Tips voor studenten bij het afsluiten van een zorgverzekering

Tips voor studenten bij het afsluiten van een zorgverzekering
Tips voor studenten bij het afsluiten van een zorgverzekering

Als student heb je natuurlijk niet veel te besteden. Een maandelijkse zorgpremie is dan misschien wel het laatste waar je op zit te wachten. Toch is het belangrijk dat we allemaal de zorg krijgen die we nodig hebben en daar hoort nu eenmaal een zorgverzekering bij. Je wil tenslotte niet voor onverwacht hoge zorgkosten komen te staan. Dus hoe pak je dat dan aan? Hoe zorg je ervoor dat je maandelijkse zorgpremie betaalbaar blijft en je toch de zorg kunt krijgen die je nodig hebt? Wij hebben daar een paar handige tips voor.

 

Bepaal je zorgbehoeften

Om een zorgverzekering te vinden die bij jou past, is het goed om eens een helder overzicht te krijgen van de zorg die je eigenlijk allemaal nodig hebt. Ben je iemand die wel eens naar de huisarts gaat en eens per jaar de tandarts bezoekt of ben je iemand die vaak gebitsproblemen heeft of bijvoorbeeld regelmatig naar de orthodontist of de fysiotherapeut gaat? Je zorgbehoeften bepalen welke zorgverzekering bij jou past. Een basiszorgverzekering is voldoende wanneer je niet al te vaak zorg gebruikt. Een aanvullende zorgverzekering is voordelig voor mensen die vaak zorg nodig hebben die niet in het basispakket zit. Deze zorg wordt namelijk niet vergoed met een basiszorgverzekering en dus is een aanvullende verzekering nodig. Een aanvullende zorgverzekering verhoogt de maandelijkse zorgpremie die je moet betalen, maar spreid wel de hoge zorgkosten over het jaar uit.  

Verlaag de maandelijkse zorgpremie

Om de maandelijkse zorgpremie een beetje te drukken, kun je verschillende stappen ondernemen. Als je jong bent, heb je vaak nog niet voldoende inkomen om een maandelijkse zorgpremie te kunnen betalen. Daarom heb je bijvoorbeeld een zorgverzekering voor 18 jarigen. Deze zorgverzekering verzekerd voor dezelfde zorg als bijvoorbeeld een basiszorgverzekering, maar dan voor een lagere maandelijkse zorgpremie. Dat kan per jaar honderden euro’s schelen en die kun je als jongere wel gebruiken. Er zijn ook zorgverzekeraars die een studentenzorgverzekering aanbieden, waarvoor hetzelfde geldt. Bovendien maken veel jongeren en studenten kans op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een lager inkomen, zodat zij nog steeds hun zorgverzekering kunnen bekostigen. De hoogte van de zorgtoeslag die je kunt ontvangen, hangt af van je jaarlijkse inkomen. 

Stap jaarlijks over van zorgverzekering

Met een jongeren zorgverzekering of een studentenzorgverzekering kun je veel korting krijgen op je zorgpremie. Maar als er iets verandert in je zorgbehoeften en je hebt een andere zorgverzekering nodig, dan kan dat gelukkig. Aan het eind van het jaar kun je namelijk overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit kan eens per jaar en het is het verstandigst om dit pas te doen wanneer de nieuwe polisvoorwaarden van zorgverzekeringen bekend zijn en wanneer zorgverzekeraars de hoogte van de nieuwe zorgpremie bekend hebben gemaakt. Let er alleen wel op dat je de overstap naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar vóór 1 januari hebt doorgegeven. Alleen dan is je nieuwe zorgverzekering in het nieuwe jaar geldig.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)