Workshop op designerniveau

Elke in de studio
Elke in de studio

Ik had zo'n leuke dag, afgelopen zaterdag. Samen met Marije (Flavourites) en Maya (onze Flavourites Live-collega) hadden we een Flavourites Live-inspiratiedag. Doen we wel vaker. Zo'n dag iets totaal anders doen dan je normaal gesproken doet, een kijkje nemen in de keuken van designers, andere creatieve geesten ontmoeten en ervaringen delen... Het is aan te raden. Maar oké: zaterdag gingen we naar de studio van ontwerpster Elke van den Berg in Eindhoven, waar ze samen met collega Maartje van den Noort een workshop 'Make your own ceramic plates' gaf. 

Eindhoven is hot; designminnend Nederland weet dit natuurlijk allang. Tijdens de Dutch Design Week (dit jaar van 22-30 oktober, save the date!) vind ik het ook heerlijk om in de studio's rond te struinen van al die ontwerpers en andere creatieve geesten. Ook de studio van Elke van den Berg is dan open: een aanrader! Elke vertelde trouwens dat ze dan ook de 'misbaksels' verkoopt voor een speciale prijs: alle producten die net niet door de strenge selectie zijn gekomen omdat ze bijvoorbeeld een barst, vlek of plekje hebben. Maar dat terzijde. Wij kwamen een dag zelf met de handen in de klei werken en zelf het tekenpotlood ter hand te nemen: we gingen twee bordjes maken op basis van de ontwerpen van Elke en Maartje, die zelf vanuit Amsterdam werkt maar regelmatig samenwerkt met Elke. Een co-creatie dus, maar dan van onszelf!

Mooi, al die poederpastels
Mooi, al die poederpastels

Samen met een aantal andere creatieve dames gingen we aan de slag. En natuurlijk weten wij dat ambachtelijk, handgemaakt werk niet à la minute klaar is. Dat het enorm veel tijd, energie én liefde kost om écht mooie producten te maken. Elke liet zien hoe dat gaat, het maken van een keramieken bordje met de afdruk van een klein plantje erin. Ongelooflijk. Ik geloof dat elk bord, kopje of vaasje minimaal vijf keer door Elke's handen gaat voordat het klaar is. Steeds weer met passie. Steeds weer met aandacht. Geen product is hetzelfde. Wij ondervonden dit aan den lijve. Hoe spannend, om een klein blaadje of bloemenknop in het zachte keramiek te drukken alvorens het de oven zou ingaan. Natuurlijk; we oefenden eerst op kleine keramieken plaatjes. Maar toch, eenmaal 'voor het echie'... Elke stelde ons continu gerust. Druppel? Vlekje? Veeg? Komt goed. Zie je straks niets meer van. We twijfelden en weifelden. Konden wij dit wel? Hingen aan Elke's lippen bij de uitleg van het procédé. Zochten de mooiste takjes en blaadjes uit en goten vol overgave ons eigen keramieken bordje.

Links: het werk van Maya. Rechts: mijn tekening
Links: het werk van Maya. Rechts: mijn tekening

En natuurlijk wil je dan direct je eigengemaakte product in handen hebben. Maar neen. De bordjes moesten eerst twee keer afgebakken worden, een proces dat dagen duurt. Dus we moeten wachten op de postbode... Beste Post NL, wees alstublieft voorzichtig met de zending Eindhoven - Utrecht waarop fragile staat.

Straks hebben we onze eigen kunst aan de muur
Straks hebben we onze eigen kunst aan de muur

Dat was deel I. Daarna was deel II aan de beurt. Ook al zo leuk: we schoven aan bij Maartje die ons leerde tekenen. Serieus. Best moeilijk. Ook rustgevend, en echt heel leuk. Voor ons stonden twee vazen met allerlei takjes. Op een blaadje, met verschillende diktes potloden, tekenden we de takjes na. Eerst op papier, en toen we de kunst van het tekenen eenmaal verstonden, op een aardewerken bordje. Het zag er echt professioneel uit. We ontdekten de designer in onszelf! Oké: we zijn geen Maartje (OMG, wat kan zij fantastisch tekenen), maar het resultaat mocht er zijn. Daarna gingen we de boel glazuren. Ook al zo spannend. 'Komt goed!', riep Elke weer. En nu maar weer wachten op de oven... 

Links: klein vaasje van Elke. Rechts: tekening van Maartje.
Links: klein vaasje van Elke. Rechts: tekening van Maartje.

We kletsen wat af. Vroegen de dames de hemd van 't lijf, en achteraf ben ik toch nog heel veel vergeten te vragen. Want wat is het geweldig om zo'n creatieve geest te hebben. Om zelf die mooie producten te bedenken en te kunnen maken. Dank dames, voor deze fijne, inspirerende dag. Ons respect voor ambachtelijk gemaakte producten is nóg groter geworden.

reacties op dit blog (2)

20 september 2016
Evelien Post
Beste Elke en Maartje, Is het nog mogelijk om een workshop bij jullie te volgen? Het ziet er allemaal zo mooi uit. Ik kom graag een keer langs met mijn vriendinnen. Groetjes Evelien
19 september 2016
Elke
Jullie bordjes zijn net uit de oven en vandaag met zorg inpakt. Morgen draag ik ze over aan onze lieve postbode. Dus jullie moeten nog tot woensdag in spanning zitten voor het resultaat! Echt leuk dat jullie er waren bij de workshop.
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)