Verrassend veelzijdig Valencia

Kleurrijke illustraties op de straten van Valencia
Kleurrijke illustraties op de straten van Valencia

Vandaag neem ik je mee naar Spanje. Onlangs bezocht ik Valencia en dat was een bijzonder mooie ervaring. Valencia heeft een prachtige oude binnenstad en spectaculaire architectuur. Daarnaast heeft het creatieve vibe over zich door de vele illustraties en streetart die je op elke hoek wel ergens treft en welke je in vele winkels, gerund door enthousiaste lokals, terugziet. Erg inspiratievol. In april staat de natuur nog niet in volle bloei, maar is de temperatuur aangenaam en je voelt de zomervibe al goed.

Omdat we het lekker vonden de dag te starten met een zelfgemaakt ontbijt, kochten we verse producten in Mercado Central (centrale markt). Dit is een van de grootste overdekte markten van Europa en de meest indrukwekkende voor mij tot nu toe. Op zondag kun je bij vele musea gratis naar binnen. Wederom zitten deze in prachtige gebouwen en met stille binnentuinen vol kunst. Het was er lekker rustig en door de centrale ligging loop je meteen weer de stad in. Uiteraard hebben we ook de bekendere architectonische gebouwen bezocht. De plaatjes op Google liegen er al niet om als je Valencia intypt. Het is indrukwekkend om deze in het echt te zien. Tevens hebben we Oceanografic bezocht: mooie tropische vissen, watervogels, walrussen, haaien en meer waterlijk schoon (een feestje is de tunnel waar je doorheen loopt en de vissen om je heen ziet zwemmen). Tip als je met kinderen bent, maar het is leuk voor alle leeftijden.

Musea en prachtige architectuur
Musea en prachtige architectuur

We kozen voor Valencia omdat we warmte wilden, inspiratie op wilden doen, uitrusten en de mogelijkheid om naar het strand te gaan. Daarbij was de reistijd (slechts 2,5 uur vliegen) en het vliegveld (slechts 15 minuten van de stad) ook een pre. We kozen voor een week, zodat we uitgebreid en relaxed konden ontdekken. Fietsen huren is in deze stad een goede manier om gemakkelijk en sportief van plek naar plek te reizen. Het meest bijzonder vond ik toch wel het Turia park, welke 9 kilometer lang is. Boomtoppen die we al zagen bij aankomst (het park is de vervanger voor een drooggelegde rivier, vandaar dat het lager ligt en zo lang is) maakten ons nieuwsgierig en al fietsend en wandelend hebben we hier een aantal dagen doorheen geparadeerd. Met afwisselende natuur, sportparken, terrassen en fonteinen is dit park een bruisend stuk van de stad. Het strand is ook prima te fietsen. Tip om neer te ploffen hier is La Mas Bonitas. Bij binnenkomst even doorlopen en je zit in een pittoresk fris blauw binnenplaatsje. Extra goed als je hongerig bent, want het eten is hier groots en vers!

Cliche voetenfoto in het prachtige 9 km lange Turia park in Valencia
Cliche voetenfoto in het prachtige 9 km lange Turia park in Valencia

Uiteraard ben ik elke shop die we tegenkwamen en open was (we vergisten ons wel eens met de siesta-tijden) binnengelopen. In de wijk Ruzafa vind je vele creatieve ondernemingen die fantastisch ingericht zijn, op zowel eet- als shopgebied. Zie hier de vintage shop Kauf Vintage. Mode, van trainingsjasjes uit de jaren ’90 tot spijkerbroeken en -jasjes tot zonnebrillen, prachtige illustraties en kunstwerkjes. De aankleding hier is fantastisch.

Kauf Vintage in de wijk Ruzafa
Kauf Vintage in de wijk Ruzafa

Nog zo een was de zojuist geopende Deseno 4 in dezelfde wijk Ruzafa. Hier vind je een mix van oude en nieuwe producten voor in huis en handgemaakte sieraden door de (wederom aardige) meid die in de winkel stond en een vintage tintje van dit alles tussendoor. Fantastisch! Gunfactor alom: Twee geïllustreerde robots, een oude wekker en industrieel lampje verder liepen we deze kersverse winkel weer uit. Met een glimlach.

Illustraties, vintage en nieuw design
Illustraties, vintage en nieuw design

Trendy Room heeft kleurrijke sneakers, schoenen (veelal voor mannen) en accessoires zoals de kleine portemonnees van het Reddotaward winnaar Minimum Squared. Het is een shop die verstopt zit maar deze is het tegenkomen waard. Als je eenmaal binnen komt hoor je trendy muziek en zie je een enthousiaste eigenaar die ons in het Spaans van alles vertelde. En waarvan we dus vrij weinig begrepen. Maar de spirit was er!

Kleurrijke sneakers bij Trendy Room
Kleurrijke sneakers bij Trendy Room

Deze gave lamp kochten we vlak voor ons vertrek naar huis nog even bij Quistu. Een leuke herinnering voor in huis. Quistu is een spiksplinternieuwe concept store met een enthousiast en behulpzaam jong stel erin. De lamp opsturen was geen probleem, via whatsapp en e-mail zijn we afgelopen week op de hoogte gehouden, op een manier alsof we al jaren contact hadden. De shop zelf heeft veelal producten van lokale ontwerpers en ze vertellen je graag alles (echt alles ;-)) over het ontstaan van de producten. 

Creatievelingen die hun werk presenteren in shops en de draadlamp die straks in Nederland prijkt
Creatievelingen die hun werk presenteren in shops en de draadlamp die straks in Nederland prijkt

Om af te sluiten met de meest aanwezige hotspots: restaurants. Vers eten. Veel en vers eten. En lekker bier. En goede koffie. En verse sapjes. Eten is vaak in tapasvorm, veelzijdig en gezellig eten dus. We hebben ook een aantal goede Italiaanse restaurants bezocht (blijft lekker). Tips: Ostras Pedrin (bar), Marde Avellanas (restaurant), Vuelve Carolina (elk gerecht is een feestje), Sorsie Morsi (Italiaans, te gekke inrichting), El Pomodoro (Italiaans, heerlijk eten!) en Scandinavische invloeden bij de restaurants Copenhagen/Malmo/Oslo… Stuk voor stuk verrassende zaken.

Heerlijke tapas, goede koffie en sublieme taartjes
Heerlijke tapas, goede koffie en sublieme taartjes

En dit is slechts een compacte selectie… kun je nagaan. Krijg je ook zin in vakantie? Neus dan eens rond in de reisrubriek op Flavourites. Ik had hier veel aan tijdens mijn zoektocht naar accommodaties en bestemmingen toen ik nog niet wist waar de reis naartoe ging. Veel voorpret gewenst!

reacties op dit blog (2)

04 mei 2016
Gonnie
Loes, mooi verhaal. Nodigt uit om ook eens naar Valencia te gaan.
04 mei 2016
Alex
Loes, Het enthousiasme wordt zeker aangewakkerd om Valencia te gaan aanschouwen. Mooie blog.
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)