Zo help je je kind van bedplassen af

Zo help je je kind van bedplassen af
Zo help je je kind van bedplassen af

Jezelf met anderen vergelijken is heel menselijk. Hoewel de wetenschap de reden hiervan nog niet precies kent, zijn er diverse theorieën. De ene beschrijft dat we zo onze positie in de sociale groep beoordelen. Een ander benoemt het creëren van een positief zelfbeeld. Opvallend is dat we niet alleen onszelf vergelijken. De meeste ouders vergelijken namelijk ook kinderen onderling. Onbewust vertalen ouders de ontwikkeling van een kind naar hoe goed de ouders zijn. Onterecht, als je bijvoorbeeld kijkt naar bedplassen. Hieronder lees je handige tips, van wakker maken tot het gebruik van een plaswekker.

Ongemak en onzekerheid

Kijk je naar wanneer kinderen zindelijk zijn, overdag en ’s nachts? Dan zijn er grote verschillen. Het ene kind draagt al vanaf 2,5 jaar geen luier meer overdag. Terwijl de ander nog niet eens helemaal zindelijk is overdag wanneer hij of zij naar school gaat. En dan kan het nóg eens jaren duren voordat een kind droog de nacht kan doorkomen. Zowel ouders als kinderen zelf natuurlijk kunnen dit ongemakkelijk vinden en er onzeker over worden. Ouders slapen immers liever een hele nacht door dan ’s nachts een bed te moeten verschonen. En kinderen kunnen zich ervoor schamen en bijvoorbeeld durven te logeren ergens.

Tips als je kind ’s nachts nog niet zindelijk is

Plast jouw kind nog wel eens in bed? Dan zijn er diverse dingen die je kunt doen.

Je kind ’s avonds nog een keer op de wc zetten voordat je zelf naar bed gaat;
’s Nachts meerdere keren je kind wekken om te gaan plassen;
Droge nachten belonen, bijvoorbeeld door je kind een sticker op een kalender te laten plakken; of
Een plaswekker van Dryly gebruiken. Dit systeem helpt meer dan negentig procent van de kinderen binnen twee maanden van bedplassen af. 

Bedplassen: wanneer is het eigenlijk een probleem?

Het is belangrijk te onthouden dat ieder kind uniek is, en zich ontwikkelt in haar of zijn eigen tempo. Voordat een kind iets kan leren of een nieuwe stap kan maken, moet hij of zij daar zowel mentaal als fysiek klaar voor zijn. En soms vindt een kind het moeilijk om een bepaalde stap te zetten, en is het goed dat je ondersteuning in de ontwikkeling biedt als ouder. 

Ga je je kind vergelijken met een kind dat al op relatief jonge leeftijd zindelijk is, dan heeft dat weinig zin. Wanneer het wel goed is om actief met je kind aan de slag te gaan om bedplassen te voorkomen? Bijvoorbeeld met behulp van een plaswekker? Dat is eigenlijk pas nodig als je een kind van vijf of zes jaar hebt dat vaker dan tweemaal per week nog in bed plast. Of als je kindje als zeven jaar of ouder hebt, dat nog minstens eenmaal per maand in bed plast.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)