Voor elk raam de juiste raambekleding

Voor elk raam de juiste raambekleding
Voor elk raam de juiste raambekleding

Raambekleding is er in allerlei vormen: gordijnen op een rail aan het plafond, rolgordijnen die in of op het kozijn worden gemonteerd en natuurlijk de horizontale jaloezie in verschillende materialen. Toch bepaalt ook het raam de raambekleding. Wij leggen het uit!

Verschillende ramen
Woningen kennen verschillende soorten ramen. Ramen die open of juist niet open kunnen, rechts of links draaiende ramen, ramen die naar binnen of buiten draaien, draaikiepramen en erkers. Rond, vierkant en rechthoekig of als een driehoek. Dan zijn er nog deuren of schuifpuien. De wijze van openen van een raam bepaalt in hoge mate de keuze van raambekleding.
.
Verschillende montage van raambekleding

Montage van raambekleding kan op twee manieren gemonteerd worden, namelijk in het kozijn of op het raam. We noemen het ‘in en op de dag montage’. In de dag is plaatsing tussen de muren, dus in het kozijn. Op de dag is een montage over het kozijn. De keuze is wel belangrijk om het raam nog te kunnen bedienen. Betreft het een raam dat open kan, dan is plaatsing op de dag praktischer. Voor gesloten ramen is de keuze een persoonlijke. Bij rolgordijnen of jaloezieën wordt meestal gekozen voor in de dag. De raamdecoratie sluit beter op het raam als het tussen de muren wordt geplaatst. Het geeft een strak uiterlijk. Ook voor de isolatie is het de beste keuze.
.
Draaikiepramen

Nieuwbouwwoningen worden veelal uitgevoerd met draaikiepramen. Met de hendel kan gekozen worden om het raam open te draaien of open te kantelen. Meestal draait of kantelt het raam naar binnen. Rekening dient te worden gehouden met de hendel die rechts op het raam is gemonteerd. De raambekleding dient of langs de hendel of voor de hendel te vallen.
.
Schuine dakramen
Dak- of veluxramen zijn er in dichte of open vorm. Zijn de ramen hoog geplaatst dan zijn het altijd gesloten ramen. Strakke raambekleding loopt in een geleidingrail waarbij of met een stok of elektrisch het gordijn of jaloezie te bedienen is.
Bij deuren is het belangrijk dat de raambekleding goed bevestigd wordt, waarbij het rolgordijn of jaloezie gespannen wordt. Voor een schuifpui zijn gordijnen een praktische optie. Je schuift ze weg als je de pui open zet. Een strakke optie zijn de shutters met een vouwrailsysteem.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)