Waar moet je op letten wanneer je een kinderfiets uitzoekt?

Waar moet je op letten wanneer je een kinderfiets uitzoekt?
Waar moet je op letten wanneer je een kinderfiets uitzoekt?

Voor je het weet is het (weer) zover: je oogappel is klaar voor zijn of haar eerste (of volgende) fiets. Spannend! Een kinderfiets uitzoeken lijkt in eerste instantie easy-peasy, maar al snel merk je dat er zoveel keus is, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of je nu een stoere jongensfiets zoekt of een mooie meisjesfiets wil kopen, er is een aantal dingen waar je echt op moet letten. Deze tips gaan je helpen om de perfecte fiets te kiezen!

1. Start bij de juiste maat

Klinkt als een inkoppertje, maar dit is zo belangrijk! Net zoals bij schoenen wil je natuurlijk dat een kinderfiets goed past. Te klein wordt oncomfortabel, te groot is al snel gevaarlijk. Zie je het voor je, zo'n zwabberend kind over de weg? dat wil je niet! Maar hoe weet je welke maat je nodig hebt? Een belangrijke vuistregel is dat de voeten van je kind bij het stilzitten op het zadel de grond moeten kunnen raken. Bij de meeste fietsenwinkels kun je aan de hand van de lichaamslengte of de binnenbeenlengte de juiste maat bepalen.

Tipje: veel ouders maken de fout om een fiets ‘op de groei’ te kopen. Het idee is logisch – je wilt dat je kind er lang mee kan doen – maar het kan ervoor zorgen dat je kind zich onzeker voelt op een te grote fiets. Kies liever voor een fiets die nú goed past. Dat geeft je kind meer vertrouwen en het fietsplezier neemt toe.

2. Gewicht: hoe lichter, hoe beter

Het gewicht van een kinderfiets is ontzettend belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je kind zich in het zweet moet trappen om vooruit te komen. Een lichtere fiets is makkelijker te hanteren, zowel tijdens het fietsen als wanneer ze ermee moeten lopen of hem moeten optillen (wat toch vaker gebeurt dan je denkt). Vooral voor jongere kinderen is een lichte fiets essentieel. Kijk daarom altijd naar het materiaal van het frame. Aluminium frames zijn bijvoorbeeld lichter dan stalen frames.

3. Safety first!

Natuurlijk wil je dat je kind veilig de weg op kan. Controleer daarom altijd of de fiets voorzien is van goede remmen. Voor jongere kinderen zijn terugtrapremmen vaak de beste keuze, omdat die makkelijk te gebruiken zijn. Handremmen vergen iets meer kracht en coördinatie, dus die zijn geschikter voor oudere kinderen.

Daarnaast is het slim om te kijken naar reflectoren, een goed werkende bel en verlichting. Ga je een jongens- of meisjesfiets kopen voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld naar school of de sportclub? In de winter is het pas laat licht en al vroeg donker, en wil je zeker weten dat de fiets goed zichtbaar is.

4. Stijl: kies samen iets wat je kind leuk vindt

Dit waren even de praktische zaken. Nu 't leukste onderdeel: de look van de fiets! Een kinderfiets moet niet alleen goed rijden, maar ook een beetje stoer of juist heel schattig zijn, afhankelijk van wat je kind wil. Ga lekker samen een mooie fiets uitzoeken, waar je allebei helemaal blij van wordt.

Ga je bijvoorbeeld een meisjesfiets kopen, dan is de kans groot dat je dochter een bepaalde kleur in haar hoofd heeft. Van roze tot blauw en alles daartussenin: zorg ervoor dat de fiets bij haar smaak past. En je zoon wil vast en zeker vooral een heel stoere fiets. Wanneer je kind zelf betrokken is bij het kiezen, zullen ze extra trots op hun fiets zijn, en dat zorgt weer voor meer motivatie om erop te fietsen.

5. The finishing touch

Een fiets zonder accessoires is natuurlijk niet compleet! Denk aan een fietsmandje voor knuffels of schoolspullen, een leuke fietsbel en misschien zelfs een stoere vlag of slingers aan het stuur. Accessoires maken de fiets niet alleen persoonlijker, maar zorgen vaak ook voor extra veiligheid (zoals een goede fietsverlichting of reflecterende onderdelen).

Tot slot: proefrijden!

Last but not least: altijd even proefrijden! Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is dé manier om te ontdekken of de fiets echt goed bij je kind past. Laat de kind op de fiets zitten, laat ze een stukje rijden en kijk hoe comfortabel ze zich voelen. Het is net als met schoenen: je weet pas echt of het goed zit wanneer je het probeert.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)