Waarom aromatherapie mogelijk iets voor jou is

De voordelen van aromatherapie
De voordelen van aromatherapie

Tegenwoordig hoor je de term ‘aromatherapie’ steeds vaker voorbijkomen. Toch is het voor velen nog een vrij onbekend begrip. Al snel wordt er gedacht aan een sauna met sterke en lekkere geurtjes. Dit komt al wel enigszins in de buurt maar aromatherapie omvat veel meer. In dit artikel leggen we uit wat het is en wat de voordelen van aromatherapie nou eigenlijk zijn.

Definitie van aromatherapie
Het gebruik van aromatherapie stamt terug naar de oudheid, waar oliën, hars en balsems al werden gebruikt voor religieuze en medische doeleinden. Eeuwen later, in de 19de eeuw, begint aromatherapie ook gebruikt te worden in de Westerse geneeskunde. Aromatherapie wordt medisch of therapeutisch toegediend omdat de essentiële oliën die worden gebruikt de gezondheid van lichaam, hoofd en geest kunnen verbeteren. Deze essentiële oliën worden gewonnen uit plantaardige materialen zoals bloemen, zaden en andere planten. Door de grote diversiteit aan beschikbare plantaardige materialen die oliën geven, is er voor bijna elk doeleinde wel een geschikte olie te vinden. De werking van aromatherapie is nog altijd niet volledig bevestigd in de wetenschap maar wat wel bekend is dat de oliën chemische deeltjes bevatten die onze geurreceptoren triggeren. Deze receptoren zijn verbonden aan het limbisch systeem is onze hersenen, wat bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor onze emoties, bloeddruk en de regulering van de hormoonbalans. Logisch dus dat de geurtjes een effect op ons hebben. 

Het toepassen van aromatherapie
Aromatherapie kan op twee manieren toegepast worden. De eerste hebben we hierboven al benoemd in de vorm van inademen. De essentiële oliën kunnen bijvoorbeeld verspreid worden door een diffuser, geurstokjes, luchtbevochtigers en wierookstokjes. Vervolgens adem je deze geurtjes die essentiële oliën bevatten in. De meest effectieve manier om de oliën in te ademen is het gebruik van een stoombad. Hierdoor gaan de luchtwegen open en kan je de essentiële oliën beter inademen. De andere manier om essentiële oliën te gebruiken is via contact met de huid. Lotions, zalfjes, shampoos en andere verzorgingsproducten met essentiële oliën worden door de huid geabsorbeerd. Het gebruik van essentiële oliën in massageolie levert nog meer op. Masseren zorgt ervoor dat de bloeddoorstroming en huidabsorptie bevorderd worden en de essentiële oliën dus nog beter opgenomen worden. Let wel op, essentiële oliën mogen nooit direct in contact komen met de huid. Meng het altijd met een ander middel en test het eerst op een klein stukje huid om er zeker van te zijn dat het lichaam er niet negatief op reageert.

Voordelen van aromatherapie 
De voordelen van aromatherapie verschillen per persoon en zijn afhankelijk van welke olie er gebruikt wordt. Omdat er wetenschappelijk weinig bewijs is, komt het vooral aan op uitproberen om te kijken wat wellicht kan helpen. Aromatherapie wordt doorgaans gebruikt als een aanvulling op reguliere therapie en brengt in veel gevallen ook echt voordelen met zich mee. Ondanks dat het een alternatieve vorm van therapie is, zijn er een aantal ziekten waar aromatherapie bij kan helpen. Patiënten met slapeloosheid, astma, depressie en zelfs kanker halen voordelen uit het gebruik van aromatherapie. Afhankelijk van de olie kan het helpen bij een verhoging van de weerstand, verbetering van de vertering, vermindering van stress en het hanteren van pijn. Om erachter te komen wat voor jou werkt, is experimenteren met verschillende oliën de beste manier om de geschikte olie te vinden.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)