Koffer girl: Tips & tricks voor de vakantiegarderobe

Koffer girl: Tips & tricks voor de vakantiegarderobe
Koffer girl: Tips & tricks voor de vakantiegarderobe

En zo is de zomer al in zicht. Time flies when you’re having fun! Heb je je vakantie al geboekt of verkeer je nog in het stadium van ‘alles-is-mogelijk’? Kamperen met de kids, een romantische get-away met je lieffie, hiking met je sportmaatje, yoga met je ego, sorry we bedoelen natuurlijk eega haha. Welk type vakantie je ook kiest, de grote gemene deler is die ★♯&*^%$ koffer die gepakt moet worden. De theorie (voorpret, setjes bedenken) en de praktijk (ik ben maar een part-time minimalist, en waarom bestaan er geen elastische koffers?) liggen vaak mijlenver uit elkaar. We zijn eens even diep in de materie gedoken en raadpleegden Google en onze eigen innercircle. De leukste en nuttigste tips hebben we in een lijstje gezet. Komtie.

1.DENK IN OUTFITS
Best voor de hand liggend, maar toch. Leg een broek/rok op de grond of op je bed, en leg de tops die erbij passen erboven. Een mooie verdeling is 3 bovenstukken op één onderstuk; dan kun je 3 outfits maken met 4 items. Wist je trouwens dat collectie’s bij modemerken ook zo opgebouwd worden. Er worden 3 à 4 bovenstukken op 1 onderstuk ontworpen. Puur omdat je nou eenmaal meer bovenstukken koopt. #leukweetje
Maar nu even terug naar het onderwerp. De setjes voor in je koffer.
Maak een paar van dat soort setjes – afhankelijk van de duur van je vakantie – en you are good to go. Qua onderstukken in ieder geval shorts, en/of een rok. Een skinny of legging voor de reis zelf, lekker stretchy zodat je trombose-vrij aankomt. En een loose-fit broek of leuke jurk, misgun vooral de muggen dat all-you-can-eat buffet. Met diezelfde gedachte in het achterhoofd pak je ook 1 of 2 items met lange mouwen mee, vestjes of blouses zijn handig om te layeren. Wat schoenen betreft; flipflops voor het strand, sneakers voor daytrips. En als je echt niet zonder hakken kunt? Eén paar max. The art of knowing how to set limits JReis je met het vliegtuig en moet er echt een jas mee? Of die ene warme hoodie? Draag die dan aan boord, zonde om daar je dure bagage-kilo’s aan te spenderen. Zie onder Nic’s favoriete reistenue #PleinPublique.com op reis

2. EEN BASIC KLEURSCHEMA, MET RUIMTE VOOR UITSCHIETERS
Puntje 1 gaat natuurlijk nergens over zonder puntje 2. De boel moet wel een beetje bij elkaar passen, afhankelijk van je smaak en stijl (toegegeven, de hysterische paradijsvogel-look kent zo z’n aanhangers maar het gros van de blog-lezers is toch een tikkie meer low-key) We lazen ooit over iemand die alleen maar zwarte en witte items meenam op reis, zodat alles automatisch bij elkaar past. Dat is misschien wel erg pragmatisch (zegt ilse die uitsluitend zwart draagt J)  maar ze heeft wel een point. Stop er desnoods een paar knalkleuren bij voor als je eens gek wilt doen, ‘t is tenslotte vakantie. Dat gezegd hebbende; deze minimalistische strategie werkt niet voor doorgeslagen control-freaks.
We lazen over een influencer die de bestemming op instagram pre-checkt en items meeneemt die contrasteren met de te bezoeken locaties. Kon ze de Taj Mahal lekker outshinenmet haar knalgele jumpsuit. Cultuur-barbarella.

3. THE TRICK
Er zijn van die kledingstukken die je op meerdere manieren kunt dragen. Het gedoodverfde ‘badpak als topje’  kennen we allemaal. Maar wat dacht je van de maxi-rok? Trek ‘m op tot boven de tweeling en style met een riem. Of draag je V-hals T-shirt achterstevoren voor een chic rugdecolleté. Een lange top of tuniek kan over je skinny of legging, maar ook solo als (strand-)jurkje. Niet echt rocket-sciencemaar we geven het je toch even mee. Wél voor gevorderden is deze truc die je misschien vaker op het strand hebt gezien; de grote shawl of pareo is met een beetje oefenen tot kekke jurkjes te knopen.

4. PUT A SOCK IN IT
Ondergoed. Zouden we bijna vergeten. Tel je onderbroeken uit, of pak de helft en doe een wasje tussendoor. Kan prima met die stroeve hotel-shampoo, die staat er niet voor de sier. De cups van je BH’s vul je op. Put a sock in itJBlijven ze mooi in vorm. Of schaf zo’n hilarische bh-travelcase aan. Uiteráááárd een Chinese uitvinding, zoals zovele zinloze-doch-vermakelijke-en-ziekelijk-hebberigmakende life hacks. (bij het browsen naar toepasselijk beeldmateriaal kwamen we nog een paar hilarische voorbeelden tegen die ongepastoff-topiczijn maar té leuk om niet met je te delen. Waarvan akte.

