms zelfs tientallen jaren, doen. Slecht gereedschap belandt binnen de korte keren in de vuilnisbak. Zonde van je geld natuurlijk, ook en ook niet heel duurzaam. Kijk eens voor goed gereedschap bij Mastertools. Van schroefboormachine (zó handig!) tot multi vlakschuurmachine. Merken als DeWalt en Bosch hebben perfect materiaal waarmee je in een handomdraai alle klussen klaart!

Tip 3: YouTube is je beste klusmaatje
Ga je een tafeltje maken en heb je hulp nodig? Wil je een buitenkeuken fixen maar heb je geen idee hoe? Check YouTube en geheid dat je allerlei filmpjes vindt met handige klusinstructies. Oké; op scherm ziet het er altijd stukken gemakkelijker uit dan IRL, maar dergelijke filmpjes zijn echt superhandig. Twijfel je, of is je klus iets te hoog gegrepen? Haal er een klusser bij en kijk mee. Ook daarvan leer je een hoop.

Tip 4: Fouten maken mag
Nee, fouten maken móet! Daarvan leer je nu eenmaal 't meest. Wel is het slim om even te oefenen voordat je met de 'echte' klus gaat starten. Materiaal is duur, zonde dus als je dat goede hout meteen verpest doordat je het te kort hebt afgezaagd - om maar even wat te noemen.

Tip 5: Meten = weten
Neem, voordat je met de klus begint, ruim de tijd om je klus goed uit te denken. Ga schetsen en puzzelen. Kloppen de maten? Heb je goed nagedacht over het juiste materiaalgebruik? Soms kan het helpen om een mal van karton te maken als je wilt weten hoe groot iets in het echt wordt - afhankelijk van wat je gaat doen. Maar onthoud: een goed begin is het halve werk. En dan gewoon doen en vlieguren maken. Jij kunt dat!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)