Vijf tips voor het starten van een webshop

Vijf tips voor het starten van een webshop
Vijf tips voor het starten van een webshop

Loop je al een tijdje rond met het idee om een webshop te beginnen? Er komt best wel het een en ander bij kijken. Zo heb je voorraad nodig, wellicht een nummer van de Kamer van Koophandel, een betaalmogelijkheid, materiaal om pakketjes te maken van de gekochte spulletjes en – niet onbelangrijk – een website met webshop. Een webshop starten is heel leuk. En met deze tips helpen we je graag een handje op weg.

 

 

1. Naam van de webwinkel
Voordat je begint met het bouwen van een webshop, ga je de naam van je webshop bepalen. Als je al een fysieke winkel hebt, dan is dat vaak geen probleem. Je gebruikt dan gewoon de naam die al op de etalageramen staat. Misschien heb je een blog of een facebookpagina waarop je de spulletjes die je maakt of verkoopt hebt staan. Die naam kan heel geschikt zijn voor een webwinkel. Heb je dit allemaal niet, dan is het belangrijk om een goede naam te verzinnen die past bij je webshop. Dit kun je doen op basis van wat je maakt of verkoopt. Bijzondere cadeautjes bijvoorbeeld mogen best in de naam van je winkel zitten om zo beter gevonden te worden. Je eigen naam met een leuke toevoeging die past bij wat je maakt en verkoopt werkt vaak net zo goed. Bijvoorbeeld: Bella’s rugtassen, Kaatjes koekjes en Carlos’ gordijnstoffen.

In alle gevallen is het verstandig om een back-up naam te verzinnen. Wat als je domeinnaam namelijk al vergeven is? Dan heb je tenminste nog één, wellicht twee opties waar je je ook helemaal in kan vinden. Ga je je richten op markten in het buitenland, dan is het zeer verstandig om te checken of een naam niet beledigend is in een andere taal.

2. Website hosting uitkiezen
Als je een naam voor je webshop hebt uitgekozen en hebt gecheckt dat deze nog niet gebruikt wordt, leg je deze vast bij een hostingsite. Je wil immers de domeinnaam voor jezelf hebben. Je kan een domeinnaam op verschillende manieren registreren, maar als je er meteen een goede hostingsite bij kiest, dan scheelt dat weer een stap in de richting van het realiseren van je webshop.

3. Webshop bouwen
Er is verschillende (gratis) software te vinden om websites en webshops mee te bouwen. Een van de populairste is WordPress. De reden is simpel: je hoeft alleen je content te plaatsen en de site stelt dan zelf de bijbehorende technische code samen. Kennis van HTML en andere programmeertaal hoef je niet te hebben. Wel een beetje kennis van wat WordPress allemaal bedoelt en wat er allemaal mogelijk is. Een handleiding van WordPress helpt je om die webshop te creëren die helemaal bij je past. WordPress in combinatie met een goede webhosting zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk een prachtige, gebruiksvriendelijke website bouwt. Helemaal naar jouw smaak en waarin de foto’s van je producten op en top naar voren komen. En ja er is zeker een mogelijkheid voor het creëren van een webshop met blog bijvoorbeeld.

4. Van hobby naar onderneming
Veel mensen starten een webshop, omdat ze iets maken wat ze graag willen verkopen. Denk hierbij aan zelf geïllustreerde kaarten, gehaakte knuffels, eigen gemaakte oorbellen of houtwerk. Het begint daarom vaak als een verlengde van een hobby. Maar wanneer wordt je hobby een onderneming? De Kamer van Koophandel geeft aan dat je je webwinkel dient in te schrijven bij de KvK wanneer je spullen en/of diensten verkoopt via je webshop en zelf daarin de koers bepaalt. Wanneer je webwinkel winst maakt of je verdient je gemaakte kosten terug, jezelf regelmatig iets verkoopt en je webshop promoot, dan is het ook verstandig om je website als bedrijf te registreren. Overigens loont het altijd om een KvK-nummer aan te vragen, want zo weet je ook zeker dat je bedrijfsnaam wordt vastgelegd.

5. Blijf op de hoogte
Wanneer je lekker aan het verkopen bent via je eigen webshop vergeet dan niet regelmatig bij de KvK of bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) te checken wat de regels voor internetverkoop zijn. Deze regels worden namelijk regelmatig herzien, zodat iedereen veilig en verantwoord kan verkopen en kopen op internet. Schrijf je dus in voor verschillende nieuwsbrieven van de KvK en ACM en blijf zo op de hoogte. Dan kun je ook tijdig je met WordPress gebouwde webshop daarop aanpassen.

Deze tips helpen je op weg om je eigen webshop te creëren. Heel veel plezier daarmee. Wie weet zien we je gauw hier.

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)