5. TRAVEL-KWALITEIT
Er zijn tegenwoordig veel kledingstukken te koop van stof die met de term ‘travelkwaliteit’ worden aangeduid. Wat dat wil zeggen? Dat ze niet (of minder) kreuken, lichter van gewicht zijn, razendsnel droog en goed ademend. Hoe dat komt? Omdat ‘travelkwaliteit’  voor zo goed als de volle 100% synthetisch is. Nee, nou niet meteen zo’n gezicht trekken; synthetische kwaliteiten anno nu hebben niets te maken met die Terlenka one-size-fits-all broek van je oma. (komen trouwens weer in de mode #leukweetje) Synthetica is zeker geen vies woord als het om garens en stoffen gaat; in veel gevallen zijn de eigenschappen zelfs beter dan die van 100% natuurlijke materialen. De stoffen zijn hoogtepunten vanhigh-techvernuft, ontwikkeld door gespecialiseerde technici die alle eigenschappen tot in de (plus-)puntjes geperfectioneerd hebben. Dat veel kwaliteiten onder de vlag van Italiaanse stoffenhuizen ontwikkeld zijn, geeft aan dat het met de modische factor ook wel snor zit.  De meeste travelkwaliteiten zijn van jersey (een fijn machinaal breisel) wat je niet altijd met het blote oog ziet, maar wat wel het draagcomfort ten goede komt. Nog een beetje lycra/elasthane erbij en hup,  een goed vormherstellend vermogen kunnen we op het lijstje bijschrijven. Stretch to matchJ   Shop maar eens rond, een paar van die niet-kapot-te-krijgen items in je koffer verdienen zichzelf terug in ongecompliceerd draagplezier.

6. ALLES OP ROLLETJES – IT’S A WRAP
Keuzes gemaakt? Stapeltjes op orde? Dan duiken we lekker de koffer in J  De crux zit ‘m in het zo efficient mogelijk omspringen met de beschikbare ruimte. Hoe dat het slimst te doen; daar zijn de meningen over verdeeld. En wel in team ‘vouwen’ en team ‘oprollen’. De Japanse Marie Kondo, de goeroe van opgeruimd en georganiseerd door het leven fladderen, zweert bij een combinatie van die twee disciplines. Ze vouwt op Youtube & Netflix - glimmend gepolijst en met een lichtelijk maniakaal glimlachje – kaarsrechte origamipakketjes van jeans, truien en overhemden. Als het eindresultaat op eigen kracht rechtop kan blijven staan is de missie geslaagd. Items die wat kreukgevoeliger zijn, rolt ze op als ware het sushi. De gevouwen items worden in de koffer gezet als boeken in de boekenkast, de rolletjes worden er rechtop ingezet – het resultaat lijkt verdacht veel op een sushi-maki box. De culturele bagage van Miss Kondo valt niet te ontkennen. En wij worden al moe van de volgorde opschrijven, laat staan dit in het echt uitvoeren.

7. BITS & BOBS
Sommige travel-essentials vallen niet onder de categorie kleding, maar verdienen toch een plaats in deze lijst. Cosmetica, de reis-apotheek, electronica . . . de moderne reiziger sleept heel wat met zich mee om een beetje stylish-functioneel te overleven.
Cosmetica en aanverwanten zijn gevaarlijk, flesjes kunnen lekken.
#tipvanilse Een stukje plastic folie over de opening voordat je de dop erop schroeft kan je veel smurrie besparen.
 
Ziplock-zakjes zijn ook handig om mee te nemen, vervoer er je flesjes/potjes in, hou er je sokken of onderbroeken mee droog als het regent,  of gebruik ze om je vreemde valuta gescheiden te houden als je meerdere landen buiten Europa aandoet. We hebben zelf eens een Thaise taxidriver de dag van z’n leven bezorgd toen we ‘m uit het verkeerde vakje van de knip betaalden. Ka-ching (en nee, dat was niet de naam van de driver).


 

Niet bereid je Matcha-shot over te slaan in het vliegtuig? Of wil je perse een likje SPF50 tijdens je pitstop bij een tankstation? Je kan bij de lokale drogist mini-versie’s kopen voor op reis. Is jouw smeerseltje niet beschikbaar in miniformaat? Bij diezelfde drogist ( ok, de DA en de Etos)hebben ze ook mini-flesjes en doosjes. We hebben er een paar voor je op de foto gezet.
 
#tipvannic
Wanneer je bij de parfurmerie weer eens je favo geurtje koopt; vraag dan of ze een testerformaat flesje willen vullen met jouw geurtje.  Dan hoef je die mooie maar zware fles niet mee te nemen op reis. Mag gewoon mee in handluggage.


 

Tot de volgende keer!
Nicole & Ilse
 
Nicole Hoefsmit - pleinpublique.com
Ilse Vlastuin - mrsalwayswrite.nl

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)