Wat betekenen lux, lumen en kelvin?

Wat betekenen lux, lumen en kelvin?
Wat betekenen lux, lumen en kelvin?

Lux, lumen en kelvin zijn termen die gebruikt worden in verlichting om de verschillende aspecten van licht te beschrijven. Door de opkomst van LED verlichting zijn er veel mogelijkheden bijgekomen om met licht te werken. Hieronder geven we uitleg wat elk van deze termen betekent.

Wat betekent lux?

Lux is de hoeveelheid licht die een bepaald oppervlak bereikt. Het is met andere woorden de lichtsterkte die op een bepaalde plaats terecht komt.

Wat betekent lumen?

Lumen staat voor de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt in alle richtingen. Het meet de helderheid van het licht dat door een lichtbron wordt geproduceerd en houdt geen rekening met waar het licht naartoe schijnt. Hoe hoger het aantal lumen, hoe intenser het licht. Iedere armatuur zoals bijvoorbeeld lampen om in te bouwen hebben x aantal lumen.

Wat betekent Kelvin?

Kelvin is de maateenheid voor de kleurtemperatuur van het licht. Dit geeft aan of het licht warmer (gelig) of kouder (blauw) is. Hoe lager het aantal kelvin, hoe warmer het licht. De meest gebruikte lichtkleuren bij LED zijn de volgende:

1800 – 2300 Kelvin: Heel warm licht, oranje
2700 – 3000 Kelvin: warm wit licht
4000 – 4500 Kelvin: normaal wit licht of daglicht
6000 – 6500 Kelvin: koud wit licht

Heel warm wit licht wordt zelden gebruikt. Het is vooral interessant wanneer u het lekker gezellig wilt maken. Het licht is te vergelijken met kaarslicht. De lichtintensiteit is echter heel laag.

Warm wit licht (variërend tussen 2700 en 3000 Kelvin) wordt het meest gebruikt. Dit licht is ook gezellig en is te vergelijken met de halogeen lampen van vroeger.

Normaal wit licht of daglicht wordt vaak gebruikt op kantoor of in kledingzaken. Belangrijk bij kledingzaken is dat het ervoor zorgt dat de kleuren goed worden weergegeven. Dit is zeker het geval bij daglicht.

Koud wit licht wordt gebruikt in opslagplaatsen en heeft de hoogste lichtintensiteit.

Hoe bereken je nu wat je nodig hebt?
Voor het berekenen van de hoeveelheid licht die je nodig hebt, moet je eerst bepalen hoeveel lux je nodig hebt. Voor een woning zijn dat volgende waarden:

Badkamer
400

Slaapkamer
300

Keuken
500

Hal
300

Woonkamer
400

Stel dat je een woonkamer wilt inrichten, dan heb je dus 400 lux nodig. Dat vermenigvuldigt u met het aantal m2 en het resultaat is dan het aantal vereiste lumen.

De formule ziet er als volgt uit:

lux x aantal m2

--------------------------- = het aantal vereiste lumen

Lumen per armatuur

Stel bijvoorbeeld dat u een woonkamer hebt van 40 m2, dan hebt u in totaal 16000 lumen nodig (40 x 400). Indien u bijvoorbeeld met inbouwspotjes werkt van 7W en die elk 700 lumen hebben, hebt u 23 spotjes nodig (16000/700).

Dit is een leidraad. Alles hangt ervan af hoeveel licht u effectief wilt in uw woonkamer. Een woonkamer wordt meestal opgebouwd uit verschillende armaturen, bijvoorbeeld een staande lamp, een tafellamp op de commode, een hanglamp en een plafondlamp. Een woonkamer moet meestal gezellig zijn dus gebruik dan ook warm wit licht, liefst in combinatie met een dimmer. U kunt tegenwoordig zelf dim to warm lampen gebruiken waarmee u de lichtkleur kunt veranderen van warm wit naar heel warm wit. Dit is een perfecte combinatie voor boven de eettafel.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)