Vegan voornemens: tips & inspiratie

Vegan party!
Vegan party!

Het is 2019 en naast het feit dat mensen (gelukkig) van goede voornemens houden heb ik het idee dat dit jaar veel mensen echt veranderingen gaan maken om te zorgen voor een beter milieu. Want eerlijk is eerlijk, als we nog heel veel langer zo doorgaan blijft er niet veel goeds meer over. Een van de belangrijkste oorzaken van de milieuvervuiling is het eten van dierlijke producten. Ik ga niet helemaal uitleggen hoe het nou zit (daar zijn eindeloos veel artikelen over te vinden), maar ik kan zeker inspiratie en tips geven over hoe je nou het best vegan kunt eten zonder dat je het idee hebt dat het te veel tijd en moeite kost.

Ik ben 18 jaar en eet sinds mijn 9e al geen vlees en vis meer. De rest van mijn familie (gezin van 6) at toen der tijd wel regelmatig vlees en/of vis. Sinds een aantal jaar is ons huis gevuld met vegetariërs (wel nog melk, ei etc. want dat werd toch moeilijk met 3 hongerige puber-jongens, ook wel mijn broers). Ik was daar natuurlijk erg blij mee, want dat betekende voor mij geen muffe vleesvervangers meer, maar goede gerechten die vullend, smaakvol en geheel vegetarisch zijn. Ik had dan het geluk dat mijn vaders grootste passie kokkerellen is, dus hij maakt er elke dag een feestje van, maar dat kan ook met een goed recept en de juiste tips.

Die hard vegan tips
Veel mensen hebben het idee dat vegan eten niet echt spannend is. Dat er naast aardappels en pasta alleen nog maar een beetje groenten en sla overblijft. Verkeerd gedacht! Er zijn weldegelijk heel veel manieren om een smaakvol gerecht op tafel te zetten, wat niet muf of saai is. Denk bijvoorbeeld aan nasi goreng met op smaak gemaakte tofu. Misschien is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend om heel veel verschillende kruiden in een gerecht te stoppen, maar doe eens gek! Ga naar de lokale markt en kies een aantal verse kruiden die je lekker vindt. In zo’n gerecht is het bijvoorbeeld heerlijk om gember, verse peper en koriander toe te voegen. Verse kruiden zijn altijd goed (en bij zoiets als een markt heel goedkoop)!

Voor nu nog even vegetarisch
Gaat veganistisch toch net een stapje te ver? Dat is helemaal geen punt, want zonder vlees en vis maak je al een ontzettend groot verschil voor onze planeet. Vegetarisch koken is eigenlijk appeltje eitje. Het probleem zit hem vaak in de gedachte “dan moet ik dus in plaats van vlees iets anders erbij verzinnen.” Als je jezelf herkent in deze gedachte moet je die per direct uit je hoofd zetten, want daar maak je het jezelf heel lastig mee! Denk in plaats daarvan aan groenten die je lekker vindt en verzin daar een gerecht omheen. Heb je bijvoorbeeld nog wat spinazie en een uitje liggen, bedenk daar dan een heerlijk wraprecept mee. Gewoon alles wat je lekker vindt erin stoppen. Tomaatjes, avocado, bonen (hele goede vleesvervanger), misschien wat ei of paddenstoelen maken het al een heerlijk en vooral vullend gerecht. Zo simpel is het!

Extra tips:
Toetjes die geen dierlijke producten bevatten (ja, ook geen room, boter of melk!) klinken waarschijnlijk onmogelijk, maar niets is minder waar! Er zijn genoeg toetjes-recepten te vinden op het internet (met) zonder dierlijke producten. Gewoon eventjes zoeken! :)


Ben je nou superdruk elke dag, écht geen held in de keuken of hou je er gewoon erg van om buiten de deur te eten? Probeer dan eens de Vegan Junkfood Bar. Een hip tentje waar je eten voorgeschoteld krijgt waar je nou zelf nooit aan had gedacht. Denk aan een vegan kapsalon bijvoorbeeld. Ja, je leest het goed... een vegan kapsalon! Ontzettende aanrader!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)